CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

375 éves a Soproni Katolikus Konvent

375 éves a Soproni Katolikus Konvent
Ünnep a Szent György Templomban

Vasárnap, október 15-én 10 órakor kezdődött Dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök ünnepi szentmiséje, melyen concelebrált (vele együtt misézett) Karl Josef Rauber, Magyarország apostoli nunciusa és Dr. Rédly Elemér városplébános.
Pápai Lajos püspök úr - a konvent évfordulóját a millennium méltó ünnepei közé sorolva -, homíliájában (szentbeszédében) arról a tényről beszélt, melyet minden korban kifejezett a gondolat: az ember számára csak a hitben fogadható el, hogy Isten Fia a Kinyilatkoztatás teljességeként, beteljesítőjeként a földre jött. Ez ugyanolyan probléma volt a kortársak számára, mint ahogy napjaink istenkeresői és a kételkedők is ezt tapasztalják meg.
A főleg francia nyelvterületről idézett szerzők (filozófusok és konvertiták), magyar, vallásos költőktől és az Újszövetségből vett idézetek magyarázataival beszélt arról, hogy mennyire feladata ma a magyar társadalomnak a jó hír "előélése" azok számára, akik nem idézetekben, hanem a gyakorlatban keresik az élő Istent a mai világban.


Dr. Medgyesi László ügyvéd, konventelnök

A szentmise befejezése után a Soproni Katolikus Konvent Ünnepi Közgyűlése következett. Dr. Dívós Lajos ismertette dióhéjban a Konvent történetét, majd az új, a Konvent történetét taglaló könyv szerkesztője, Dr. Kovács József László mondott rövid és lelkesítő beszédet, főleg a könyvből idézve történeteket, s utalva a Konvent címerére, melyen a Szent Jakab Kápolna kapucímere analógiájára az élet fáját ostromló, de azon erőt nem vevő sárkányok láthatók.
Ezek után Zügn Tamás tiszteletes, evangélikus lelkész úr emelkedett szólásra, és a békés együttélés példájaként említette az újkori konventek, ill. a Katolikus Konvent és az evangélikus egyházközség együttműködését.

Agapéval, szeretetvendégséggel zárult az ünnepség, melyet a Szent Orsolya iskola aulájában tartottak meg.
Két apróságra szeretné felhívni a figyelmet a cikk írója: akik hozzájutnak A Soproni Katolikus Konvent története című könyvhöz, sok mindent megtudnak és még több mindent megsejthetnek a Konvent sorsáról. A testi nyomorúságban felhasznált civil szakértelem szükségének felismeréséről és a "katolikus ökumené"-ről beszélek, amikor a plébániák nyilvánvalóan most is nagyon különböző bevételeit egyesítve, az egyházi adó beszedését vállalva, a Konvent döntött a nagyobb beruházások finanszírozhatósága mellett vagy ellen - püspöki képviselő, klerikus jelenlétében és egyetértésével. Ez a volt helyzet, erről most már nem eshetett szó.
A másik apróság az, hogy a könyv utószavában Dr. Dívós Lajos - nagyon helyesen - a kiengesztelődés (értsd: a kölcsönös megbocsátás) szükségességéről ír. Ezt más, "jobb", teológiailag megalapozottabb helyeken az egyik fél kéri az Istentől, feltétel nélkül, és ha a másik fél is ismeri a Miatyánkot, akkor hasonlóképpen cselekszik (nem kölcsönösséget kérnek, hanem maguk és elődeik részére megbocsátást). Zügn tiszteletes ebben a kérdésben nem foglalt állást, nem beszélt róla semmilyen formában. Ha elgondolom, hogy a katolikusok egy pápai elöljárás után sem mernek "merészek" lenni, akkor azt kell feltételeznem, hogy ez a szervezet másutt is megvan és hasonlóképpen működik.
Az ünnep szép volt, és aki akart, az ünnepelhetett. Isten adja, hogy legközelebb minden tekintetben együtt is ünnepelhessünk!
- DI -



2000. október 15., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület