CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  



Töltsön egy órát Ceizel Endrével!


A Pannonia Med Hotel népszerű "Töltsön egy órát... című sorozatában ezúttal dr. Ceizel Endre orvosgenetikus volt a szálloda és a műsorvezető-házigazda Pluzsik Tamás vendége. A közel két órás beszélgetést nagyszámú közönség hallgatt a végig.

Dr. Czeizel gyermekkorában nem akart orvos lenni. Ifjúsági válogatott futballista volt, a Vasas második csapatában középcsatárként szerepelt. Édesapja az ötvenes években, a Rákosi-korszakban is kisiparosként dolgozott, emiatt egyetemi felvételijén x-kateg óriába sorolták, s sokáig úgy volt, hogy nem veszik fel, de aztán a focicsapat révén mégis sikerült felsőfokú tanulmányokat végezni. Az örökléstan mindig nagyon érdekelte, de nem volt kitől tanulni. Az ötvenes években a szocialista országokban tiltott ter ület volt a genetika, üldözték az ezzel foglalkozó orvosokat, sok szakember meg is halt.




Közismertté válásáról, a tévés szereplésről elmondta, a televíziónál olyan orvost kerestek, aki a hétköznapi embereknek is el tudja mondani egy-egy betegség tüneteit, megelőzését. Sok olyan doktor van, aki csak a szakkifejezéseket tudja használni az adott betegség elmagyarázásakor, amiből a többnyire laikus hallgatók nem értenek semmit. Számára többek között azért is fontos az effajta megnyilvánulás, mert rengeteg olyan problémát ismert meg így, amelyre munkája során nem volt lehetőség.




Pluzsik Tamás az internet oldalain is meghirdette a műsort, ahonnan kérdések is érkeztek. Az egyik kérdező arra volt kíváncsi, hogy vajon a terhesség mely szakaszától számítjuk embernek a megtermékenyített petesejtet. Véleménye szerint már a magzatot is élőnek kell tekintenünk. Számára nincs különbség a kéthetes magzat, s az egyhetes csecsemő között. Szerinte az embereket már gyermekkorukban rá kell nevelni a szexuális életre. Az abortuszt egy borzasztóan primitív megoldásnak tartja. Aggasztónak találj a, hogy hazánkban háromszáz nő lesz öngyilkos terhessége alatt. A körülötte az elmúlt időszakban kirobbant ügyről nem beszél könnyen, de azt mondta: teljesen nyilvánosan, a média bevonásával csinálta. Eljött rendelésére egy hölgy, azzal a kéréssel, hogy szeretné elvetetni magzatát. Ő lebeszélte róla, de hogy ne tudja meg senki a terhességet, kiment, s ott szülte meg a gyermeket. Az eset után még hárman jelentkeztek nála hasonló kéréssel. Gáti Mariannal mindössze csak egyszer beszélgetett, aki azt mondta , hogy szívesen vinne ki Amerikába gyerekeket. Soha nem fogadott el pénzt, csak költségtérítést kért. Az örökbefogadás egész addig rendben ment, míg ki nem derült, hogy Gáti Mariannt az Egyesült Államokban adóvisszaélés miatt bíróság elé fogják állítan i. Rosszallóan nyilatkozott a rendőrség azon csapatáról, akik az ő ügyével foglalkoztak. Szerinte tisztességtelenül jártak el. De megnyugvással tölti el, hogy az ügyészség elismerte, hogy hibázott, ugyanakkor még mindig nem tudja, hogy lezárult e az üg y vizsgálata. Tanulságként leszűrte, hogy jobban meg kellett volna nézni, hogy kivel kezd el dolgozni. Jövőbeni terveiről elmondta, hogy friss nyugdíjasként felkérték a Nemzeti Alaptanterv családalapítási óráinak kidolgozására, ami szerinte egy fontos dol og, mert nem csak a matematikát, irodalmat kell megtanulni. Az iNteRNeTTo Sopron kérdésére elmondta, hogy nem szokott internetezni, de fontos szerepet tulajdonít e médiumnak.

mmarci

Fotó: Németh Péter















1998. április 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület