CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"hogy mindenkinek megfeleljetek, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek.."

"hogy mindenkinek megfeleljetek, aki csak kérdezi, mi az alapja reményeteknek.."
Oktatni az oktathatatlant ? És mégis..
V.rész: A katekezis személyi feltételei


Az első részben a katekézis alapfogalmait tisztáztuk: Link az első részhez.
A második részben a katekézis történetéről beszéltünk: Link a második részhez.
A harmadik rész a diktatúra 40 éve, az egyházüldözés története: Link a harmadik részhez.
A negyedik rész a tankönyvekről és a hittan kerettantervről szólt: Link a negyedik részhez.

-Emberileg számolva már "csak" egy dolog szükséges a gyermekeken kívül ebben a feltételrendszerben: a hitoktató.
-1983-ban indult meg az első hitoktatóképző tanfolyam. Ez azért vált szükségessé, mert a Pázmány Péter Hittudományi Akadémia Teológiai fakultás indított levelező tagozatot ahol világiak kaptak teológiai képesítést. Ez azonban nem jelentett gyakorlati hitoktatói képesítést, ezért az Országos Hitoktatási Bizottság szervezett a teológiát végzettek számára egy egy éves kurzust, hogy a gyakorlati hitoktatás számára felkészítsék őket. Az igény egyre inkább mutatkozott, bár akkor még nem gondoltunk rá, hogy a világiak az iskolákba is mehetnek hitoktatni, de az, hogy az idősödő papság mellett templomokban nagyon jó segítségüket fogjuk venni, azt sejtettük.


-Nem csak egy ilyen tanfolyam indult. Magam is többről hallottam.
-Ilyen tanfolyamokat országosan szerveztek. Több, mint 20 ilyen tanfolyam szerveződött és működik, immár tizenvalahány év óta, úgyhogy több ezer kiképzett világi hitoktatónk van. Van, amelyik tanfolyamunk minősége eléri a főiskolai szintet, van, amelyik azért nem éri el, de mindegyik érettségit feltételez, tehát érettségi utáni képzési formáról van szó. Ezek a világiak gyakorlati felkészítést kapnak a hitoktatásra és nyilván elméleti teológiai megalapozottságot. Ez a képesítés nemcsak hitoktatás, hanem más lelkipásztori segítő munkára is alkalmassá teszi őket.
-A jó pap és a jó tanár is holtig tanul. Van-e lehetőségük ezeknek a tanárként dolgozó hitoktatóknak a továbbképzésre?
-Nyilván megfelelő továbbképzések is szükségesek, ezek rendelkezésre is állnak. A világiak bekapcsolása nagy pozitívumot jelent, mert gazdagítják a hitoktatóknak a sokszínűségét, kisgyerekekkel, nagyobbakkal tudnak foglalkozni, amelyikhez közelebb érzik magukat. Nélkülük ilyen formában ma már nem is menne a hitoktatás.
-Mi a helyzet itt, Sopronban?
-Itt Sopronban a plébánosok hitoktatnak, de a plébánosokon kívül van 10 főállású hitoktató, van 10 u.n. óraadó hitoktató, aki mellékállásban néhány órát tanít, 6 nyugdíjas hitoktató aki nyugdíj mellett 10-12 órákat tanítanak. Sopronban az elmúlt évben heti 382 hittanóra volt az egyházi iskolákon kívül. Az egyházi iskolák hittanórái még ehhez a számhoz hozzá számítandók
-Milyen feltételrendszer léte szükséges a világi hitoktatáshoz?


-A gond igazából, hogy ezeknek a hitoktatóknak továbbképzésre van szükségük, emellett a másik, amit biztosítani kell, az az egyházias lelkiségük, egyházhűségük. Hiszen csak arra lehet rábízni gyermeket és hitre nevelést, aki maga is egy élő hitű keresztény. tehát ez nem pusztán egy tantárgy, egy pedagógiai képesítésre való tananyag, hanem hit ébresztés és hit növelés, amelyre csak élő hitű katekéta alkalmas.
-Magam is úgy gondolom, hogy különösen a kritikus szemmel élő és legalább olyan kritikusan gondolkodó mai fiatalság esetén kiemelkedően fontos a példamutatás. A gyakorlatban megélése mindannak, amit "oktatnak" neki.
Erről azt szoktuk mondani, hogy a hitoktató élete nem magánügy. Ahogy a papok életét sem tartjuk magánügynek, mert példát kell adniuk, úgy a hitoktató élete sem magánügy, tehát elvárjuk, hogy olyanok legyenek a hitoktatók, akikre bátran felnézhetnek a gyerekek, mert példát adnak.


- Kedves Városplébános úr! Ha a téma teljes súlyának megfelelő részletességgel nem is, de vázlatában legalább teljességre törekvően próbáltuk körüljárni a katekézist, a hit átadását az oktatás segítségével. Engedje meg, hogy megköszönjem, hogy nem kevés időt szánt erre az interjúra a szűkösre szabott egyéni lehetőségein belül.
(Kép és szöveg) -DI-



1998. augusztus 26., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület