CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

az élet védelmében

az élet védelmében
Nyilatkozat

A Kalocsa-Kecskeméti érsek közleménye a Magyar Távirati Irodában
Budapest, 2000. január 19. (MTI) - Mint a Kalocsa-Kecsekméti Főegyházmegye érseke tiltakozásomat fejezem ki az ellen, hogy Magyarországon ma jogsértésnek minősül az, ha valaki az életet védelmébe veszi.
Döbbenten vettem tudomásul, hogy a Fővárosi Bíróság elmarasztalta egyházmegyém egyik papját, aki lelkiismerete és hivatásbeli kötelességének tartotta egy megfogant élet megmentését.

Kalocsa, 2000. január 19. Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek. +++


NYILATKOZAT

Mély megdöbbenéssel értesültünk a sajtóból, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénzbüntetésre ítélt egy, az emberi életet védelmező katolikus papot és egy életvédő mozgalmat. Az ítéletet ma, 2000. január 18-án Árpádházi Szent Margit ünnepén, a Holocaust emléknapján hirdették ki.
Szomorú látnunk nap, mint nap az élet értékének rombolását. Legyen akár megszületett, akár megfogant élet, súlyos veszélyeknek van kitéve. Miközben a törvény egyre aprólékosabb eszközökkel igyekszik védeni az egyén jogait, széles teret enged a társadalomban megnyilvánuló erőszaknak. Az élethez való jog, mint az ember legalapvetőbb joga ma Magyarországon védelem nélkül áll. A megfogant embert büntetlenül meg lehet ölni és a védelmében fellépő papot meg lehet büntetni.
Történelmi tapasztalat, hogy a jogrend és az erkölcsi rend szétválasztása súlyos károkat okoz és veszélyezteti az emberi méltóságot. Az erkölcsi törvénysértés ellen határozottan felemeljük a szavunkat. Az élet Isten ajándéka. A pap Isten szolgájaként védelmezője az életnek.
Felelősen és aggodalommal tekintünk országunkra és magyar népünkre. Mindaddig csak puszta ábránd marad a felemelkedés reménye, amíg az alapvető erkölcsi törvényeket és az emberi élethez fűződő jogokat semmibe veszik.
A bíróság által meghurcolt bajai paptestvérünkkel és az életvédő mozgalommal a Megváltó, Jézus Krisztus szenvedéseire tekintve vállalunk közösséget.

Dr. Rédly Elemér városplébános, Sopron



2000. január 23., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület