CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

...az ajándékokat csak elfogadni kell…

...az ajándékokat csak elfogadni kell…

Szabadtéri pünkösdi istentisztelet

A sarródi Kócsagvár már negyedik alkalommal adott otthont a soproni református gyülekezet pünkösd hétfői szabadtéri istentiszteletének.


Az Igét Jakab Katalin lelkésznő hirdette János evangéliuma 14. részének 16-18 versei alapján: És én kérem az Atyát, és más vigasztalót ád néktek, hogy veletek maradjon mindörökké, az igazságnak ama Lelkét: akit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt; de ti ismeritek őt, mert nálatok lakik és bennetek marad. Nem hagynak titeket árvákul; eljövök tihozzátok.


Jézus Krisztus életében a tanítványok számára pártfogó és vigasztaló volt. A fenti ígéretet a tanítványok az utolsó vacsora alkalmával kapják: Isten Szentlelkét küldi el hozzájuk vigasztalónak. Jézusnak ez az ígérete teljesedett be az első pünkösdkor. Isten Szentlelke azóta is útmutató világosság és fényforrás a világ számára. A Szentírás szerint a Szentlélek ajándékai: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.
Hogyan lelhetjük meg ezeket? Egyszerűbben, mint gondolnánk.


A Szentlélek nem csak a templomokban, nem csak az istentisztelet alkalmával és nem csak pünkösdkor csatlakozik hozzánk. Isten Szentlelke mindig, mindenütt jelen van. Általa naponta megújulhatunk, és igazán csak általa újulhatunk meg. Miként? Mint említettem roppant egyszerűen, ugyanis az ajándékokat csak elfogadni kell. Isten véghetetlen szeretetének bizonyítéka, hogy minekünk, megajándékozottaknak meghagyja azt a jogot, hogy ajándékai elfogadjuk, vagy sem. Mindenkinek egyéni felelőssége, hogy elveszi-e a számára készített ajándékokat. Különösek a Szentlélek ajándékai: tovább lehet, sőt tovább kell adnunk azokat. Így megsokszorozódnak.


Péter apostol pünkösdi prédikációjában így fogalmaz: " Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztus nevében a bűnök bocsánatjára; és veszitek a Szentlélek ajándékát." (Ap. Csel.: 2, 38.)
Az istentisztelet, úrvacsora és közös éneklés után a Sopronból, Fertő-mentéről, sőt még távolabbról érkezett résztvevők megtekintették a Fertő-Hanság Nemzeti Park nevezetességeit. A soproni református gyülekezet köszöni a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának, személy szerint dr. Kárpáti László igazgatónak, hogy a sarródi Kócsagvár csodálatos környezetében ismét lehetőséget biztosított a pünkösdi ünneplésnek.

- Tóth Éva -



1999. május 26., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület