CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

A 11 éves Belorus Artiom új sakk üstökös lehet!

A 11 éves Artiomról
Új orosz sakk-csodagyerek

A novemberben lezajlott harkányfürdői Tenkes kupa sakkverseny népes nemzetközi mezőnyt toborzott össze, mint mindig. A bajnokság mozgatója a rendkívül aktív Mikola Lajos. A verseny B csoportjában is 43 résztvevő mérkőzött.
A svájci rendszerben lebonyolított versenyen akkor még senki sem sejtette, hogy a népes mezőny győztese egy 11 éves bjelorussziai fiúcska lesz: Artiom Samsonkin.
Szerencsénkre Alexander, a fiúcska papája kitűnően beszél angolul, sőt foglalkozását tekintve angol nyelvtanár, így az interneten át levelezni kezdtünk, és megtudtuk, hogy a rendkívül tehetséges kisfiúnak valóban mindene a sakk. Iskolájában elsőrendűen tanul, s minden szabadidejét a sakkal tölti.
Az alábbiakban közöljük a versenyről egyik riválisa elleni játszmáját. Ott a 24. lépésben h5 után Artiom tisztet nyert ellenfelének hibás játéka miatt, és a tisztelőny birtokában a győzelem aligha lehetett vitás. Megkérdeztem édesapját, nem tudna-e olyan partit küldeni a Cyber olvasóinak, ahol a kisfiú ragyogó kombinációval nyert?
A válasz igen tanulságos volt. Artiom azt mondta, hogy „nincs ilyen győzelme, mert minden partiban ellenfele hibázott, és csak azt használta ki..." Valószínűleg se ő, se édesapja nem is gondolják, milyen erőt sejtet ez a szerény megállapítás. Capablanka és talán egy vagy két hasonló kaliberű nagyság mondhatja csak el önmagáról, hogy győzelmeihez elég volt az ellenfél hibáinak meglátása és kihasználása. Az ilyenfajta adottság kitartó fejlődés és tanulás mellett olyan világklasszisokat teremthet, mint a Kaszparovot legyűrő Kramnyik, aki a párosmérkőzés során ugyancsak mást sem tett, mint világbajnoki ellenfelének mikroszkópikus hibáit felnagyítva borította rá a partit.
Artiom:


a sakktábla felett tűnődve valahogyan több, mint egy 11 éves süvölvény. Ha parapszihológus lennék, azt mondanám: egyfajta aura lebeg körülötte láthatatlanul, ami a nagy festők portréin ösztönösen megjelenik, de mi csodálkozunk, hogy a kamera bután és tárgyilagosan hideg lencséje hogyan látja meg ezt?
És a játszma: Peregi Zsolt – Artiom Samsonkin 1. e4, Hf6 (Aljechin védelem, erőteljes pozíciós érzéket igényel) 2. e5, Hd5 3.d4, d6 4.c4, Hb6 5.ed, cd 6.Fe3, g6 7.Hf3, Fg7 8.Fe2, Fg4 9.0-0, 0-0 10.Hc3, Hc6 11. b3, e6 12.Tc1, d5 13. cd, ed 14. h3, Ff3: 15.Ff3, Tc8 16.Vd2, Te8 17.Tfd1, f5 18.He2, Vf6 19.Fg5, Vf7 20. g4, Tf8 21. Vf4, fg: 22. Vf7:,Tf7: 23. Fg4, Te8 24. Fe3, h5 (Itt a futónak már nincs helye, elvész - és vele együtt a parti is) 25. Fh5:,gh. Világos még az 59. lépésig kínlódott a biztos vesztés árnyékában, de a kis Artiom nem adott kegyelmet...
Még sokat fogunk hallani erről a gyermekről!

Pagony Lajos
sakkrovat-vezető



2000. december 12., kedd 05:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület