CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Keresztmetszet - Eva Triller-Wiegisser a Plaza Galériában

Eva Triller-Wiegisser Sopronból elszármazott, jelenleg Grazban élő művész nem ismeretlen a soproni közönség és a cyberpress olvasói előtt.
A csaknem egy évvel ezelőtti Várkerület Galériában nyílt kiállítása után ezúttal a Plaza Galériában nyílt tárlata.

A többnyire akvarell alkotásokkal jelentkező művésznő utcarészleteket, tájképeket, erdőrészleteket és virágcsendéleteket ábrázoló alkotásait hozta el Sopronba.

Eva Triller-Wiegisser alkotásai a benső énen átszűrt vizuális élmények. Tájképein nem a látott részleteket keresi, hanem tájélményt fest. Tájképein ezért színei felfokozottak, gazdagabbak annál, mint ahogyan azok a természetben előfordulnak. Ezen a színgazdagságon és -intenzitáson belül az összhang tökéletes. A telített, ám nem harsogó színek kontrasztjában is megteremtődik a képek belső nyugalma és harmóniája. A tájképből a művész a látvány valóságának fölösleges elemeit elhárítja, így válik a tájélmény festői mondanivalójának kifejező eszközévé, ám az is lehet, hogy egy táj szépségében rejlő - szavakkal kimondhatatlant - sikerül így a művésznek vizuális nyelven megfogalmaznia.

A tárgyak, a virágcsendéletek egyszerűségükben a színes ecsetvonások által légiesen áttetszővé, őszintévé válnak: vonalvezetés, színek, ritmusok által a belső összhangot teszik láthatóvá.

Eva Triller-Wiegesser alkotásai empatikusak: az érett élménnyel összhangban a nézővel is megosztják ennek nagyszerűségét. Kompozíciós elemekből egységes festői látvánnyá forrott meglátásai sikeres megláttatásokká, a belső megérzések lenyomatává válnak.

Köztudott, hogy a művész időről-időre magát új technikákban és művészi kifejezési eszközökben is kipróbálja. Egy-két elvontabb, szürrealisztikusabb alkotása utalásképpen ezen a tárlaton is jelen van. Jellemző a művész érzékenységére és arányérzetére, hogy nem a mindenáron, mindent-megmutatni törekvése, hanem sokkal inkább az összhang megteremtésének szándéka érződik a kiállítás rendezésén.
Eva Triller-Wiegisser formakezelése és színvilága, művészi nyelvezete, az önkifejezés bejárt és megtalált útja, ars poeticá-jának - a festészet a lélek láthatóvá tétele - bizonyítékai.

Eva-Triller Wiegisser kiállítása december 16-ig látható a Plaza Galériában. té



2000. december 03., vasárnap 00:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület