CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Utazás a végkimerülésig

Utazás a végkimerülésig.

Két hét csoda (4.rész)

A rövid, hangulatos győri tartózkodás után még hangulatosabb bakonyi vonatozás következett.

Bár a hangulat első feléről elmondtunk volna. Az állomáson ott a vég nélküli hosszúnak tűnő vonat, de amint sorra próbálgatjuk a kocsikat, nekünk való terjedelemben már sehol sincsen hely. A negyedik kísérlet után belátjuk, hogy jó lesz elhelyezkedni úgy, ahogy tudunk, mert mire a vonat indul, állóhelyre sem számíthatunk.


Rábapart anno

A zsúfolt vonat csak az elején kellemetlen: amikor már beletörődött az ember, akkor roppant mulatságos. Nagy nehezen összezsúfoljuk a csomagokat a tartókban, amúgy egymás hegyén-hátán. Letelepszünk a jószívű nénik-bácsik adta padvégekre. Eddig mindenki mérgesen nézett ránk, mert a helyét féltette; most, hogy nem tudnak lerázni a nyakukról bennünket, kezdődik a bratyizgatás. Most látszik meg, miért is volt olyan lényeges tegnap annyit magyarázni az utazás mások számára is elárulható körülményeit: az utasok hamarosan megtudják, hogy soproniak vagyunk, táborozni megyünk a Balaton mellé, hogy Karcsi bácsi - és még véletlenül sem Ferenc atya, brávó, gyerekek! - szóval, hogy Karcsi bácsi a tanár úr jön velünk. Arról persze nem tehetünk, hogy Ketya szerint földrajzot, Röfi szerint történelmet, megint mások szerint tornát tanít: ezt tényleg nem beszéltük meg. De nagyobb baj nincsen. Amikor Pannonhalmánál zötyög a vonat, már kielégítőek a kapcsolatok a srácok és az utas-nép között. Sőt: Röfi munkahelyre utazó munkások közé kerül. A tőle megszokott közvetlenséggel mindjárt lekáderezi őket, azok sem rühellik a barátkozást, úgyhogy néhány állomás után a kemény munkásarcokon átsuhanó vidámság messzire hirdeti: Röfi hódít.


Győr anno

De mit tesz Isten, mire jó a frissen sült barátság? Valamelyik állomásközben dühösen rugaszkodik neki a masina a hegynek, az utasok és csomagok meginognak, s ebben a megingásban Kotsis Pista jó harminckilós bőröndje vezet: minden előzetes bejelentés nélkül átköltözik a magaslati tartóból az egyik munkás bácsi tarkójára. Tisztes zuhanás, az utasok megkövülten néznek a szenvedő alanyra, Karcsi bácsi villámgyorsan leemeli az áldozatról a tapintatlan bőröndöt, valami bocsánatkérés-félét motyog, a helyzet roppant feszült. Ilyen esetekben a folytatás rendesen igen keresetlen szavakban szokott megnyilvánulni. Nos, a mi munkás bácsink egyet szisszen, aztán amikor a szomszédja megtapogatja a a bőrönddel való érintkezési felületet még egy hosszabbat és fájdalmasabbat, körültapogatja saját kezűleg is a szorgalmasan növekvő daganatot, megrázza a fejét... és hallgat. Igen, semmi káromkodás, semmi szitkozódás, még csak egy csúnya szó sem: összeszorított fogakkal, férfias önuralommal hallgat. Karcsi bácsi hangtalan elismeréssel bólint: ez igen, - és magában hálát ad a jó Istennek, hogy pont Röfit ültette emellé a bácsi mellé.


Erdők között

Irány: a Bakony. Pannonhalma után lassan ritkul az utas-nép, addig szívóskodnak a gyerekek, amíg az ablakok mellé könyörgik magukat. A banda egyik fele jobb oldalról, a másik fele balról élvezheti végig a csigalassúságú, de tényleg ritka szép bakonyi kocsikázást. Jönnek az alagutak Az első ugyan hamar eltűnik, éppen csak bebüdösíti a kocsit, de a harmadiknak már várni kell a végét. A zseblámpások csudára élvezik, fényes nappal nekik kell a napot pótolni: Pálkövi alig akarja eltenni a lámpát. Imre transzportja a jobb oldalon pazar sziklás vidéket csodál a másik oldalon egyre sűrűbb a felkiáltás: "micsoda szakadék".! A Cuha völgyén át az ablakon lóg ki a társaság. A jó humorú kalauz bácsik elnézően mosolyognak, amikor Zolika a pad tetején állva próbál látni valamit: Imre könyörül meg az apróságon, felemeli és kezdődik a komoly teológus és az apró, anyás kis emberke meleg, nagy barátsága, amely rányomja majd a hangulatát az egész táborozásra.



(Kép- és szöveggondozás) -DI-



1998. szeptember 08., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület