CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"betöltésre vár"

"betöltésre vár"

Új közösségi ház szentelése Sopronban

A XIX. században a Voss család hagyatékából létesült egykori Soproni Árvaházat október 10-én szentelte fel Pápai Lajos Győr egyházmegyei püspök, hogy a felújított épületegyüttes és kápolnája újra keresztény célokat szolgáljon.
Az egykori árvaházat Bán Jánosról nevezték el, aki közel 30 évig igazgatta ezt az intézményt, számos, ma is élő emlékezőben ébresztve jó emlékeket. Bán János ezután egy évtizedig volt Sopron városplébánosa, majd élete utolsó tizedére.az államhatalom falura száműzte. Szerzője a Soproni Katolikus Egyház évszázadairól szóló helytörténeti munkának is.
A felújított épületegyüttesben előadóterem, valamint több kisebb helyiség várja, hogy betöltsék keresztény fiatalok, felnőttek.
Itt kapott új helyet a soproni Karitasz, ahol a rászorulókat segítőkészen várják, Páli Szent Vince szellemében. A megszépült kisebb-nagyobb helyiségek alkalmat és lehetőséget adnak keresztény kluboknak, közösségeknek, tanfolyamoknak, előadásoknak.


Az avató-szentelő ünnepségre eljöttek a szomszédos ausztriai Kismartoni Egyházmegye küldöttei, élükön Dr Johannes Khol püspöki helynökkel. A Kismartoni Egyházmegye jelentős anyagi segítséget nyújtott az újjáépüléshez. Számos egyéni adakozón kívül a Gyár Egyházmegyei Püspökség is hozzájárult a keresztény intézmény, a Bán János Közösségi Ház létrejöttéhez. A költségek legnagyobbikát a kápolna hatalmas oltárképére fordították, ami a három-királyok imádását ábrázolja, Dorfmeister István alkotása, újra színes pompájában adózik a fölötte őrködő Szentháromságnak.
A közösségi ház szentelését követően történelmi visszatekintés és köszöntő beszédek hangzottak el a felújított előadóteremben, ahol Martincsek Zoltán (hegedű) és Kóczán Péter (mélyhegedű) J.S.Bach művek részleteit adták elő.

- SZEB -



1998. október 16., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület