CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 19., vasárnap, Ivó, Milán napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Kisebbségi kormányzás Romániában?

Forrás: www.comedia.hu
48 óra: innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Kisebbségi kormányzás?


A vasárnapi romániai választásokon győztes Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) bejelentette, hogy kisebbségi kormányt kíván létrehozni. A miniszterelnök Adrian Nastase, a PDSR első alelnöke lesz. A párt megállapodást javasol a parlamenti támogatásról a Nemzeti Liberális Pártnak, a Demokrata Pártnak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek. Ion Iliescu, a PDSR elnöke hangsúlyozta: a kormányzati felelősség vállalása jelenti az egyedüli megfelelő választ a szavazók által kinyilvánított akaratra. A választók ugyanis - mondotta - vasárnap szavazataikkal megbüntették a PNL-t, a PD-t és az RMDSZ-t, éppen ezért nem lehetséges velük az együttműködés. Arról is döntöttek, hogy amennyiben az elnökválasztás második fordulóját Corneliu Vadim Tudor nyeri, a PDSR kész átadni a kormányalakítás lehetőségét a PRM-nek. A PDSR egyidejűleg azt javasolja a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Demokrata Pártnak (PD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), a szakszervezeteknek és a vállalkozói szövetségeknek: írjanak alá megállapodást arról, hogy az elnökválasztás második fordulójában Ion Iliescut, a PDSR államfőjelöltjét támogatják a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) vezérével, Corneliu Vadim Tudorral szemben. A PDSR ajánlata azt tartalmazza, hogy a parlamenti vezető tisztségviselők, az állandó bizottságok kialakítása a pártok választási eredményének megfelelően történjen. A PDSR parlamenti támogatást kér kormánya számára, és azt javasolja, hogy egyezzenek meg "társadalmi moratóriumban" a sürgősen szükséges kormányzati intézkedések meghozatala érdekében.

Nasdaq: mélypont


Csökkenő mozgás jellemezte tegnap a New York-i tőzsdéket: a Nasdaq Composite 5,1 százalékos esés után 13 hónapos mélypontjára, 2734,98 pontra zuhant. A nap vesztesei a high-tech szektorban a Microsoft és a Qualcomm voltak. Erősen esett az Amazon.com árfolyama is, miután a Bank of America elemzői szerint a társaság nem tudja majd tartani a jövő évre beharangozott 40 százalékos árbevétenövekedést.

"Senki többet" - negyedszer?


Geena Davis hamarosan ismét oltár elé vonul, ezúttal Reza Jarrahy oldalán. A 29 éves sebészt a 44 éves színészno két éve ismerte meg egy partyn. Az esküvo dátumát még nem tuzték ki, de az már biztos, hogy sokkal kisebb hiszti lesz körülötte, mint Douglaséknál volt legutóbb. Davis korábban egy New York-i étteremtuljadonosnak, majd Jeff Goldblumnak és Renny Harlin rendezonek volt a felesége.

Szabad a Tilos


A csatorna a 88,8 megahertzes frekvencián, 24 órában sugároz decemberben. Az 1991 óta létező Tilos Rádió non-profit, közösségi adó, amely 1991 és 1995 között kalózrádióként, 1995-től 2000 augusztusáig földi frekvencián napi 12 órában, azóta pedig kábelhálózaton napi 24 órában sugároz Budapesten. A Tilos Rádió a nemrég megjelent frekvenciapályázaton ismét kísérletet tesz állandó engedély megszerzésére. A közlés szerint a Tilos Rádió az ideiglenes sugárzás alkalmából megállapodást kötött a "Fedél nélkül" című hajléktalanok által terjesztett lappal. Ennek értelmében a lap terjesztői reklámozzák a Tilos Rádiót, a rádió pedig télikabátokkal látja el az akcióban részt vevő hajléktalanokat.

18 feleség?(!)


Pancho Villa, a legendás mexikói forradalmár olyannyira szerette a nőket, hogy tizennyolcszor nősült. A tizennyolc dokumentált frigy történetét szedte csokorba Egy szenvedély útja címmel unokája, Rosa Helia Villa történész-írónő. A minap megjelent könyvből kiderül, hogy a 18 asszony nem egymást követően lépett be Pancho Villa életébe és házába, hanem bizony előfordult, hogy több felesége is volt egyszerre. Az akkori idők mexikói klérusa - a mélységes katolikus hagyományok ellenére - nem mert nemet mondani vagy megtiltani bármit is a népi hősnek, az egyetlen embernek a történelemben, aki behatolt az Egyesült Államok területére egy hadsereg élén. Rosa Helia, aki nagy csodálója nagyapja machóságának, azt írja ,hogy Chihuahua érseke maga eskette össze Villát Lupével, a nagyanyjával, annak ellenére, hogy tudta róla: már nős. Maga Villa híveit arra buzdította, hogy a magánélet e területén is kövessék példáját. Azt mondta nekik: "Ne alkalmazzatok erőszakot a nőkkel szemben. Engedelmeskedjetek annak a törvénynek, amely fontos nekik: Isten törvényének. Vegyétek feleségül őket, így nem szégyenülnek meg, ti pedig azt tehetitek, amit a legjobban szerettek." Pancsót kedvelték a feleségek - feltehetően nem csak a sajátjai -, bár a gerillavezér otthon is inkább a parancsuralmat gyakorolta. Luz Corral, az első felesége, lányt szült neki, és amikor megkezdte háborúját, az ő gondjaira bízta a más nőkkel nemzett többi gyermekét is, majd elküldte mindnyájukat Kubába, hogy ne válhassanak a kormány megtorlásának áldozataivá. Amikor azután Villa öt év múlva hazatért, oldalán egy újabb feleség feszített, és "leváltotta" első nejét a "főgyermekfelelősi" tisztről. Helyére legifjabb feleségét nevezte ki, és elrendelte hogy Luz az összes gyereket, az övét is beleértve, rábízza a zsenge menyecskére. Az unoka elismeri, hogy mindez nem volt helyénvaló, és Villa az asszonyoknak sok szomorúságot okozott, de úgy véli: a feleségek nem haragudtak sem férjükre, sem egymásra. Bizonyíték rá, hogy nagyapja temetésén jelen volt három feleség, akik verekedés helyett vigasztalták egymást...

Végképp eltörölni


Az ABC csatorna tévésorozatot készít Arnold Schwarzenegger 1996-os akciófilmje, a Végképp eltörölni (Eraser) alapján. A film nem lett akkora siker, amit Arnie-tól el lehet várni, de azért szépen hozott a konyhára, és a csatorna szerint a sorozat is komoly népszeruségre tud majd vergodni. A széria nem hoz majd velotrázó fordulatot a filmhez képest. Az új hos, akit feltehetoen egy no-name sztárjelölt fog alakítani, minden részben megvéd néhány szövetségi tanút, természetesen eltörölvén a rájuk fenekedo rosszakat. Nagy szerep jut jut majd a különféle futurisztikus ketyeréknek és turbó kéziágyúknak, hiszen ezek a mozifilmnek is úgyszólván védjegyei voltak.

ICQ és AIM kompatibilis!


Megjelent az Odigo 3.0 végleges változata. Az Odigo egy üzenőprogram, melynek nagy előnye, hogy az ICQ-val és az AOL IM-mel kompatibilis, vagyis ICQ-s és AIM-es barátainkkal is tarthatjuk a kapcsolatot az Odigón át. Ezen kívül skinezhetjük, hordozható ID-t kínál, valós idejű weblap népszerűségi adatokat, firewall mögüli csatlakoztathatóságot, plugineket.

A mobil káros?


A cigarettához hasonlóan Nagy-Britanniában a megvételre kínált mobiltelefonokhoz már karácsony előtt figyelmeztető nyomtatványt mellékelnek, amely felhívja a vevő figyelmét az esetleges egészségügyi veszélyekre és ártalmakra. Az intézkedést bejelentő egészségügyi minisztériumi szóvivő azt azonban nem tudta megmondani, hogy pontosan mi lesz a szöveg, mivel még nem határozták meg világosan, hogy melyek a mobil telefon használatával járó kockázatok. Ezekről gyakran egymásnak ellentmondó tanulmányok szólnak, ezért az elsősorban gyerekekhez intézendő figyelmeztetés egyelőre megelégszik majd azzal, hogy óva int a maroktelefon hosszas használatától, anélkül azonban, hogy megjelölné, mennyi idő elteltével lehet az káros, illetve, hogy mit károsít.



2000. november 29., szerda 20:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület