CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Roisz Vilmos emlékkiállítás a Várkerület Galériában

Roisz Vilmos emlékkiállítás a Várkerület Galériában

Egy éve még közöttünk volt


A képzőművészek ritka fajtája, aki festeni és beszélni is tud. Legtöbbjükre a Si tacuisses kezdetű latin mondás alkalmazható. Roisz Vilmos nem közülük való. A Boldogasszonyon, 1906-ban született művész, aki Réti István növendékeként végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, jól és érdekesen tudott beszélni művészetéről, a gondolatokról, melyeket műveiben megpróbált megjeleníteni.


A hosszú élet, melyet maga a művész tartott nagyon rövidnek, hiszen annyira nyitott volt minden újdonság és minden igazi gondolat irányában, mégis kerek egész. Utolsó éveiben nagyon is tudatosan "kerekítette" az életművet, vizsgálgatta műveit a szigorú ítész szúrós tekintetével. Tudatos életmű reprezentációját láthatja a nagyérdemű a megnyílt kiállításon.


Egyéni és mégis tipikus ez az élet, ahogyan a század elejének posztimpresszionista-impresszionista, realisztikus próbálkozásaival indul, folytatódik a gyárak és munkások világháborúk közötti időszakának jellemző képeivel, hogy ismét váltson és immár végérvényesen a konstruktivizmus kutató, eredetet és szerkezetet felfedező irányzatában állapodjék meg, újrafogalmazva mindazt, amit szűkebb környezete Sopron városának képekbe formáló művészei századunkban már annyi módon megtettek. Egy új Sopron tárul a szemlélők elé ezeken a képeken. Egy sajátos, talán kissé mesterkélt, de végtelenül következetes sorozatban, mely a szigorú szerkezeti elemek hansúlyozásán túl nem nélkülözi a színek használatának lírai elemeit, az induló realizmus színvilágának átmentését.
A színvilág köti össze nonfiguratív műveit is a konstruktionalista művekkel. A szigorú szerkezeten itt is átüt az ég csodáira figyelő ember megrendülése, érzelmi érintettsége.


Nincs még kellő rálátásunk, nincs elég távlatunk, hogy egységes és megváltoztathatatlan értékelésre kelljen törekednünk. Nem is szükséges. Roisz Vilmos mindig is a konstrukció mellett a dekoráció fontosságát hirdette művein keresztül és írásaiban is hangsúlyozta ez utóbbi fontosságát.Amikor a művészetben e dekorativitás célként fogalmazódik meg, a művész tudatosan-tudattalanul nagyon ingoványos területre merészkedik.Roisz Vilmos, úgy tűnik, jó érzékkel ragadta meg a maga választotta, de a kor által nyújtott lehetőséget.


Roisz Vilmos élete nem műveivel kezdődik és végződik, hiszen patronusa és segítője volt minden értéket képviselő tevékenységnek, fiatalok oktatásának, társművészetek rendezvényeinek. Alapitványok és sgítőkész beszélgetések, a hosszú életből mások segítésére nem sajnált idő odaajándékozása ugyanúgy lényegi eleme ennek az értékes életnek, amire ennek a szép kiállításnak megtekintésekor emlékezünk
.

(A képeket a Sopron MJV, a SKT és a Roisz Alapítvány támogatásával készült katalógusból szkenneltük.)
A kiállítás szeptember 6 -18 -ig tekinthető meg 10-17 óráig a Várkerület 19-ben.

Szöveg -DI-



1998. szeptember 08., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület