CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogadja majd a közönség !

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogadja majd a közönség !

Mikó István színidirektor előzetese az 1999/2000-es évadról

  • - Kedves Igazgató úr! Beszélgessünk az 1999/2000. évad terveiről!

- Az évad részletes terve már megjelent, hozzáférhető minden színházszerető polgár számára. Persze ezek tervek, és a színház mindig úgy tervez, hogy a műsorváltoztatás jogát fenntartja. Nem azért, mert a nézőit bizonytalanságban szeretné tartani, hanem azért, mert itt jogdíjakról és sok minden másról van szó. Megkapjuk-e a jogot? Szeretnénk, természetesen, de ennek függvényében alakulhat vagy átalakulhat a program.

  • - Mi lesz az új évad kezdő darabja?

- Most úgy látom, hogy Kander-Ebb: Chicago című musical-jével kezdünk, ami azért is nagyon fontos, mert a szerzőpárosnak immár a harmadik darabját fogjuk bemutatni: még a Sportcentrumban mutattuk be a Görkorcsolyapályát - a színház még nem volt készen -, tavaly a Kabarét játszottuk és ebbe a sorba illeszkedik bele a Chicago. Hogy miért választjuk ezt, arra is tudok egy kis magyarázatot adni. Azon kívül, természetesen, hogy nagyon dallamos és nagyon szép zenei világa van, fontos számunkra, hogy élő zene is legyen és ne csak mindig fél-playback! Ezek azok a zenei darabok, amelyek a mi zenekari lehetőségeinkkel is maximálisan felvállalhatók. A Chicago-t én fogom rendezni.

  • - Molnár Ferenc örökbecsű darabja a következő.

- Én úgy gondolom, hogy Molnár Ferenc már régóta "kopogtat itt, a színház ajtaján". Már több évadban is tervbe vettük, most, úgy látszik, sikerül a Játék a kastélyban. Ez az egyik legszellemesebb műve. Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogadja majd a közönség, mert az nem úgy bohózat és vígjáték, ahogyan megszoktuk. Fantasztikus szellemesek sziporkái. Társalgási vígjáték. Igazából ilyent még nem játszottunk. Berényi János rendezi a darabot.
- Szőke Pista, aki nem először rendez itt, Sopronban, Ben Jonson Volpone-ját viszi színre. Úgy gondolom, annyiban feltétlenül érdekes vállalkozás, hogy az eredeti verziót mutatja be, amit nagyon ritkán játszanak, mindig Stefan Zweig változatát szokták bemutatni, egy dramaturgiailag átírt változatot. Nemcsak mint színész várom izgatottan a bemutatót - hiszen játszom benne - hanem mint színigazgató, hogy az eredeti változat mennyire válik be. Ez egy vérbő darab, igazán a Gianni Schicchi című operához hasonlíthatnánk: itt is a megjátszott haldokló és az örökölni vágyók örökös csatája a téma és ahogyan egymásnak hazudunk és egymás eszén túljárunk. Azt hiszem, ebben élen jár ez a komédia még a klasszikusok között is, ahogyan körüljárja a témát.

  • - Milyen a Maugham-darab?

- Szintén nagyon jó nevű szerző W.Somerset Maugham is. Az ő darabja alapján készült el az Imádok férjhezmenni című zenés vígjáték. Nagyon széles rétegeknek lesz majd kitűnő szórakozás, már csak a Nádas Gábor-Szenes Iván szerzőpáros olyan muzsikája és szövege miatt is, mint pl. a Kicsit szomorkás a hangulatom című sláger - éppen ebből a darabból, amit annak idején Darvas Iván énekelt. Az a fajta klasszikussá vált zenés vígjáték, amit, hogy úgy mondjam, kortalanul tud élvezni a közönség. Nem operett, kifejezetten zenés játék. Szatmári György fogja rendezni. - Nagyon érdekes két dolog: Jacques Deval: Továris . Az ember kicsit megretten a szótól. Szerintem fantasztikusan érdekes darab. Szombathy Gyuszi fogja rendezni. Párizsban játszódik a darab az októberi forradalom után, a cári család már lehetetlenné téve és meggyilkolva, az arisztokraták Párizsba menekültek. Tulajdonképpen négymilliárd rubel sorsáról van szó: kié lesz? A párizsi polgárságé, az emigrált arisztokráciáé, a szintén rá igényt tartó tovarisoké vagy a inassá és szobalánnyá lett két becsületes arisztokratáé, akik "otthon" is a cár atyuska kiszolgálói voltak? Ebből nagyon sok mozgalmas és mulatságos szituáció származik. Lírai, kicsit tragikus és nagyon csavaros a megoldás is. Mennyire vígjáték, mennyire komédia vagy tragikomédia? Majd kiderül. A közönség eldönti.
- Jean Cocteau, mint tudjuk egy avantgarde figurája volt a francia irodalomnak. Sokféle dologgal foglalkozott. Szent szörnyetegek címmel is írt egy darabot, ami egy kicsit rímel Molnár darabjával, ahol színészek és írók beszélgetnek egymással. Itt is színházban egy nagy színművésznő és egy szerelmi háromszög adja a darab gerincét. Majd kiderül, hogy mennyivel másképpen látja a dolgot Cocteau és Valló Péter, a darab rendezője. Nagyon szép szerepek vannak benne, lehetőség a nagy alakításra.
Az interjú az 1999/2000-es évad kamaraszínházi műsortervének elemzésével, egy hét múlva, folytatódik


Szöveg: - DI -

Fotó: Pluzsik Tamás



1999. május 14., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület