CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Az evangélium üzenete 2000.12.17.

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Lk 3.10-18 Ekkor megkérdezte a tömeg: „Mit tegyünk hát?” „Akinek két ruhája van - válaszolta -, az egyiket adja oda annak, akinek egy sincs. S akinek van mit ennie, ugyanígy tegyen”. Jöttek a vámosok is, hogy megkeresztelje őket, s így szóltak hozzá: „Mester, mit tegyünk?” Ezt felelte nekik: „Ne szedjetek be többet, mint amennyi meg van szabva.” Megkérdezték a katonák is: „Hát mi mit tegyünk?” Nekik így felelt: „Ne zsaroljatok, ne bántsatok senkit, hanem elégedjetek meg zsoldotokkal.” A nép feszülten várakozott. Mindnyájan azon töprengtek magukban, vajon nem János-e a Krisztus. Ezért János így szólt hozzájuk: „Én csak vízzel keresztellek benneteket. De jön nálam erősebb, akinek saruszíját sem vagyok méltó megoldani. Ő majd Szentlélekben és tűzben fog benneteket megkeresztelni. Szórólapátja már a kezében, hogy rendet teremtsen szérűjén, a búzát csűrébe gyűjtse, a pelyvát meg olthatatlan tűzzel elégesse.” És még sok mással is buzdította a népet, így hirdette nekik az örömhírt.

Új, nyugati holmik érkeztek zsákszámra a turkálóba. Erről a kiragasztott fecniken kívül még a pletykás Maritól is értesülhettek, már akiket érdekelt a dolog. A holmikért keveset kellett fizetni, az így befolyt pénzből pedig az éhezőket segítették hozzá egy kis karácsonyi csomaghoz a Karitász emberei.
Volt nagy tolongás! Egymás kezéből kapkodták ki a ruhadarabokat az emberek. A "java", ahogy mondani szokták, hamar eltűnt a szatyrok mélyén. Aki már volt ilyen helyen, az tudja, hogy a tükrös próbafülke itt nem tartozik a lényegi dolgokhoz: mellőzik is. A ruhadarab alkalmassága egy jól-rosszul sikerült "illesztéssel" történik, melybe még beleszámítódik a beigli és az egyéb aprósüteményektől várható alakváltozás, aztán vagy sikerül a dolog, vagy nem.
A meglepetés otthon érte a mohó vásárlókat: minden ruhadarabon az M betűt találtak. A méretkülönbségek ilyetén észlelése nagy zűrzavart okozott. Mindenki rohant vissza a turkálóba és reklamált. Pedig - ugye - ott ez nem szokás. Hosszú időbe telt, míg a sebtiben lehívott plébános szóhoz jutott, és elmagyarázta az embereknek: ez az M nem azt jelenti, hogy a mérete ekkora, hanem azt, hogy mindenki, aki a fölös cuccától ilyen célra megszabadul, ahhoz közel a Mennyország, s ez rákerül egy cetli formájában a ruhadarabra is - még külföldön, ahonnan küldték...
Volt nagy megkönnyebbülés! Mégiscsak jól turkáltak! Hamar kiürült a terem. Csak egy kis sötétbőrű kislány álldogált a dobozok mellett, kezében egy tökvirág színű, rikító garbóval.
- Mi a baj, Vilmácska? - kérdezte meg a plébános.
- Az, hogy nekem most ezt vissza kell dobnom, mert én a Mennyországba szeretnék jutni - felelte csaknem sírva az apróság.
Béla bácsi, a plébános rámosolygott és huncutul kacsintott.
- Azt nem mondtam ám el nekik, hogy akinek tényleg kell, és az angyalok ilyet látnak a kezében, M betűset, annak a nevét is felírják!
Vilmácska boldogan szaladt ki az ajtón, és még sokáig látható volt, ahogyan húzta maga mögött - mint lökhajtásos repülőgép a kondenzcsíkot - a tökvirág színű "mennyországi azonosítóját".
Ma az öröm vasárnapja van. Az ünnep alapgondolata: közel van az Úr. Vilmácskához biztosan, mert tökvirág színű garbót ajándékozott neki - valakin keresztül. És hozzánk közel van az Úr? Örüljünk, ha igen, és talán változtassunk, ha nem!
- DI -



2000. december 14., csütörtök 18:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület