Történelmi borvidékek - hagyományőrző étrendek
Történelmi borvidékek - hagyományőrző
étrendek
Magyar Borok Háza
Nyikos István előadása
Egy ország arculatát történelmi, földrajzi, etnikai, néplélektani,
vallási, kulturális, gazdasági és egyéni tényezők együttesen
formálják, amelyek racionális és emocionális ítéleteket, érzelmeket
indukálnak, és egy sajátos megkülönböztető képet alakítanak ki.
A kulturális és gazdasági tényezők között kiemelt szerepet játszik
a gasztronómia, amely egy idegen számára az országról alkotott
értékítéletének kialakulásában döntő szerepet játszik.
A gasztronómiai tényezők szimpátiát és pozitív értéket sugalló
képességét egy ügyesen és szakértelemmel megszervezett nemzeti
propaganda eredményesen alkalmazhatja nemcsak gazdasági, de sok
esetben politikai céljai elérésére is. Ha például egy nemzetközi
találkozón a résztvevőknek jellegzetes magyar ételeket, borokat,
pezsgőket szolgálnak fel a magyar gasztronómia hagyományos és hiteles
fogásaival körítve, akkor az érzelmi és tudatalatti síkokon nemcsak a
magyar gasztronómia értékelődik fel, hanem velük párhuzamosan a
magyar
társadalmi, gazdasági és politikai értékek is. Egy tanácskozáson,
tárgyaláson például a kedvező magyar gasztronómiai élmény után a
résztvevők könnyebben elfogadnak egy magyar javaslatot, egy magyar
indítványt. Mindezek azt igazolják, hogy a nemzeti gasztronómiai
értékek tudatos gondozása és alkalmazása a vendéglátásban segíti mind
az országról, mind a szűkebb környezetről a pozitív értékítéletek
kialakítását.
A magyar konyha évszázadok óta rendelkezik azokkal az ételekkel,
amelyek arra jogosítják fel, hogy a nemzeti imázs pozitív formálója
legyen. Kialakulásának, fejlődésének, finomodásának sikerreceptjét a
Gundelek állították össze a legtömörebben, a legfrappánsabban és a
legszellemesebben: "Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi,
dédapja olasz, sógora osztrák, nagybátyja francia. Mindezekhez keress
egy népet, amelynek jó az ínye, fejlett az ízlése, érzéke, és kedve
van
a sütéshez, főzéshez." A magyar konyha megőrizte a jellegzetes
pásztorkonyhák évszázados keleti hagyományait, és mindezt -
elsősorban
a nemesi udvaroknak köszönhetően - továbbfejlesztette és
kiegészítette
az európai konyhák legizgalmasabb receptjeivel.
A magyar borivó nemzet. A Kárpát-medencében már a honfoglalás
előtt
is fejlett szőlőtermelés volt, a borkészítés majd' kétezer éves
múltra
tekint vissza. BOR szavunk ázsiai eredetre utal - és ha abból
indulunk
ki, hogy a borkultúrában jeleskedő nemzetek ezt az italt valamennyien
római közvetítéssel kaphatták - hiszen a vínum, vino, wine szavak
erre
utalnak - akkor joggal feltételezhetjük, hogy a bor nemzeti
karakterünk egyik meghatározó tényezője.
Büszkék lehetünk arra, hogy nemzeti italunkat a Himnuszunk is
megénekli
,, … Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél… "
Történelmi borvidékeink nagy része a rómaiak idején alakult ki.
Probus császár légiói Villánytól Sopronig telepítették és gondozták a
szőlőt szerte Pannóniában, s ezt a gyakori háborúskodással sújtott
évszázadok sem tudták kipusztítani. A hadak útjában elnéptelenedő
területekre - különösen a Duna mentén - betelepedő sváb lakosság, a
nagy királyaink által betelepített olasz, vallon vincellérek, a török
elől menekülő rácok, a szerzetesek, a borban státuszszimbólumot is
látó főurak és nemesek s nem utolsósorban
a magyar parasztemberek ügybuzgalmának és szakértelmének köszönhetően
a XVII - XVIII. században Magyarország már bor-nagyhatalomnak
számított Európában.
Ma újra éledezik a magyar bor- és gasztronómiai kultúra. Az
évtizedek igénytelensége mély nyomokat hagyott. Az utóbbi tíz év
pezsgése még nem tudta pótolni negyven év mulasztását. Történelmi
hagyományaink és tapasztalataink, kiváló természeti adottságaink nagy
reményekre jogosítanak. Elmaradásunk a világ élvonalától többtényezős
- nagyobb részt pénzügyi, technológiai, infrastrukturális és
marketing
szemléleti hiányosságok azok, amelyek javítása elengedhetetlen.
Borfogyasztási és gasztronómiai kultúránk csak lassan változik.
Ahhoz, hogy a nemzetközi bor- és gasztronómiai turizmusban rejlő
óriási
lehetőségeket ki is tudjuk használni, igényes és erős belföldi
turizmusra volna szükség. Ennek kialakulása - elsősorban az elégtelen
pénzügyi feltételek miatt - csak lassan halad. A szolgáltatói hálózat
kiépítése tőkeigényes, s nem segítik megfelelő támogatási,
hitelezési konstrukciók; a lakosság jövedelmi viszonyai sem
tekinthetők ideálisnak. Jogalkotási sületlenségek sokszor még a
nehezen megszerzett pozíciókat is lerombolják.
Úgy vélem azonban: minden nehézség ellenére a fejlődés
érzékelhető, sok helyen talán látványosnak is nevezhető. Ott, ahol
felismerik, hogy az evés és ivás nemcsak fiziológiai szükséglet,
hanem az élet megszépítésének lehetőségét is magában hordozza - hamar
érnek el sikereket. Ehhez azonban meg kell ismernünk lehetőségeinket,
történelmi hagyományainkat, és tudatosan élni tudni is kell velük.
Nyikos István
2000. október 27., péntek 00:00
|