CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Miképp temettessünk?

Forrás: www.comedia.hu
48 óra: innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Mikulásvonat


Ma - december hatodikán - indítja Mikulás-vonatát a MÁV: a különvonaton az ország különbözo részébol mintegy 5.400 kisdiák utazik a Mikulás-vonattal Mikulásfalva állomásra. A gyerekeket szállító szerelvény 18 napon át közlekedik, és minden nap 10 óra 40 perckor érkezik meg a Vasúttörténeti Parkban kialakított Mikulásfalva állomásra. A nagy érdeklodésre való tekintettel a MÁV Nosztalgia Kft. december 6. és 17. között naponta 14 órakor indít vonatot a Nyugati pályaudvarról az emlékparkba, ahol a Mikulás várja a gyerekeket. A megváltott jegy árába a Mikulás-csomag is beletartozik.

ELMÜ: beperelve


Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) polgári peres eljárást indított a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Budapesti Elektromos Muvek (ELMU) Rt. ellen - jelentették be az egyesület keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Baranovszky György, az OFE jogi képviseloje elmondta: véleményük szerint az ELMU új számlázási rendszere hátrányosan érinti a fogyasztókat. Az egyesület az kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg: az új számlázási rendszer bevezetésével a szolgáltató tisztességtelen magatartást tanúsított, illetve az új számlázási rendszer törvénybe ütközik. Baranovszky utalt arra, hogy többször is tárgyaltak a szolgáltatóval a helyzet rendezésérol, azonban a megbeszélések nem hoztak eredményt. A fogyasztóvédok kifogásolják, hogy az új számlázási rendszert az ELMU diktátumként vezette be, és nem hagyott lehetoséget arra a korábbi rendszer melletti döntésre. S téves az ELMU-nek az a megközelítése is, hogy aki már befizette a számlát, az egyben elfogadta a szerzodésmódosítást. Az érdekvédő szerint a szolgáltatónak írásos szerzodést kellene kötnie a fogyasztóval, ennek írásbeli kimondását a bíróságtól is kérik. Az egyesület álláspontja: elfogadhatatlan az is, hogy az ELMU az óraleolvasás költségét áthárítja a fogyasztóra, mert ezt már magában foglalja az áram ára. Vitatják az ELMU által közölt adatot, amely szerint a fogyasztók 96 százaléka elfogadta az új számlázási rendszert. Az egyesülethez érkezett fogyasztói panaszok azt mutatják, hogy sokan nem is válaszoltak az szolgáltató megkeresésére, amit nem lehet az új számlázási rendszer elfogadásának tekinteni.

Honlapteszt ingyen


A Dotkom Internet Consulting új, ingyenes diagnosztikai szolgáltatást nyújt a vállalatoknak azért, hogy megállapíthassák mennyire felel meg honlapjuk vevoik és partnereik elvárásának - közölte Csizmadia Csaba, a Dotkom cégvezetoje szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón. Magyarországon a középvállalkozások 70 %-a, míg a nagyvállalatok 80 %-a rendelkezik netes eléréssel, s egyre több cég vezetoje használja a világhálót tájékozódásra. A diagnosztika a tartalmi és a megjelenési szempontokat egyaránt vizsgálja, és a felépítés, valamint a navigáció tekintetében is ad ajánlásokat a cégeknek. A sajtótájékoztatón ismertették a Dotkom vizsgálatát az online reklámokkal kapcsolatban is. Hazánkban a legelterjedtebb internetes reklám a banner, azaz az oldalakon található reklámcsík. Elterjedtsége ellenére azonban a banner hatékonysága 8 évvel ezelotti megjelenéséhez képest csekély, amit egyértelmuen jelez a rákattintások csökkeno aránya. Az elemzés szerint azonban mégis eloszeretettel használják ezt a hirdetési módot a hazai és a külföldi társaságok, mivel alkalmazása egyszeru, megtérülése pedig könnyen mérheto. Általános tapasztalat, hogy a hirdetok azért is szeretik a reklámcsíkokat, mert web oldalaik látogatói egy jól célzott szakmai rétegbol kerülnek ki, és a hagyományos médiához képest itt azonnali kapcsolatfelvételre nyílik lehetoség. A cég szakértoi úgy vélik: bannerek hatékonysága növelheto a kreatív elhelyezéssel és megjelenési formával. A vizsgálatból kiderül, hogy Magyarországon a reklámcsík árak 1-10 forint között mozognak megjelenített hirdetésenként. A legnépszerubb és leginkább látogatott oldalakon a listaár 6-9 forint, ám ebbol gyakran jelentos, akár 50 százalékos engedményt is adnak az oldalak üzemeltetoi. A Dotkom árbevétele az idén 10 millió forint lesz, muködésük második évében, jövore már 70-80 millió forintra no. A tervek szerint tulajdonosai jövore másfél millió dollárt fektetnek a cégbe, s a pénz nagyobbik részébol a stratégiai tanácsadás megerosítését szolgáló akvizíciókat hajt végre a társaság.

Kiírtandó kóborebek


A guatemalai egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy az egész országban kiirtják a túlságosan is elszaporodott kóbor kutyákat, megelozendo a veszettség és más fertozo betegségek elterjedését. A 11 millió lakost számláló közép-amerikai országban több mint 80 millió gazdátlan négylábú kóborol. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden egyes lakosra fejenként csaknem nyolc kóbor kutya jut. Az AFP jelentése szerint Mario Bolanos egészségügyi miniszter kedden bejelentette, hogy az akció már kezdetét vette, és minden kóbor kutyát begyujtenek, majd elpusztítanak

Miképp temettessünk?


A brit kormány felkérte a királyi család tagjait, hogy tervezzék meg a temetésüket. Vonatkozik ez a két fiatal hercegre, Vilmosra és Harryra is, nekik is közölniük kell, hogy milyen szertartást óhajtanak haláluk esetére. A Windsor-ház összes tagjának közölnie kell a temetésére meghívandók névsorát, hogy milyen gyászzenét, milyen egyházi szertartást óhajt. A kormány nem a monarchiát temeti, hanem így akarja elkerülni, hogy vita támadjon a szertartás körül, mint 1997-ben, amikor Diana walesi hercegnét temették. A trónörökös Károly herceg és fiainak szóvivoje közölte az újság szerkesztoségével, hogy "számos esehetoségre készítettek már terveket". Az nem ismeretes, hogy pontosan mik az egyes családtagok temetési elvárásai, de a The Daily Telegraph szerint a 18 éves Vilmos herceg és két évvel fiatalabb öccse, Harry "korszerubb" szertartást akar, mint a királyi család többi tagja. Lady Di három évvel ezelotti temetése heves vitát váltott ki arról, hogy milyen jellegu szertartást akart volna magának a hercegno. A média értesülései szerint Erzsébet királyno, Diana anyósa eloször elutasította a királyi temetési szertartást, s csak késobb egyezett abba bele Károly közbenjárására. A szertartás színhelye végül - akárcsak a királyi család tagjainak esetében - a Westminster Apátság volt.

Stallone, az autóversenyző


Sylvester Stallone és Renny Harlin rendezo még 1993-ban, a Cliffhanger – A függo játszma forgatásakor megegyeztek, hogy csinálnak együtt egy autóversenyzos filmet. A terv csak most öltött alakot: a Drivent leforgatták, áprilisban startol az amerikai mozikban, de addig még boven lesz rajta munka. A történet hose egy veterán versenyzo (Stallone), aki ismét szkafandert ölt, hogy egy forrófeju ifjoncot a helyes útra vezéreljen, és gyozelemre segítse. A forgatókönyvet Sly írta. Eddig kb. 35 finomított változat készült, amelyet a szerzo folyamatosan egyeztetett Harlinnal. A végso változat a vágószobában ölt alakot. A film csúcsjeleneteinek különlegessége, hogy háromféle felvételt ötvöznek bennük. Az eredeti autóversenyekrol készített anyagokat saját jelenetekkel keverik, a legrázósabb ütközéseket és robbanásokat viszont számítógéppel állítják elo. Az alkotók azonban hangsúlyozzák, hogy a látványosságok ellenére nem roncsderbis moziról van szó, mivel a cselekmény középpontjában a két karakter drámája áll.

Apocalyptica most


A koncert helyszíne ezúttal a Petőfi Csarnok lesz az időpont pedig december 13, amikor az Apocalypticától megszokott fantasztikus élményben lesz részük az odalátogatóknak. A zenekart négy svéd fiatalember alkotja, akik csellójukon Metallica, Nirvana és mostmár saját muzsikájukat játszák. Eddigi Magyarországi látogatásaik során is sikeresebbnél sikeresebb koncerteket adtak. Minden valószínűség szerint ez most sem lesz másként december 13-én a Petőfi Csarnokban. Jegyek kaphatóak az ismert jegyirodákban és a Petőfi Csarnok jegypénztárában 4200.- forintos áron.

AOL: 2 utas pager


Az America Online, amerikai Internet szolgáltató nemrégiben egy olyan pagert mutatott be, amely képes e-maileket és AOL instant message-eket kezelni. Az új készülék AOL előfizetők számára online megvásárolható 329,95 dolláros áron. Ahhoz, hogy a készüléket használhassuk további szolgáltatási díjat kell fizetnünk, amely egy 20 dollár körüli összeget jelent havonta. Az új pager egy beépített billentyűzettel készül, ami lehetővé teszi, hogy bárhol elolvashassuk e-mailjeinket, instant üzeneteinket és akár válaszolhassunk is rájuk azonnal – kilométerekre a legközelebbi számítógéptől.



2000. december 06., szerda 23:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület