CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Esti hírek  

MATÁV 'liberó' (végre!)

Forrás: www.comedia.hu
48 óra: innen/onnan

E rovat vezetőjének munkája a LAP Stúdió támogatásával készült.

Akció a "Fehér Házban"


Gyarmati László, az Országgyulés elnökének kabinetfonöke szombaton megerosítette azt a lapértesülést, miszerint pénteken rendorségi akcióra került sor Budapesten az Országgyulés Képviseloi Irodaházában. A Népszava szombati számában megjelent információ szerint az akcióra az irodaházban egy korrupciós ügyben indított eljárás kapcsán került sor, valamint hatalommal való visszaélés és vesztegetés gyanúja áll fenn abban az ügyben, amelyben egy, az Országgyulés önkormányzati és rendészeti bizottságánál dolgozó vezeto köztisztviselo érintett.

Újabb K.É.J.-es aggodalom


Ha az internet pozitív hatásait akarjuk erősíteni, akkor szabályozni kell úgy, hogy az alapvető értékeknek, a személyiségi jogok, a gyermekek és a kisebbségek védelmének az interneten is érvényt szerezzünk - nyilatkozta Körmedy-Ékes Judit. Az ORTT elnöke úgy véli: a morális, közmegegyezésen nyugvó, de jogi legitimációval nem rendelkező szabályozás bizonytalan. K.É.J. úgy ítéli meg: a tartalomszolgáltatások különböző fajtáinak tekintetében egyaránt érvényesíteni kell azokat az alapelveket, amelyeket a véleményszabadság alapján álló médiaszabályozás már jelenleg is tartalmaz.- A hatályos jogunk, így a médiatörvény is azon alapul, hogy vannak olyan tartalmak, amelyeket az államnak feltétlenül hozzáférhetővé kell tennie a polgárai számára, ez a közszolgálatiság. Vannak viszont olyan, a nyilvánosságnak szánt közlések is, amelyek esetében a véleményszabadság gyakorlása valamely más alkotmányos jog érvényesülését gátolná, ezért az ilyen tartalmak közzététele jogsértőnek minősül - mondta. Az internet szabályozása világszerte a médiaszabályozás alapkérdése - fejtette ki. 2000 januárjától Ausztráliában egy törvény szabályozza az internetet, lényege: a szolgáltatók megalkották etikai kódexeiket, melyeket elfogadott a hatóság. Egyéni panaszok esetében is ennek alapján járnak el - mondta. Hozzáfűzte: ha a hatóság úgy értékeli: egy adott tartalom e kódex alapján tilos, akkor felszólítja a szolgáltatót, vegye le. Szankcionálás csak akkor van, ha erre a felszólításra a szolgáltató nem működik együtt. A másik szabályozási elvet a külföldről származó tartalmak esetében alkalmazzák: a szolgáltatók maguk alakították annak a kötelező szűrőszoftvernek a szabványát, amely jelzi a szolgáltató számára azt, hogy valamely külföldi tartalom az ausztrál szabályok alapján korlátozás alá esik - tájékoztatott. Szerinte a szabályozás nem jelentené a net jelenlegi szabadságfokának csökkentését. - Ezen túl az ausztrál szabályozás meghúzott egy határt is, hatálya csak a tárolt és letölthető tartalomra terjed ki, a chatekre már nem. Az internetezőknek tehát nem kell félteniük a kommunikáció új lehetőségeinek szabadságát - jelentette ki az ORTT elnöke.

1/4 év: 40 millió PC


Több mint 40 millió személyi számítógépet adnak el az idei év utolsó negyedében a világon: derül ki az amerikai International Data Corp. (IDC) kutatóintézet jelentéséből, és ez a tanulmány szerint éves szinten csaknem 20 százalékos növekedésnek felel meg. A növekedés motorja az év végére a távol-keleti régió, az eladások legalább harmadukkal nőnek, Japánban ebből közel 30 százalékkal. A harmadik negyedév azonban a PC-eladások megtorpanását hozta. Az USA-ban lassabb növekedés várható, mivel a kereslet némileg gyengülőben van. Az asztali gépek eladása terén az IDC nem látja túl rózsásnak a jövő évet. Az idei teljes évi eladások növekménye december végére 18,8 százalék körül lesz, jövőre azonban ez 16,6 százalékosra mérséklődik.

Elton John szakított


Mindenesetre Elton John eddig összekötötte a kellemest a hasznossal. John Reid ugyanis nemcsak a szeretoje volt, hanem mindenkori menedzsere is Úgy néz ki a románcnak és a gyümölcsözo munkakapcsolatnak ezennel vége szakadt. John Reid azt állítja, hogy az a magánlevél, melyet a The Mirror címu újságban közre adtak, s melynek a témája a sztár anyagi kizsákmányolása volt, egyértelmuen kapcsolatuk halálát jelentette. Elton, mint szeszélyes sztárhoz illik, dührohamot kapott. Legalábbis ezt állítja John Reid. Ezután megbízott valakit, aki a John Reid Enterprisesnek dolgozott, hogy derítse ki a tettest. A levelet még 1998-ban írta a sztár könyvelésével foglalkozó Pricewaterhouse Cooper. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy mindhárom fél bíróság elott áll, Elton pedig azt állítja, hogy a Reid Enterprises és a Pricewaterhouse Cooper is bunös, mert hanyagul kezelte milliárdjait.

Janssen, a sztár


Famke Janssen az X-Men – A kívülállók után szélsebesen újabb sztárszerepben landolt: Michael Douglas feleségét a Don’t Say a Word (Egy szót se) címu akció thrillerben. Douglas olyan pszichiátert alakít, akire különleges beteget bíznak. Egy korábban eroszakos buncselekmények miatt elítélt pszichopata asszonyt kell kezelnie, hogy a rendorség elrabolt kislánya nyomára bukkanhasson. Minél több információt sikerül kiszedni az áldozatból, a pszichiáter és családja annál nagyobb veszélybe kerül. A filmet Gary Fleder (A gyujto) rendezi, a forgatás tegnap kezdodött.

Yager


A Yager Development néhány új képet jelentett meg a készülő futurisztikus harci szimulátorából, a Yagerből. Ez ugyan még csak a munkacím, ám azt tudni róla, hogy az első fejlesztett játékuk, melyben egy ipari, szeméttel szennyezett, holdszerű felszínnel rendelkező világban találhatjuk magunkat, körülvéve mindenféle kiszámíthatatlan harci robotokkal. Az egyedüli játék esetében egy teljes science fiction történet főszereplőivé válhatunk, melyben a küldetésekben olyan dolgokat is kell majd csinálnunk, mint harcok lebonyolítása, vagy szállítóhajók kíséretének ellátása.

MATÁV "liberó" (végre!)


A liberalizációra való felkészülés jegyében új vállalati stratégiát hirdetett meg a MATÁV. A program fő elemei között szerepel a vezetékes szolgáltatások területének szerkezetátalakítása, ami a Rt. 16%-os létszámleépítésével jár, továbbá meghatározott analóg és egyéb eszközök gyorsított leírása. Ezzel párhuzamosan nagyobb hangsúlyt kapnak a gyors növekedést mutató területek (mobil, internet, adatkommunikáció), beleértve a földrajzi terjeszkedés lehetőségét is. Az Igazgatóság tegnapi határozatának megfelelően a cég kötelező érvényű ajánlatot nyújt be a macedón telefontársaság 51%-os tulajdonrészének megvásárlására. A szerkezetátalakítás eredményeként mintegy 150 szervezeti egység megszűnik. A műszaki terület teljesen átalakul, egyes igazgatóságok megszűnnek, s ezzel egyidejűleg új igazgatóságok jönnek létre. Az átalakítás nem hagyja érintetlenül az ügyfélkapcsolati szervezeteket sem, az átszervezés ezen terén is jelentős hatékonyság növekedés várható. A változások a következő hónapokban, több lépésben valósulnak meg és 2001 végére fejeződnek be. A jelenlegi szerkezetátalakítási program a MATÁV becslése szerint hozzávetőleg 13-15 milliárd forint egyszeri költséget jelent 2000-ben, mely a szerkezetátalakítással, a végkielégítésekkel, valamint az eszközleírásokkal kapcsolatos költségeket foglalja magában.

Ericsson Bluetooth


Az Ericsson bejelentette, hogy licencszerződést írt alá az Intel Corporation-nel az Ericsson Bluetooth szellemi tulajdonának felhasználásáról. A Bluetooth szellemi tulajdon mind hardver, mind szoftverkomponenseket tartalmaz az Ericsson Bluetooth alaptermékhez (Ericsson Bluetooth Core Product, EBCP). A szerződés az operációs rendszertől független Bluetooth HOST Stack licencelését is tartalmazza. Az Intel az Ericsson-tól licencelt szellemi tulajdonnal mostantól még szélesebb vezeték nélküli termékskálát kínálhat eszközgyártó (OEM) partnereinek. Az Intel a Bluetooth HOST Stack-et és az Ericsson Bluetooth alaptermékét (EBCP) vezeték nélküli kommunikációs és számítástechnikai megoldásainak részeként értékesíti. Az Intel az összes választható szellemitermék-megoldás részletes vizsgálata után döntött az Ericsson következő generációs EBCP megoldása mellett. Az Ericsson az ARM vállalatot bízta meg az EBCP termékké alakításával és gyártásával.



2000. december 10., vasárnap 23:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület