CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

könnyes szemmel vettek búcsút tőlem... könnyes szemekkel fogadtak

könnyes szemmel vettek búcsút tőlem... könnyes szemekkel fogadtak

Új lelkész a Soproni Evangélikus Gyülekezetben

1998. szeptember 5-én 16 órakor tartották lelkészavatási istentiszteletüket a soproni evangélikusok. Züng Tamást - ünnepélyes keretek között - Szebik Imre püspök iktatta be új szolnálati helyére. Az új lelkésszel beszélgettem leendő szolgálatáról.
Kérem lelkész úr, beszéljen gyermekkoráról, s arról, hogyan kapta elhivatását a lelkészi pályára!
1955-ben születtem Sopronban. Az első elhivatás tuladonképpen nagyapámtól származik, aki római katolikus vallású volt. Egész érdekes módon ötvöződött bennem az ökumenizmus már kisgyermekkoromtól kezdve, hiszen a Zsilip utcában laktunk, amelyhez legközelebb a református templom esik. Vasárnaponként a református templom harangjának szavára indultunk el nagyapámmal a katolikus templomba. Akkoriban bennem nem is tudatosult, hogy evangélikus vagyok. Később természetszerűen az ifjúsági bibliaórákon vettem részt az akkori harkai lelkész Gosztola László foglalkozott velünk. Innen indult el az én lelki pályafutásom.
Késöbb a konfirmáció után a Jób Olivér vezette gyülekezeti körbe kerültem, és ennek tudható be, hogy közelebbi kapcsolatba kerültem az Istennel és az evangélikus egyházzal.


Hol végezte teológiai tanulmányait, s hol kezdte meg lekészi szolgálatát?
Budapesten végeztem az Evangélikus Teológiai Akadémián, amely azóta már Evangélikus Egyetem. Nagyon jó képzést kaptunk. 1978-ban végeztem, majd onnan Vönöckre kerültem, egy Vas megyei kisközségbe.
Körmend után milyen új kihívást jelent a szolgálatában a Soproni Evangélikus Gyülekezet?
Körmenden is megtapasztaltam már az egyházvezetést, mivel 1993-ban a vasi egyházmegye esperesévé választottak, ami azt jelentette, hogy 25 gyülekezet koordinálása tartozott hozzám.Mindemellett a gyülekezeti munkát is végezni kellett. Sopron annyiban jelent új kihívást, hogy itt egy 3000 lelkes nagymúltú, nagy hagyományú gyűlekezet működik és a gyülekezet területen 4 intézmény van. S ez mindenképp új a szolgálatomban.
Van-e konkrét látása a lelkész úrnak arról, hogy ezt a gyülekezetet hogyan kell vezetni?
Feltétlenül vannak. Az elsö időszak az ismerkedés idöszaka. Vannak olyan pontok, ahol mindenképpen változtatni szeretnék. Ez elsősorban az ifjúsági munka. Sopron iskolaváros, s ennek megfelelően a gyülekezetünknek is meg kell célozni ezt a réteget. Szeretnénk alkalmat biztosítani arra, hogy bárkinek választ tudjunk adni azokra a kérdésekre, amelyek foglalkoztatják őket. A kétnyelvűséget továbbra is szeretnénk példaként felállítani a környezö országoknak, másrészt pedig az ország vezetésének, hogy ami nálunk évszázados gyakorlat, az megvalósítható.


A lelkész úr említette, hogy az első lépés most az ismerkedés. Mennyire sikerült már megtalálnia a helyét a gyülekezetben, illetve mennyire fogadta be a lelkész urat a gyülekezet?
Augusztus 30-án Körmenden búcsúistentiszteletet tartottam, és a hívek könnyes szemmel vettek búcsút tőlem. S rá egy hétre szeptember 6-án volt az itteni beiktatásom, ahol ugyancsak könnyes szemekkel fogadtak engem azok, akik közé jöttem. Őszinte szívvel, örömmel jöttem ebbe a gyülekezetbe, s szívesen vállalok minden olyan feladatot, amely emberileg és hitemböl fakadóan az én szolgálatom lesz.

Szöveg Merényi Zoltán



1998. szeptember 14., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület