CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Németh Dóra 5/I. A.

Németh Dóra 5/I. A.

...és akinek szép a lelkében az ének...

(- Csak tudnám, honnan tudták, akik ezt a könyvet összeállították, hogy mikor melyik olvasmány kerül sorra - jegyezte meg a kisgimnazista Dóri, amikor felkészült a felolvasásra a diákmise előtt a Szent Margit plébánián. Megnyugtattuk: mi, felnőttek is erre a kérdésre keressük a választ Dr. Hetény János atya biblia-óráján a szombat esti szentmise után, és ha csatlakozik hozzánk - szülői kísérettel a késői időpont miatt -, számára is érthetővé válnak a vasárnapi igeliturgia összeállításának szempontjai. Szombaton valóban eljött Dóri az édesanyja társaságában, Bibliával a kezében. Aztán a következő héttől már ők is aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe, alapos felkészültségükről téve tanúságot. Legutóbb füzetlappal a kezében jelent meg körünkben kis barátnőnk, és János atya bíztatására az alábbiakat hallottuk tőle a Mt 5,17-37 kapcsán valóban művészi előadásban:)

- Számomra az evangélium azt mondja, hogy nem is az eszünkben, de a szívünkben kell bölcseknek lennünk. Mi nem a világ bölcsességét, hanem Istent, a Bibliát hirdetjük (kellene hirdetnünk). Ezt nem a saját eszünkből, hanem Isten kegyelméből, a Szentlélek segítségével tesszük. Egész életünkben nem az írástudók és a farizeusok módján kell élnünk, hanem lelkünkben Isten törvényei szerint. Sok ember sajnos nem talál el az Úrhoz, pedig lelke mélyén vágyik rá, de nem fordul Isten felé, mert nincs senki, aki megmutassa neki annak szépségét. Bölcsen írta egy lelkipásztor: "Ha az emberek nem találják meg Jézust a Bibliában, az nem a te bűnöd. Ha azonban nem találják meg a te életedben, ezért már te vagy a felelős!" Ehhez kapcsolódik mindjárt az egyik legnehezebb törvény betartása, a haragtartás elítélése.
A tiszta ember tudja igazán felmérni a bűn súlyát. Talán ezért állnak legközelebb a szentek a bűnösökhöz. Ők tudják, hogy valakit nem kövekkel, hanem megbocsátással lehet bűneitől megszabadítani. Jézus a bűnösöknek nem a halálát, hanem a megtérését akarja. A mai nehéz és néha szívtelen világban meg kell próbálnunk, és ha másképp nem, legalább imádsággal megküzdenünk a minket megvető embertársainkkal. Mert a Jóisten mindenkit szeret és mindenkit hív. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe Babits Mihálynak egy kedves versrészlete:

"Mindenik embernek a lelkében dal van
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek!"



Németh Dóra 5/I. A.
Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum



1999. február 28., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület