CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

Al Gore rádiós lesz?

Forrás: www.comedia.hu
48 óra: innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Olcsóbb benzin és gázolaj


Tíz forinttal csökkenti a motorbenzin árát a Mol Rt. December 12-én, kedden, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb. Az emelést követően a 95-ös ólmozatlan benzin 229,50 forintba kerül literenként, míg a 98-as ólmozatlan benzinért 238,50 forintot kell fizetni literenként, a gázolaj literje pedig 231,75 forintba kerül hétfőtől. Ezek listaárak, amelytől az egyes kutak eltérhetnek. Ez az első eset, hogy a gázolaj ára meghaladja a 95-ös oktánszámú benzinét. A gázolaj értéke tartósan felértékelődött a motorbenzinekhez képest. A szakértők az adótartalom rendezését látják szükségesnek. Jelenleg hazánkban mintegy 10 forinttal alacsonyabb a gázolaj adótartalma, míg a szomszédos Ausztriában 30 forint körül van. Az üzemanyagok árának csökkenését az támasztotta alá, hogy a világpiacon 8-10 napja áresés indult meg és a forint is erősödött a dollárhoz képest. A Mol vezetője hangsúlyozta, hogy a világpiaci árak most már alig térnek el a Mol áraitól. Az elmúlt időszakban ugyanis még jelentős volt az elmaradás, főleg a gázolajnál, ahol literenként 10-11 forinttal is olcsóbb volt a Mol ára a világpiachoz képest. Geszti László azt is közölte, hogy a jövőben visszatérnek ahhoz a gyakorlathoz, miszerint minden héten felülvizsgálják az árakat, és ha szükséges, már egy forintnál is változtatnak a nagykereskedelmi eladási áron.

Lángoló kollégium


Tűz ütött ki péntek hajnalban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem XI. kerület Irinyi József utca 9-11. szám alatti kollégiumában. A lángok hajnali fél négy körül lobbantak fel az épület ötödik emeletén, egy hálószobában. A tüzet még azelőtt eloltották, hogy a tűzoltók kiérkeztek volna a helyszínre. A kollégium épülete kilenc emeletből áll. A tűzoltók az egész épületet kiürítették, de nem sokkal később a kollégisták vissza is térhettek szobáikba. Személyi sérülés nem történt. A helyszínre kiküldött mentősöknek senkit sem kellett kórházba szállítaniuk, a megvizsgált kollégisták esetében is alaptalannak bizonyult a füstmérgezés gyanúja.

Elián Castróval ünnepelt


Fidel Castro kubai államfő volt a díszvendége annak a partinak, amelyet Elián González hetedik születésnapja alkalmából rendeztek szerdán a gyermek szülővárosában. Hosszú hónapokon át Elián González volt a legismertebb kisfiú az egész világon, miután az Egyesült Államok és Kuba között súlyos politikai nézeteltéréshez vezetett a gyermek felügyeli joga körüli vita. A hajótörést szenvedett Eliánt tavaly novemberben Florida partjainak közelében amerikai halászok mentették ki a tengerből. A gyermek édesanyja odavesztett a tragédiában, és a család Miamiban élő rokonai maguknak követelték a fiúcskát. A Kubában élő édesapa a havannai kormány hathatós támogatását maga mögött tudva visszakövetelte gyermekét, és hosszas politikai, jogi huzavonák után az amerikai legfelsőbb bíróság döntése alapján júniusban hazavihette Eliánt. A nemzeti hősként ünnepelt kisfiú és családja - rövid havannai kitérő után - végleg hazatért Cárdenas városba, és ugyanabban a házban él, mint korábban. Cárdenas mintegy 140 kilométerre keletre fekszik Havannától. A születésnapja alkalmából tartott "fiesztán" több száz iskolatársa, tanárai, rokonai és hát Fidel Castro köszöntötte a kubai kisiskolások szokásos egyenruhájában - vörös rövidnadrág, fehér ing, kék nyakkendő - viselő, szemmel láthatóan elégedettnek és nyugodtnak tűnő Eliánt. A Castrót és a kubai egypártrendszert bírálók hada, de különösen a Miamiban élő keményvonalas kubai bevándorlók attól tartottak, hogy az Elián-ügyet és egyáltalán a kisfiút is a forradalmat dicsőítő propaganda célokra fogja felhasználni Havanna. A kubai vezetés határozottan elutasította ezt a feltevést. Tény: a hazatérő kisfiút nem fogadta látványos ünneplés, és Castro is csak két héttel később látogatott el személyesen a családhoz. Az is tény azonban, hogy a kubai rádióadók a szerda reggeli műsorokban többször is üdvözölték Eliánt születésnapja alkalmából, majd a televíziók és a rádiók egyenes adásban közvetítették az iskolában tartott partit. A kubai hatóságok engedélyezték, hogy a külföldi média is jelen lehessen az ünnepségen.

Rádiós állás Gore számára


Egy Los Angeles-i rádióállomás állást kínált Al Gore alelnöknek, demokrata párti elnökjelöltnek arra az esetre, ha elveszítené az elnökválasztást. A TalkRadio 790 KABC szerint Gore egy talk-show-t vezetne, "Al and Al Show" címmel. Négyéves szerződést kínálnak neki - mintha egy fehér házi ciklust töltene ki - olyan alapfizetéssel, amely megfelel az Egyesült Államok elnöke illetményének. Ez az összeg 200 ezer dollár. Gore jelenleg, mint alelnök, évi 181.400 dollárra jogosult. A rádió egyben vállalná Kaliforniába költözésének költségeit is, amennyiben elfogadja az ajánlatot. "Tudom, hogy az alelnök úgy gondolja, hogy fontos dolog minél több emberre hatást gyakorolni, és erre egy rádióműsor vezetőjeként nagy lehetősége lenne" - jelentette ki Erick Braverman, a TalkRadio programigazgatója.

Brit szexstatisztika


A dolgozó brit nők 28 százaléka szeretkezik a munkahelyén - tudatta egy felmérés. A legkedveltebb szexhely a férfipartner irodája 25 százalékos hányaddal. A nők irodája 16 százalékos arányú, csakúgy mint a vécék. A főnök irodája - ha nem a főnök a partner - 12 százalékos látogatottságú, ezen belül íróasztala 10 százalékos szexuális kihasználtságú. Az irodák parkolóira a munkahelyükön szexuálisan aktív nők 5 százalékra szorul rá, 4 százalékuk viszont a szekrényre esküszik. További adalékok: a nők 20 százaléka lenne kész férfi főnökével a szexre függetlenül attól, hogy az illető honorálná-e munkahelyi előnyökkel. A felmérés szerint egyébként azonos arányban, minden ötödik brit nőnek van valóban viszonya a főnökével, és közülük 15 százaléknyi a feleségig "emelkedők" aránya, azaz száz nőből nagyjából három. A felmérés kétezer, 18-35 év közötti hölgyet ölelt át.

Evil a vásznon


Még be sem fejezodött a Tomb Raider forgatása, újabb videójáték filmesítésérol érkeztek hírek. Régóta rebesgették, hogy Paul Anderson (Halálhajó) a Resident Evil címu gyilkolójáték vászonra álmodására készül, és most megerosítést nyert a feltevés: a forgatás februárban, Berlinben kezdodik, és körülbelül 40 milliót szánnak a projektre (dollárban). A film húzóneve Milla Jovovich lesz, Zombiölo Alice (Alice, the Zombie Killer) hálás szerepében. A film a játék eredeti sztorijától némileg eltérve egy csapat elitkommandós kalandjait kíséri végig. A harcosokat egy megháborodott szuperszámítógép likvidálására küldik ki, de a gépezet nincs egyedül: többszáz, zombivá változott tudóst kell elobb felaprítani ahhoz, hogy az izzó áramköröket elérhessék.

A napfény díja


Szabó István A napfény íze című filmjét az év legjobb tíz filmje közé választotta szerdán az amerikai The National Board of Review, a Nemzeti Kritikusok Szövetsége. A magyar-német-osztrák-kanadai koprodukcióban készült filmet amerikai forgalmazója, a Paramount Pictures, valamint világforgalmazója, az Alliance Atlantis hat kategóriában nevezi a 73. Oscar-díjra az angol nyelvű filmek versenyében. Az említett kategóriák: legjobb film (producerek: Lantos Róbert és Hámori András); legjobb rendező (Szabó István); legjobb operatőr (Koltai Lajos); legjobb jelmeztervező (Szakács Györgyi); legjobb női mellékszereplők (Rosemary Harris és Jennifer Ehle); legjobb színész (Ralph Fiennes). A Paramount Pictures a filmet New Yorkban és Los Angelesben ismét bemutatja, péntektől három-három mozi tűzi ismét műsorára. A nemzetközi koprodukcióban az Eurimages támogatásával készült filmet 1998-ban nagyrészt Magyarországon forgatták. 1999-ben három kategóriában Európai Filmdíjat kapott, s még ugyanabban az évben szintén három elismerést, Genies-díjat nyert el Kanadában.

Pfeiffer és Penn együtt


Michelle Pfeiffer és Sean Penn hamarosan leszerzodnek a Sam I Am címu film foszerepére. A történet hose egy szellemileg elmaradott mozgássérült (Penn), aki azért küzd, hogy a bíróság neki ítélje kislánya felügyeleti jogait. Az eset reménytelennek tunik, egy kemény ügyvédno (Pfeiffer) azonban mégis elvállalja, és munka közben nemcsak a gyámsági a jogról, hanem a szüloi felelosség fogalmáról is fontos dolgokat tud meg. A filmet Jessie Nelson rendezi, aki nem ismeretlen a szakmában, hiszen o írta a Velem vagy nélküled és az Édesek és mostohák forgatókönyveit.



2000. december 08., péntek 21:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület