CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Egy alattomos kórokozó.

Mi okozza az agyhártyagyulladást (meningitis-t)?



Az agyhártyagyulladás az agy- és gerincvelőt borító burkok gyulladásos megbetegedése. A gyulladás kiváltói lehetnek baktériumok és vírusok, de gombák, férgek, egysejtűek is okozhatják. A kezelés miatt nem lényegtelen tudnunk, hogy mi okozza a gyulladást. A vírusos agyhártyagyulladás általában kevésbé súlyos és nem igényel különleges kezelést, míg a baktérium okozta megbetegedés súlyos agykárosodást, a hallás elvesztését és tanulási problémákat is eredményezhet. A baktérium okozta agyhártyagyulladás esetében ismerni kell, hogy milyen típusú baktérium okozza a betegséget, mert antibiotikumokkal megelőzhető bizonyos fajták elterjedése és fertőzése.

Napjaink megbetegedéseit a Neisseria meningitidis nevű baktérium okozza. Jelenleg öt csoportját tudjuk megkülönböztetni A, B, C, Y és W135. Az előfordulási gyakoriság függ az érintett népesség életkorától, a földrajzi helyzettől, és az éghajlati viszonyoktól. A B csoport baktériumai Észak-Amerikában és Európában okoznak betegséget. N. meningitidis csak az emberekben található, és bármennyire hihetetlen ez a kórokozó minden egészséges ember orr, garat hámjában megtalálható, minden különösebb tünet nélkül! Az N. meringitidis fertőzőképességi tényezője a poliszaharid burka. Ez a burok lehetővé teszi a kórokozónak, hogy bekerüljön a véráramba,a hártyával nem körülvett fajták csak a tünetmentes hordozók orr, garatában találhatók, nem a vérben. A három fő csoport (A, B, és C) is a poliszaharid burok kémiai összetétele alapján határozható meg. (SCIENCE 2000.03.10.)

A fertőzés lefolyása. Eddig még ismeretlen okokból, a baktériumok belépnek a véráramba, áthaladnak a vér-agy gáton! és megtámadják az agyhártyát.

A betegség tünetei sokfélék, ezért könnyen félrevezetők lehetnek Fejfájás, láz, émelygés, hányinger, hányás. Jellegzetes tünet lehet még, hogy a fejfájást tudatzavar kísérheti, néha feltűnő izgatottság, nyugtalanság, máskor mély kómába vezető aluszékonyság. Görcsroham már a betegség kezdetén is előfordulhat. Vannak láztalanul zajló, nem típusos esetek is. Tarkómerevség az esetek nagy többségében előfordul. A biztos diagnózist az agyvíz vizsgálatával állíthatjuk fel. Szólni kell még arról is, hogy a gyógyultak egy részénél maradványtünetekkel számolhatunk. Nem ritkák a különféle agyidegbénulások, különösen az egy- vagy kétoldali siketség gyakori.
Hogyan védekezhetünk a fertőzés ellen?
Két tényezőt ajánlatos figyelembe venni. Az egyik az, hogy a betegség cseppfertőzéssel terjed, és egy jó tüsszögés öt méterre is elröpíti a baktériumokat. A kórokozó a levegőn hamar kiszárad, így a beteg tárgyai, ruházata, a szoba kilincse gyakorlatilag veszélytelenek. A másik, hogy a téli hónapokban amúgy is ajánlatos „felturbóznunk" immunrendszerünket, ezért pótoljuk vitaminhiányunkat.

Megnyugtatásként el kell mondanunk, hogy az őszi és a téli hónapokban jelentkező gyakori légúti megbetegedések nem azonosak a N. meringitidis által okozott agyhártyagyulladással. Továbbá hatásos antibiotikumok és vakcinák állnak rendelkezésünkre az A és C csoport baktériumainak fertőzése ellen.(A védőoltások hatásukat egy hét múlva fejtik ki.) Az, hogy ilyen nagy jelentőséget kapott ez a betegség egyértelműen a médiáknak tudható be, megbetegedések évről évre történtek pl.: 1978-ban 95 esetet jelentettek.


Ezúton is szeretnék köszönetet mondani, Balogh Eszternek, a cikk elkészítésében nyújtott segítségért.



Nagy Árpád

2000. december 07., csütörtök 10:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület