CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ellenállás a kísértésnek

Ellenállás a kísértésnek
Orosz László kiállítása a Pannónia Galériában

Maconka szülöttje már akkor elavulhatatlan érdemeket szerzett bennem, amikor az egyik utolsó Új Emberben olvastam róla, hogy felfedezve a falu templomának vakolata alatt meglevő Aquila János mester freskóinak javára döntött.
Szakítva korábbi elhatározásával nem festette ki a templomot, hanem éppen, hogy a vakolatot levakarva a XV. sz. falfestményeire hívta fel a figyelmet, s azok ma már restaurálva láthatók. Nehéz ezt megérteni, biztosan hiába is magyaráznám egyeseknek, hogy az elhalasztott, a lemondott lehetőség több tud lenni, mint a létrehozott valóság.
Aki élt már ínséges világban (a művészek abban élnek, noha tizenketten, színészek éppen most "ítéltettek" évi bruttó-nettó hatmillióra, a Nemzeti jogán), és kapott egy lehetőséget, esetleg megbízatást: nos, nem biztos, hogy mindenkiben meglett volna az erő lemondani a lehetőségről. Amikor például nekem volt módom Budapesten néhány előadást megnézni, akkor éppen a Madách Színház volt a No. 1., és a Nemzeti sok minden volt, de nem az, ami a nevében, és főleg nem az, ami a szellemében kellett volna, hogy legyen. Ilyen ítéletek és körülmények okán kitől várható el bármiféle erkölcsös magatartás? Kibírni persze valahol muszáj, most egy hellyel több, amihez olyan protekció kell, ahol többe kerülhet a leves, mint a hús...


Sokak szerint ugyan az ember különválasztható művészetétől és külön-külön ítélendő meg, magam ennek a szétválasztásával nagyon szelektáltan és csak bizonyos szempontok szerint élnék. A l'art pour l'art éppen ennek a megcsúfolása: élő bizonyítéka mindannak, amit öncélú művészetnek hívunk. Vajon tudja-e ma minden művészünk, hogy a cél nem maga a mű, hanem a mondanivaló hiteles tolmácsolása, hogy jobb legyen az ember? Becsületes képtárat tár elénk a ma, szeptember 3-án a Pannónia Med Hotel galériájában Nádor Mara által megnyitott kiállítás. Becsületesen megfestett képek egyfajta hagyományban, a realizmus és egységesség jegyében. Úgy illik, hogy a kritikus is ezt a fő és manapság ritka szempontot hangsúlyozza, amikor tollat fog a kezébe. A szabad ég jegyében festett képek nem minden ember ízlésvilágába illenek bele.
Kérem, hogy azok is, mielőtt bármit mondanának, vessék egybe a képeket a kis eszmefuttatás első felével.

- DI -



2000. szeptember 03., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület