CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2023. március 27., hétfő, Hajnalka napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy élet gazdagsága

Egy élet gazdagsága

Czétényi Vilmos festôművész kiállítása

November 7-én, szombaton 17 órakor Pannónia Galériában (Várkerület 75.) dr. Feledy Balázs művészeti író, a Vigadó Galéria igazgatója nyitotta meg Czétényi Vilmos festôművész kiállítását.
Ahogyan a megnyitó hivatalos szónokát, úgy jelen írás elkövetőjét is komoly feladat elé állítja ez a kiállítás, melyet egy, a közelmúltban 70 évét betöltött, immár 50 éve alkotó művész munkáiból látható az első emeleti galéria falain.
Nyugtalan alaptermészetű, közéleti aktivitású művész munkáit pillantja meg a belépő látogató, aki meglehetősen élesen differenciálhatóan láthat dokumentalista pontossággal készített ceruzarajzokat, a hyperrealizmus határát súroló festményeket utándolgozott sokszorosított grafikai műveket, a gyorsabb alkotást segítő technikákban készült alkotásokat, evvel együtt néhány olajképet is a zavarba ejtően változatos tárlaton.


És csak a technikában ennyi különféle megnyilvánulás !
Tematikában az aktuális fiatalságábrázolás plakátszerű képétől a bibliai témák, az aktuálpolitikáig, a hommage témakörétől az általános emberiig, az egzotikus emberfajok megfestésétől Dante gondolatainak megjelenítéséig és még ennél is tovább terjed a skála. A több nemzedéknyi alkotói lehetőséggel minden korban élő a ma is aktív művész, aki éppen sokoldalúsága, önállósága, szolgainak a legkevésbé sem mondható magatartása miatt sokak rosszallását váltotta ki élete során itt is őszinteségével, mindazon sokféleségnek a látogató elé való kendőzetlen tárásával hozza zavarba az egységességet látni szeretőket.

Összetett és mégis egységes háttérből kiugró, síkokban bontott alakjai szenvedélyesen és modernitásuk mellett is érthetően fejezik ki mindazt, amiért az alkotóban megszülettek, amiért a köz elé kívánkoztak. Nemcsak sokszínűségük, sokoldalú megfogalmazásuk miatt gazdagítják a tárlat látogatóit.
A Sopronban szokatlanul kisszámú megnyitói résztvétel után csak bíztatni tudjuk olvasóinkat, hogy tekintsék meg minél nagyobb számban ennek a gazdag életnek az időleges leltárát ezen a szép életfordulón ! Bármely részét magukénak felismerve csak gazdagabbak lehetünk tőle a művész és a galéria tulajdonosai jóvoltából.
Még hosszú és az eddigiekhez hasonlóan gazdag alkotói éveket kívánunk az idős művésznek !
A kiállítás megtekinthetô:november 30-ig naponta 9-17 óráig- DI -
Fotó: Németh Péter1998. november 08., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület