Somló hegyen jártak a Soproni BorbarátnőkSomló hegyen jártak a Soproni Borbarátnők
Tüzes vadóc borok között
Somló hegyen jártak a Soproni
Borbarátnõk
“Minden borunk közül a somlai számomra a nincs
tovább.
Annyira tele van a teremtés mámorának
olajával,
hogy csak kellõen elmélyedt, végleg
elcsendesült,
kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A bölcsek
bora
azoké az embereké, akik végül is
megtanulták
a legnagyobb tudást, a derût.”
A fenti Hamvas Béla idézet
elhangzásával
vette kezdetét a közelmúltban a Soproni
Borbarátnõk
látogatása a Somlói borvidéken.
A másfél hónappal ezelõtt hivatalosan
is
megalakult, díszes alapítólevéllel
rendelkezõ
hölgykoszorú tagjai elsõ
kirándulásukat
tíz bátor férfi társaságában
a Somló hegyen szervezték.
A több ezer éves hegy 432 méter magas,
vulkáni
eredetû. A bazalt-és tufamálladékon
kemény
karakterû, tüzes, vadóc borok teremnek. A magyar
történelembe
az 1100-as
évekre vezethetõ vissza a somlai
szõlõ-és
borkultúra. Jellemzõ fajtái a Furmint, Juhfark,
Tramini,
Hárslevelû és Olaszrizling.
A hegy nevét, Somló és az itt termelt borok a
somlai nevet a hegyen honos húsos somnak
köszönheti.Az
520 hektár területû borvidéken több mint
háromezerezer ( !) gazda osztozik három
hegyközséget
alkotva. A tulajdonosok ajkaiak, pápaiak, devecseriek.
Fekete Béla nyugdíjas
gazdálkodóként
2.5 hektáron évi 80 hektoliter bort állít
elõ
felesége segítségével mint
nyugdíjas
gazdálkodó.
A hegy déli oldalán
Somlóvásárhelyen
épített családi pincéjében
kóstoltuk
az elsõ somlai borokat. Hárslevelû, Furmint,
Rizlingszilváni
valamint Juhfark alkotta a választékot. Ezután a
szõlõlugas
alatt házi pogácsát fogyasztva az általa
ezen
a vidéken elsõként telepített
Chardonnay-t kortyolgattuk és mindannyiunk arcára
elégedett
mosoly derült. A helyi borturizmus kialakulóban van, a
helyben
fogyasztás még nem igazán jellemzõ.
Fekete Béla Budapesten értékesíti
borait
palackozva, 8-9 ezer palack az utóbbi három év
átlaga.
A Hegykapu étterem felé vezetõ Somlói
Borúton
örömmel kapkodtuk a lábunk alatt reccsenõ
somlai
diót melynek íze mennyei harmóniával
simult
a kitûnõ fehérborok zamatához.Ebéd
közben
Somogyi Lajosné a hegybíró felesége
és
Szabó Károly étterem vezetõ mutatta a
Somló
hegy ahogy itt nevezik a kis Benjamin ékességeit.
Juhfark,
Hárslevelû , Olaszrizling és Tramini dukált
az ebédhez. Külön élmény volt a somlai
zászlósbor,
a Furmint kóstolása a Fehérvári
pincébõl
.Hallottuk , hogy aki e táj borait issza annak fia
születik.
S hogy mindezen borok valóban a
nászéjszakák
borai annak bizonyítéka hogy Somogyi
hegybírónak
három fiúgyermeke van. A négyfogásos
könnyû
ebédet stílusosan szõlõsrétessel
zártuk.
Délután a jól kitáblázott Szent
Margit
kápolnához vezetõ borúton indulunk
útnak
de a többség a csúcson
büszkélkedõ
középkori Somlói vár bevétele mellett
döntött. Milyen érzés volt
meghódítani
a
hegyet ? Lenyûgözõ, magasztos és
fárasztó
de megérte felsétálni a tetejére, mert a
kilátás
leírhatatlan. Olyan érzésünk volt, hogy
pihen
a táj , a természet elvégezte ez évre a
munkáját,
ahogy a szõlõ beért a hegy is alszik.
Estefelé Györgykovács Imre
pincéjét
látogattuk meg. A nem sokkal több mint 0.5 ha-on
gazdálkodó
nagyhírû kertésztechnikus, 1979-tõl
borászkodik
1992-tõl palackozza és így
értékesíti
a borait az utolsó cseppig. Az évi 6 ezer palackot
Budapesten
forgalmazza.
A palackozás költségeit a kereskedõ
elõfinanszírozza.Tisztára
meszelt kóstolószobában fogadott minket a
szerény
középkorú gazda és felesége. Mint egy
klasszikus családi vállalkozás a leányuk
is
sürgött forgott a borok szervírozása
közben.
Egy
késõi szüretkor - október 20-án -
szedett
20.5 cukorfokú 1999-es Olaszrizling, egy száraz
kemény
Juhfark majd egy Furmint volt soron.Megtudhattuk, hogy a szüretet
brigád végzi, de a feldolgozásnál csak a
gazda
és a felesége van jelen.
A nap utolsó borát egy gyönyörû
színû
és hársméz ízû
Hárslevelût
a pincében ízleltük és
megállapítottuk,
hogy az utolsó szóig igaz, amit eddig a somlai
borokról
olvastunk.
Hogy valóban létezik-e az az õsz apóka
aki hét év, hét hónap, hét nap
elteltével
kinyitja a hegy gyomrában rejtõzõ kincses barlang
ajtaját azt nem tudjuk. De arról bizonyosságot
szereztünk,
hogy a somlói pincék mélye valós kincset
rejt
a természet és az ember közösen teremtett
kincsét
a somlait.
A Soproni Borbarátnõket külön
köszönetet
mondanak Szabó Miklós erdõérnöknek,
aki
mint somlai gazda és soproni természetvédõ
tanár végig vezette a borbarátnõket
Somlói
borvidéken.
Luka-Keglovich
2000. oktĂłber 17., kedd 00:00
|