CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Minden arany, ami fénylik?

Minden arany, ami fénylik?


Ez az Olimpia már másról és másnak szólt.
Emlékszem, mindig hatalmas várakozások közepette szurkoltam végig az olimpiákat, amióta csak az eszemet tudom.
Hihetetlen nagy versengések, nagy győzelmek, nagy vereségek, aranyérmek, dobogós és dobogó nélküli helyezések. Ki hányadik a pontversenyben, ki hol áll az éremtáblázaton.
Sydneyben, de már az ezt megelőző két olimpián is a pénz volt a főszereplő. Azt láttam innen vagy 15 ezer kilométer távolságból, hogy az győz, akinek jobb az orvosa, jobban tudja titkolni, hogy doppingolt. Sajnos, az olimpia már a tenyésztett versenyzők tornájává nőtte ki magát. Elveszítette azt a varázsát... ezt 20 évvel ezelőtt még nem is gondoltuk. Minden tisztelet az etióp futócsodáknak, nekik nemigen van pénzük doppingra, vagy mondjuk..., de így hirtelen nem is jut más az eszembe. Ahogy néztem a rövidtávú atlétikai döntőket, csupa olyan ember állt rajthoz, aki le sem tagadhatná, hogy..., vagy nézzük a súlyemelést, vagy az úszást. Feldoppingolt sportolók, akik egészségük árán is győzni akarnak. Hol vannak a Hajós Alfréd, Csík Ferenc, Nurmi... típusú emberek? Nagyítóval kell keresni őket, és sajnos nem övék a dicsőség, talán még dobogóra sem állhattak. A sportolók tiltakoztak a korszerű doppingtesztek bevezetése ellen az olimpián, jó néhányan vissza is léptek - a kívülálló számára érthetetlen okokból. Igaz, kevesebb doppingoláson rajtakapott sportolót találtak most, mint Atlantában, de ki tudja, hogy a még idejében abbahagyott tiltott szer használatát még több pénz esetén, még korszerűbb technikával, még hány sportolónál tudták volna kimutatni.

Az olimpiák története - úgy néz ki - a dopping történetévé nőtte ki magát. Biztos, hogy a görögök ezt akarták? Kell ez nekünk? Gátat ki tud ennek szabni? Akar egyáltalán gátat szabni valaki? Jó üzlet ez mindenkinek. És, mint tudjuk, "business is business".
Már látom a jövőt. Géntechnológiával manipulált újszülöttek, hártyás ujjú kézzel, lábbal, acélcsontú izomkolosszusok, szervo ízületekkel, könnyített csontozatú magasugró tornyok ...

Szép volt, Sydney, valószínűleg a világ eddigi legjobb Olimpiája, de nekem csak egy show. Sajnálom azokat, akik amiatt nem jutottak éremhez, helyezéshez, mert olyan körülmények között készültek, ahol nem a doppingszerek játszották a főszerepet, hanem az akarat, a tehetség, a lelkierő, a küzdeni tudás. Tudom, illetlenség ilyet írni 8 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérem után. DE

Nagy András



2000. oktĂłber 04., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület