CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borostyán  

"Mikor a Jereván lakótelep kialakult 1400 új lakást építettek, amiben 5000 ember élt. Közöttük nagyon sok általános iskolás korú gyerek volt"

Az iskola története


Egy riportot készítettünk a Lackner Kristóf Általános Iskola vezetőségével. Melyben fontos dolgokat tudtunk meg az iskoláról. Mikor a Jereván lakótelep kialakult 1400 új lakást építettek, amiben 5000 ember élt. Közöttük nagyon sok általános iskolás korú gyerek volt, akiket a szülők egy közeli iskolába szerettek volna elhelyezni. Ekkor sajnos még nem volt egy oktatási intézmény sem a lakótelepen, ezért épült az iskolánk. Czibula Imre volt az iskola első igazgatója. Az iskolát 1977 szeptember elsején avatták fel. Tavaly ünnepeltük az iskola 20 éves évfordulóját.

Lackner Kristóf a XVI.-XVII. században élt, ma is nagynevű soproni polgármester. A felvilágosodás egyik legnagyszerűbb híve, jövedelme egyharmad részét a soproni diákok taníttatására hagyományozta. Ezt a szellemiséget szeretné tovább vinni az iskola.
Nagyon meglepő hírt kaptunk még az iskola vezetőségétől, 11 pedagógus már 20 éve, vagyis a kezdettől fogva tanít a Lackner Kristóf Általános Iskolában.
Lakatos Leila és Bayer Zsófia

Az Ibolya tó keletkezése


A lakótelep megépülése előtt annak területén mocsaras, lápos terület volt. Ez a terület rendkívül gazdag volt mind növény, mind állatvilágban, de az építkezés miatt a talajvizet el kellett vezetni, mert rendkívül laza szerkezetű volt a talaj.
A lakótelep megépülése után a tó környezetét szebbé tették facsoportokkal, és a horgászok nagy örömére telepítettek halakat is.

Az esőzések miatt volt olyan év is, mikor a tó a környező házakat is veszélyeztette. Volt arra is példa nem egyszer, hogy a halak és a tó közelében élő élőlények titokzatosan pusztulni kezdtek. Eddig ezeket a veszélyeket elhárították. A tavat egyszer ki is kotorták, mikor orrfacsaró szagot kezdett ontani magából. Hihetetlen sok szemetet találtak benne, a focikaputól a bicikliig, sőt autót is. Ha meg szeretnénk őrizni eredeti szépségében, akkor jobban kellene figyelni rá.

Martos Virág



1998. november 20., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület