CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Időt emberről?

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Lk 3,1-6 Tiberius császár uralkodásának 15. esztendejében, amikor Poncius Pilátus volt Júdea helytartója, s Galileának Heródes volt a negyedes fejedelme, testvére, Fülöp meg Itureának és Trachonitisz tartományának, Lizániás pedig Abilinának volt a negyedes fejedelme, Annás és Kaifás főpapok idején az Úr szózatot intézett Jánoshoz, Zakariás fiához a pusztában. S ő bejárta a Jordán egész környékét, hirdette a bűnbánat keresztségét a bűnök bocsánatára, ahogy meg van írva Izajás próféta beszédeinek könyvében: „A pusztába kiáltónak a szava: Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit! A völgyeket töltsétek fel, a hegyeket, halmokat hordjátok el, ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös változzék sima úttá, és minden test meglátja az Isten üdvösségét.”
"Amikor Magyarország köztársasági elnöke X, miniszterelnöke Y volt, amikor az ország nagy részén Z volt az úr, és Sopron városában a hatalmat a hivatalos emberek helyett S gyakorolta, csak ezt kevesen tudták..."
Képzeljük el, hogy így jellemeznék a mát! Persze úgy is fogalmazhatnék, hogy milyen nehezen volt megnevezhető a világi hatalmak első embere, az amerikai elnök, amikor II. János Pált már sokan nem szerették volna a pápai trónon látni, amikor 1 GHz-en működött már egy processzor, amikor végképp kettészakadt az ország lakossága, amikor az igazi értéket olyan nehéz volt felismerni ...
Szóval ekkor egy - eddig a környéken ismeretlen - ember darócruhát öltött, és télvíz idején mezítláb egy bakancsban cuppogott a Lajta-menti sárban, és felverte kiáltozásával a falvakat. Azok petíciót intéztek egy országgyűlési képviselőhöz, hogy bár utálják az olajszőkítésben játszott szerepéért, még jobban azért, mert ezt tagadja, mégiscsak tarthatatlan, hogy egy ember itt fel akarja túrni a "rendet"!
Ki is mentek a frissen épített töltésre, ahol ott állt ez az elhanyagolt külsejű jövevény, és azt kiabálta, hogy tegyenek rendet maguk körül, tegyék simává, ami göröngyös, hordják le a halmokat és töltsék fel a gödröket! Megpróbálták túlkiabálni, de nem sikerült.
A polgármester minden bátorságát összeszedve odament a töltés aljába, és kikérte a falvak önkormányzata nevében a gyanúsítgatást, hiszen Kovács Jóska a múlt héten simította el földgyaluval az utolsó négyzetmétereket. Mivel az ember csak nem hallgatott el, úgy határoztak a helybeliek, hogy még egy levelet írnak a képviselőnek, de most már ajánlva adják fel.
Aztán otthagyták. Balogh Joli - a falu férfiainak közös öröme - még odadobott valami kis batyut (utoljára maradt, hogy a többiek ne lássák): kenyér és kolbász volt benne. Aztán megindultak a falu felé. Este 6 óra volt, éppen az "esti rorátéra" harangoztak. Az öregebbek fel-felnéztek a toronyba, aztán ki-ki megindult a háza felé. A fiatalok meg bevették az irányt a kocsma felé, mert volt miről tárgyalni.
A mai vasárnap Advent második, a remény vasárnapja. Reméljük, hogy mindez nem így történt, és reméljük, hogy ha így történt is, Ő irgalmas lesz hozzánk, akik valamikor valamit biztosan elrontottunk.
Mondom, mindez akkor történt, "amikor Magyarország..."
- DI -



2000. december 07., csütörtök 22:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület