CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

Várakozáson felül és megújult gazdálkodással

Várakozáson felül és megújult gazdálkodással

Mikó István színidirektor összegzése az évadról

  • - Kedves Direktor úr!
    Az 1998/99-es szezon vége felé értékelést szeretnék kérni: mennyire elégedett a színházi évaddal, a Soproni Társulat munkájával?

- Kétféle szempontból közelíteném meg a kérdést: egyrészt művészi szempontból, másrészt egy olyan helyzetből, ahogyan az év elején indultunk és az egyfajta összeszedettebb, összefogottabb munkát követelt meg. Ez utóbbiról szólva először, ebben a kérdésben nagyon sokat léptünk előre: gondosabban tervezettek a produkciók, a háttér-ügyeink. Ezt persze a közönség nem nagyon tudja érzékelni ill. értékelni, de ez így is van rendjén: pont azt szeretnénk, ha ez kifelé nem okozna semmiféle változást, ha minden zökkenőmentes marad, ha az illúziókeltés kevesebb pénzből ill. a pénzek átcsoportosításából megoldható. A gazdálkodásunk tehát változott, ugyanakkor úgy gondolom, a művészi célkitűzéseknek a lehetőségekhez képest eleget tettünk, hiszen azok a bemutatóink, amelyeket ebben az évadban tartottunk, minden közönségrétegnek valamennyire kedvesek voltak. Persze a műsor összeállításnál ez az elsődleges szándék, hogy mindenkinek nyújtsunk valamit, ami hozzá közel áll.

  • - Mi a direktornak, mint művészeti vezetőnek a véleménye?

- Különféle rendezések és rendezői elképzelések, színészi alakítások is nyomon követhetőek az évad folyamán. Sőt, úgy gondolom, azzal, hogy a kamaraszínház igazából beindult, ott három olyan produkciónk is van (volt), amire igazán büszkék lehetünk. Én elégedett vagyok. Az más kérdés, hogy a közönség majd hogyan szelektálja a dolgokat. Remélem, hogy összességében ők is sikeresnek fogják tartani.

  • - Szabad-e egy "atyától" megkérdezni, hogy a sok kedves gyermeke közül melyik a legkedvesebb?

- Tulajdonképpen nekem nagyon nehéz döntenem. Mint színész és mint igazgató is másképpen állok a dologhoz, ha "benne vagyok", vagy mint igazgatónak, az egészért is kell felelnem. Ha mégis kiemelkedő előadásokat kell említenem, akkor várakozáson felüli volt két előadásunk is: én az Üvegfigurákra gondolok, ami nem egy könnyű darab és Tenessee Williamsnek ez a darabja nagy színpadra készült eredetileg. Igen jól sikerült, nagyon szép, átgondolt előadás. Nagyon-nagyon meglepődtem az Apostolnak a fogadtatásán. Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy ennyire utat talál a szívek felé. Most már jó néhány előadáson túl vagyunk és azt tapasztalom, hogy igenis kellenek az ilyenfajta katarktikus élmények. Mindkét darabban ez van, persze más-más szinten szól hasonló dolgokról mindegyik, illetve hasonló pontok találhatók bennük. A színháznak nagy előnye, hogy ott és akkor, abban a pillanatban valamiféle olyan élményhez jutunk, amely vagy előrébb visz bennünket vagy elgondolkodtat.

  • - Milyen saját szerepet és milyen más egyéni alakítást emelne ki az évadból?

- Mint színész, én felhőtlenül nagyon jól éreztem magam és boldog vagyok, mert meghívtak bennünk a Győri Fesztiválra - a Sörgyári Capriccio-ra gondolok - ráadásul nagyon sokat jártunk más városokban, csak párat sorolnék fel: Nagykanizsa, Körmend, Szombathely, Pápa, és fantasztikus nagy sikere volt a darabnak, még úgy is, hogy nem kamaraszínházi körülmények között játszottuk. Hát nagyszerű darab! Ami még nagyon fontos, hogy a kiemelkedő előadásokban kiemelkedő színészi alakításokra is büszkék lehetünk. Elsőként kiemelném Borbás Gabi alakítását két darabban is, a Nyitott házasságban és az említett Üvegfigurákban, ugyanakkor Szombathy Gyuszi ellenállhatatlan volt, "viszi a vállán az előadást" a Csúnya lány című darabban. Kabos Gyula után játszotta ezt a szerepet és szerintem tökéletesen. Ugyanakkor nagyon kiemelkedőnek tartom három fiatal hölgynek is a szerepalakítását, akik nagyon szépen fejlődtek itt a színházban: Urbán Andira gondolok a Karamazov testvérekben - fantasztikus színeket villantott fel. Törtei Tündi nagyon szépen énekelt itt az Apostolban és az Üvegfigurákban egy másfajta énjét mutatta meg. Ugyanakkor reveláció erejével hatott Rácz Briginek a Sörgyári Capriccioban nyújtott csodálatos, életteli alakítása. De másokat is kiemelhetnék, akár az új tagok közül Boros Gabinak a beilleszkedését, aki a társulatba frissességet hozott. De nagyon sok minden volt még! Ne felejtsük el Kőszegi Ákost a Sok hűhó semmiért-ben vagy a Vészfékben azt a nagyszerűen megkomponált együttes játékot, ahol nehéz kiemelni bárkit is…A legtöbb meglepetést a felsoroltak okozták, de a többiek is nagyon szépen dolgoztak.

  • - Hogyan történik az évad értékelése?

- Nyílván a közönségnek is megvan a maga kedvence és május 29-én, az évad végén elkövetkező ünnepélyes díjátadáskor a közönség ill. a kollégák szavazatai alapján is fogunk értékelni.
Az interjú az 1999/2000-es évad műsortervének elemzésével, egy hét múlva, folytatódik


Szöveg: - DI -

Fotó: Pluzsik Tamás



1999. május 08., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület