KultúrVáros |
Szőlőtermesztők és borosgazdák szakmai fóruma Dunaszerdahelyen
Lehetséges megoldás: az összefogás
Szőlőtermesztők
és borosgazdák szakmai fóruma
Dunaszerdahelyen
A Soproni Bor Útja Phare CBC által támogatott marketingprogram
újabb
állomásaként június 30-án a szlovákiai Dunaszerdahelyen rendezték meg
osztrák,
szlovák és magyar, közel hetven fő, részvételével azt a szakmai
fórumot,
amely a három borvidék helyzetértékelésével, fejlesztési
stratégiájával
és integrációs lehetőségeinek kidolgozásával foglalkozott.
A Tourinform Iroda pályázata alapján összeállított programra a
Taschnervin
Kft. szervezésében a
gasztronómia képviselői, bortermelők, és kereskedők,
turisztikai szakemberek képviselték Sopront Dunaszerdahelyen.
A plenárist ülést Keszegh Pál dunaszerdahelyi elöljáró
köszöntő
beszéde előzte meg.
Valachovic Anton, a pozsonyi Szőlészeti és Borászati Kutató
Intézet
munkatársa értékelte a dunaszerdahelyi borvidék helyzetét. Az előadó
hangsúlyozta,
hogy a lehangoló statisztikai kimutatások a valóságot még így sem
tükrözik
teljes egészében. Fő irányvonalnak és lehetséges megoldásnak azt
tartja,
ha a szőlészet, borászat megerősítését, fejlesztését - az EU-s
elvárásokat
is figyelemmel kísérve - ott helyezik előtérbe, ahol az évszázadok
alatt
a szőlőtermesztés és borkészítés folyamatosan volt jelen és
helyt állt.
A következő öt évnek a borvidék leépülésének megállítása, illetve a
fejlesztés
a feladata, amely a jelenlegi tulajdonviszonyok, költségigény és nem
utolsósorban kockázati tényezők mellett nem kis munkát ró a
csallóközi
szőlősgazdákra.
A Soproni Borvidéket Molnár Tibor, a Sopron Városi Hegyközség
Tanácsának
elnöke mutatta be. Azzal együtt, hogy a világfajták őrületében élünk,
a
mi térségünkben nem szükséges új márkanevet kitalálni. A soproni
Kékfrankos
neve a térséghez tartozik - hangsúlyozta beszédében. Évszázadok óta
termelik
a Kékfrankost. A magyar szőlősgazdák legfőbb dolga az eredetvédelem
jegyében
végzett felújítás és újratelepítés. Az előadó említést tett arról a -
tudomány
által is elismert - tényről, miszerint a Kékfrankos fajta a Kaszpi-
tenger
vidékéről származik, majd a mi vidékünkön való meghonosodás után,
tulajdonképpen
innen terjedt el Európa többi államában. A hagyományőrzésről szólva a
franciákat hozta fel példának, akik a bor kapcsán a múltról beszélnek,
de korszerű technikájukkal a jelen követelményeinek megfelelően
dolgoznak.
Az osztrák borvidék - nyilván leginkább irigylésre méltó -
statisztikai
adatait Gr.Johann Iby, a Blaufrankischland Aktiv Boralbizottság elnöke
mutatta be. A négy régióba osztható, mintegy 2500 hektárnyi területen
termelik
osztrák szomszédaink az általuk is fő fajtának tartott Kékfrankost.
Burgenlandban
a bor és a turizmus immár elválaszthatatlan.
Szabó Géza, a Pécsi Egyetem tanára, a Villány-Siklósi Borvidék
egyik
programgazdája a Borút, mint speciális turisztikai termék - A borút
fejlesztési stratégiája címmel tartott előadást. Az intelligens
turizmus
fogalmának meghatározása során beszélt arról a folyamatról, melynek
során
a vidéki régiók, a helyi értékek - a táj különlegessége, a helyi
kultúrkincsek
- iránti érdeklődés
növekedése mellett a bor és a gasztronómia is fontos turisztikai
vonzerőt jelent. Ez annál inkább érvényes, minél inkább
tiszta
és megbízható helyi forrásból származnak. A megoldások között az
összefogást
- Villány-Siklósi Borút Egyesület - a borút minősítendő
szolgáltatásainak
megteremtését említette.
A szakmai program szekcióüléseken folytatódott. A Bor és marketing
-
a piacra jutás és piacon maradás kérdéseiről Fedor Malik a Szlovák
Technikai Egyetem professzora vezetésével tanácskoztak a résztvevők.
A
szekcióülésen
elhangzottakat összegezve Malik professzor szerint az egyik
legfontosabb
dolog, hogy a piacon jó minőségű, és ismert származású bor jelenjen
meg.
A jó minőségű bor a nemzet kulturáltságának bizonyítéka és - nem
utolsósorban - pénzkérdés. Ezért szükségesnek tartja egy közös
európai
projekt
kidolgozását, amely a borvidékek közötti együttműködés mellett az
anyagi
hátteret is biztosítaná a jó bornak. A legközelebbi alkalomra,
amelynek
helyszíne az ausztriai Deutschkreutz lesz, javasolta, hogy
professzionális
módon bemutatva, a különböző borvidékek zsűriztessék boraikat.
Eva Maria Klawatsch a Blaufrankischland Aktiv programvezetője
elnökletével
Borutak-borturizmus címmel folytatódott a második szekció
munkája.
Számos követendő példát mutatott be az előadó arra, hogy az
összefogás,
a szervezettség, a jogi háttér és természetesen az anyagi fedezet
meglétének
köszönhetően hogyan kínálják teljes csomagként a borhoz kötődő
rendezvényeket
a burgenlandi gazdák.
A rendezvény a három borvidék jellegzetes borainak bemutatásával és
jó
hangulatú borkóstolóval ért véget.
Tóth Éva
2000. július 06., csütörtök 00:00
|
|
|