CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

A pestis véd a HIV-vírussal szemben.
A jövő útja: gyógyítás génekkel.


A fenti megállapítás persze csak akkor igaz, hogy ha volt valaki a családunkban, aki túlélte a 14-17. század táján pusztító bubópestis járványt. Az a tény foglalkoztatta a tudósokat, hogy miért lehetséges az, hogy egyes emberek bár fertőzöttek a HIV-vírussal, mégsem betegednek meg. A megoldásra a választ a tünetmentes hordozók családfájának vizsgálata adta meg. Ennek során kiderült, hogy van egy gén, amely csak az európai ill. az amerikai populációban fordul elő, ázsiai emberekben ilyet nem találtak. Ez a gén összefügg a bubópestissel, akik a 700 évvel ezelőtti járványnak ellenálltak, mutált lett a kemokén receptoruk, majd ezt a szerkezetében megváltozott receptort adták tovább nemzedékről nemzedékre.

Az AIDS fertőzési mechanizmusa:

A macrophág sejtek (a fehérvérsejtek közül a legnagyobbak, a vörös csontvelőben képződnek, és fagocitozis -bekebelezés- révén vesznek részt az immunrendszer védekező mechanizmusában) felszínén található a kemokén receptor, ehhez kapcsolódik a HIV-vírus, majd bejutva a sejtbe reprodukálja önmagát.



Már több olyan gén azonosítására sor került, amelynek mutációja ellenállóvá tesz a HIV-vírussal szemben.

Az egyik az immunrendszer genetikai hátterében fontos szerepet játszó RANTES nevű gén. Ez a gén a hasonló nevű fehérjét kódolja, amely az immunválaszban, a gyulladásos reakciók kialakulásáért felelős. A gyulladások kitágítják a sejtek közti réseket, így a kórokozók könnyen bejuthatnak a szervezetbe. A RANTES gén pontmutációi megnövelhetik a HIV fertőzés kialakulását, de ugyanezen mutációk közel 1,5-szeresére növelhetik a AIDS betegség kialakulásának idejét.

Hogy hogyan?

A RANTES ugyanoda kötődik a T-sejteken (T-limphocyta, biztosítják a sejtes vagy celluláris immunválaszt, felismerik a szerveteben megjelenő idegen antigéneket és ellenük immunreakciót indítanak el) mint ahová a vírusok is, a receptorokért folytatott versenyben a RANTES sok HIV-vírust kiszoríthat, és így lassabban terjed a betegség.


A másik ilyen gén a CCR5-nek nevezett receptort kódolja amelyhez a vírus a fertőzéskor kapcsolódik. Azoknál akiknél sérült a CCR5 gén, nem kapják el a fertőzést.
Fontos megjegyezni, hogy tökéletes védelmet az HIV-vírussal szemben a CCR5, illetve a RANTES gének hibái nem adnak.



Nagy Árpád

2000. december 14., csütörtök 13:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület