CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Heródes-játék 1998.jászolánál

Heródes-játék 1998.jászolánál
Advent: év vég vagy kezdet?

A formák megtévesztésig hasonlók. Már szabad jó ideje adventi koszorút árulni. A tehetősebbek ajtajain és ablakain kötött és fújt diszítések jelennek meg az év végén. A korábbi ajándék-rejtegetések helyett a korai ajándékozások korszaka köszöntött be (a korai mikulással, korai húsvéttal, késői nyaralással együtt), hiszen az ünnepet magát minden "valamit is magára adó" a trópusokon tölti. Kinek van kedve itt dideregni? A bolt még idén is jól ment. Elkelt a sok bóvli, szabad az út.
Sokan még azt sem tudják, hogy november 29-én elkezdődött az új egyházi év az adventtel. Pedig a karácsonyt megelőző négy hét sok mindenre alkalmas. Lehetőség elsősorban, hogy valami változzon, elsősorban bennünk, másodsorban rajtunk kívül. Igen, mi fordított sorrendben gondoltuk. Először mindig a feltétel, aztán majd, esetleg...és csalódtunk akkor is, most is.
Ritka az olyan alkalom, amikor ennyire megcsúfolni látszik a világ a szeretetet, amikor ilyen időzítéssel kerülnek napvilágra azok a szeretetlenségek, amiket velünk, gyanútlan kicsinyekkel nem törődve agyaltak ki vadászó Heródesek. Azt kell, hogy mondjam, az, hogy ez jogtalanság is vagy csak nyitva felejtett kiskapu, nekem semmit nem jelent. Akik a maguk védelmében sorra űznek ki házaikból, hogy a szeretetnek csak istálló, az se állami, juthasson. Már régen nem azon gondolkodunk, hogy ismétli-e magát a történelem, mert a nem-ismétlésnek, tudjuk, kikerülhetetlen feltételei vannak. Megszámoltatunk és elkergettetünk. A látszólagos erőviszonyok most, hogy már semmink sem maradt, talán jobbak, talán nem rosszabbak:
Mond-e még valamit a Rorate, a hajnali, ropogós hóval birkózó láb, a harangszó, a fagyott csend és a meleg égi ajándék erre a négy hétre biztosan áthidalt irdatlan szakadéka?
Tudja-e valaki, hogy nemcsak a csokoládé az értelme a 28 ablakos papírtáblának, az egy nap alatt tökéletesen "kitisztított" háttérrel és a tovább üresen dobódó nyitott ablakokkal?
Tudja-e valaki, hogy mit jelent a koszorúk gyarapodó fényében összeülő közösség, ami nem megtárgyal, felfed, összeesküszik vagy kerülő utat keres, ahol egy hely mindig szabad, ahol ígérete szerint Ő is megjelenik?
Ismeri-e valaki a karácsony melegének a titkát a zúzmarák és fagyott rothadások évei után, amikor csak az összes, másra kiengedett" meleg gyűlik meg a szívekben? A nagymamák süteményeinek család-összetartó illatát, amikor megszűnnek a szentestei "ingázások", a család szétszórattatásai, mert mindenki egy asztal körül ül?. Találkozunk-e betlehemesekkel, halljuk-e mástól, hogy születni fog, mert születnie kell? Szóba áll-e velünk valaki? Mert a szó mások szájából nemcsak hazugság, mert az ígéretnek ereje lehet, kapaszkodó azoknak, akiknek a kezéből mindent kicsavartak!
Négy hét az évből. Az év vége vagy az év eleje. Nem mindegy, hogy kezdünk-e vagy végzünk.

- DI -



1998. november 26., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület