Borok, szőlészeti és borászati tárgyi emlékek háromszáz négyzetméteren
Borok, szőlészeti és borászati tárgyi
emlékek háromszáz négyzetméteren
Borházavatás Sopronban
A III. Soproni Szüreti Napok háromnapos rendezvénye
szeptember 15-én a Várkerület 15. szám alatti Soproni Borház
avatásával vette kezdetét.
Az eseményen dr. Gimesi Szabolcs polgármester megnyitó
köszöntőjét
Molnár Tibornak, Sopron Hegyközsége elnökének méltató szavai
követték.
Keglovich István, a Soproni Bor Útja marketingprogram vezetője
hangsúlyozta, hogy a soproni borvidék rangjához méltó hírnevének
megteremtésében legfontosabbnak az összefogást, a koordinációt és a
marketinget tartja. A Soproni Borút
Egyesület nevében Taschner Kurt köszöntötte a résztvevőket.
A borkirálynő megkoronázása és borlovagok avatása méltó
környezetben, a szőlészeti és borászati tárgyi emlékek kiállításának
helyszínén zajlott.
Balról jobbra: Dr. Tóka József , dr. Gimesi Szabolcs
polgármester,
Keglovich István
Dr. Tóka József tulajdonos szerint: aki soproni, annak a vérében
van, hogy foglalkoznia kell a borral, hiszen valahogyan kapcsolatba
kerül vele. Az, hogy borház legyen Sopronban, másnak is volt már
ötlete.
- Úgy érzem, nekem sikerült megvalósítanom azt, amit én
képzelek
el a borházról - mondja dr. Tóka József. - Az a lényege a Borháznak,
hogy nemcsak a borokat állítom ki benne, hanem - eszközei révén
- magát a borászkodást is bemutatom. Préseket, hordókat, töltikéket
és
mindenféle eszközt lehet itt látni. A pince nincsen készen, soha nem
is lehet, mindig új szerszámokkal, eszközökkel bővítjük, olyanokkal,
amelyekhez mi hozzájutunk, vagy amelyeket a soproni borászok - akik
érzik, értik, hogy mit szeretnénk létrehozni - felajánlanak
bemutatásra. Ennek szép példája, hogy a Lövér pincétől kaptuk a
Borház
felső részét betöltő kádár felszereléseket, bemutatásra kaptunk
nagyon
sok szép, régi - huszonöt-harminc éves - muzeális borokat.
A Borháznak a tulajdonos két funkciót szán. Alapvetően azért jött
létre a pince, hogy a soproni borokat és borászkodást bemutassa. A
300
éves pince 300 négyzetméterén a soproni borok mellett Magyarország
többi borvidékének
borai - háromszáz féle - is megtalálhatók, olyan módon
összeválogatva,
hogy a lehető legátfogóbb képet adják a különböző tájegységek
borairól.
- Tisztában vagyok azzal, hogy egy egyszerű vendéglátó egység
sokkal jövedelmezőbb lenne, de nem a gyors megtérülésre pályázom -
mondja a tulajdonos. Ennek a borháznak olyannak kell lennie,
amilyenre
az ember nagyon büszke lehet, és én nagyon büszke akarok lenni reá.
Természetes, hogy ugyanakkor a befektetésnek meg kell térülnie, de
ezt
háttérbe helyezem az első
funkciójához képest.
Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron Város Polgármestere, a Magyar
Borvárosok Szövetségének elnöke szerint azért fontos és nevezetes a
Soproni Borház avatása, mert Sopron a magyar borvárosok között
különleges helyet tölt be.
- Nem azért, mert jobb vagy rosszabb a többinél - véli dr.
Gimesi Szabolcs -, hanem azért, mert határmenti lévén, a soproni
pincék
nem szőlőhegyekben találhatók, mint általában Magyarországon, hanem,
a belvárosban, a polgárházak alatt vannak. Minden soproni polgár,
gazdagabbak és szegényebbek is, rendelkeztek szőlővel, és a saját
házuk
alatt tartották a bort, a vagyonukat.
A Soproni Borút ezért nem olyan borút, mint a villányi, ahol
kilométereket lehet kerekezni egyik pincétől a másikig. Itt a
Templom utcától a Szent György utcáig lehet kerekezni, és ez a
Borházavatás azért volt számunkra különösen fontos és a szüreti
napokhoz
illő, mert egy ilyen soproni polgári borospincét - egy polgárházban
találhatót - használt fel ahhoz, hogy kialakítsa
ezt a Borházat.
Ez a különlegesség a város történelmének megőrzésre méltó
sajátossága, ilyen máshol nincsen, ezt támogatandó hagyománynak
tartom, és örülök annak, hogy egy ilyenre sor került. Mihelyt anyagi
lehetőségei megengedik, az önkormányzat is tervezi, hogy egy ilyen
pincét felújítva bormúzeumot rendez majd be. A belvárosban, a
Várkerületben szinte minden ház alatt meg
lehetne nyitni egy borpincét.
- A Soproni Borház magánvállalkozás, üzleti alapon működik. Az
ingatlan tulajdonosa vette magának a fáradtságot meg a pénzt,
hogy befektessen, és ő hozta létre ezt a borházat. Kicsit sajnálom,
hogy nem az önkormányzat volt az első, amely egy ilyet létrehozott,
de azt gondolom, manapság a magánkezdeményezéseké a jövő, ők
sokkal rugalmasabbak, és kevésbé ismernek
korlátokat, mint maga az önkormányzat. Tehát ilyen szempontból én azt
hiszem, hogy a város el tudja fogadni ezt a magánkezdeményezést.
Arról, hogy a borvárosok között Sopronnak milyen szerepe van, dr.
Gimesi
Szabolcs elmondta:
- Amikor a borvárosok összefogásának kérdését kezdtük
menedzselni, Sopron borváros jellege kevésbé volt meghatározó. Azokon
kívül, akiknek szőlőjük volt, kevesen tudták, hogy Sopronnak ezen a
téren milyen értékei vannak. 1996-ban irányítottuk a figyelmet az
itteni komoly borászati hagyományokra, eredményekre és értékekre.
Érdekes módon azok is, akik akkor már előbbre
jártak, és rengeteg nagyszerű ötletet valósítottak meg - Eger,
Szekszárd , Villány - egy kicsit irigykedve tekintenek a városra,
mert
ez a város ebben a tekintetben lendületbe jött.
Jelentősnek tartom, hogy most már negyedik éve - az én
elnökségem révén - a város a borvárosok székhelye. Úgy tűnik, hogy
míg
a többiek bizonyos tekintetben, ötletek tekintetében lendületet
vesztenek, Sopron most jön lendületbe. Én most azt szeretném
tudatosítani, hogy Sopron, borvárosi jellegéből adódóan és a
borvárosok szövetségének székhelyeként lett - elsőként a nem
uniós államok területéről - az európai borvárosok hálózatának tagja.
Ezt én bordiplomáciánk egyik komoly eredményének tartom, de egy
kisebb vonulatban, egy kisebb körzetben szeretnék még egy
bordiplomáciai lépést elérni: szeretném, ha a burgenlandi borvidékek
tudomásul vennék, hogy a ruszti borvidék és a közép-burgenlandi
úgynevezett blaufränkischland között
a soproni borvidék a hiányzó láncszem.
Azt szeretném elérni, hogy az egész nyugat-magyarországi
borvidék - benne a most már Kőszegig terjedő soproni - a
közép-burgenlandi és a ruszti egy egységként szerepeljen Európában.
Régiók Európájáról beszélünk. Azt gondolom, hogy ez egy bor-régió,
és azt szeretném elérni, hogy ez hivatalosan ki is
nyilváníttassék.
szöveg és fotó Tóth
Évaezt a magánkezdeményezést.
Arról, hogy a borvárosok között Sopronnak milyen szerepe van, dr.
Gimesi
Szabolcs elmondta:
- Amikor a borvárosok összefogásának kérdését kezdtük
menedzselni, Sopron borváros jellege kevésbé volt meghatározó. Azokon
kívül, akiknek szőlőjük volt kevesen tudták, hogy Sopronnak ezen a
téren milyen értékei vannak. 1996-ban irányítottuk a figyelmet az
itteni komoly borászati hagyományokra, eredményekre és értékekre.
Érdekes módon azok is akik akkor már előbbre
jártak és rengeteg nagyszerű ötletet valósítottak meg - Eger,
Szekszárd , Villány - egy kicsit irigykedve tekintenek a városra,
mert
ez a város ebben a tekintetben lendületbe jött.
Jelentősnek tartom, hogy most már negyedik éve - az én
elnökségem révén - a város a borvárosok székhelye. Úgy tűnik, hogy
míg
a többiek bizonyos tekintetben, ötletek tekintetében lendületet
vesztenek, Sopron most jön lendületbe. Én most azt szeretném
tudatosítani, hogy Sopron, a borvárosi jellegéből adódóan és a
borvárosok szövetségének székhelyeként lett elsőként - a nem
uniós államok területéről - az európai borvárosok hálózatának a
tagja.
Ezt én a bordiplomáciánk egyik komoly eredményének tartom, de egy
kisebb vonulatban, egy kisebb körzetben szeretnék még egy
bordiplomáciai lépést elérni: szeretném ha a burgenlandi borvidékek
tudomásul vennék, hogy a ruszti borvidék és a közép-burgenlandi
úgynevezett blaufränkischland között
a soproni borvidék a hiányzó láncszem.
Én azt szeretném elérni, hogy az egész nyugat-magyarországi
borvidék - benne a most már Kőszegig terjedő soproni - a
közép-burgenlandi és a ruszti egy egységként szerepeljen Európában.
Régiók Európájáról beszélünk, én azt gondolom, hogy ez egy bor-régió
és azt szeretném elérni, hogy ez hivatalosan ki is
nyilváníttassék.
szöveg és fotó Tóth
Éva
2000. szeptember 18., hétfő 00:00
|