CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Jelenbéli múlt


Napjainkban még(!) tudjuk, ki az a Székely, a volt Kisgazdapárt-tag... Tudjuk, mi fán terem Ibrahim úr, akinek ellopták az útlevelét... A soproniak még nyögik a Globex-ügyet...
Ki fog minderre emlékezni, mondjuk, két év, öt év vagy tíz múlva - hogy későbbi időpontokat már ne is említsek? Ellenpélda: múltból hajánál fogva előrángatott ideológiák segítségével vitatkozni - a mában. (Ahogyan a kínaiak tették a hetvenes években Konfuciusszal...)
Minősíteni, újraminősíteni - értékelni, elítélni: ahogyan az inga billen... Ezt csináljuk. Hősből leköpnivaló, kirekesztettből megdicsőült... Akármelyik nép akármelyik századából egészen biztosan hozhatnánk e sajátos emberi viszonyulásra példákat. Mert a tömegember, a "szürke" - hogy Adytól kölcsönözzem a "besorolást" - mindig "viszonyul" valahogyan; igazodik, simul, lázad, ellenál, lényeg, hogy: tömörül. Mintha az egységfrontok mániákusai lennének az emberek! (Egészen napi példa az Egyesült Államok elnökválasztása, ahol az elmúlt hetek vajúdásai - ki is legyen jogosan az elnök - jócskán polarizálták a polgárokat.)
Egységben az erő - mondjuk. Lusta az egyén nap mint nap mérlegelni, személyesen NEKI ki mit is jelent politikusok, államférfiak, írók stb. közül. Inkább odaáll valahova. Lihegi, amiről úgy érzi, azt illik lihegni, sőt, túllihegi, hogy jó fiú legyen. Azután koppan, újrahelyezkedik, újra kihámozza a pillanatnyi helyzetből, mit is illik lihegni, minek illik tapsolni, azután megy megint tovább, az új igazodottság szerint... No, persze, csak ha közben az "X"-edik lihegése miatt el nem ítélték, vagy rosszabb nem történt vele...
Ez a jelenbéli múlt, amit a címben megjelöltem. Egy év, egy évtized elteltével már elavult, netán nevetséges, esetleg üldözendő, megvetendő, legrosszabb esetben - utólag - büntetendő(!) lesz, szélsőséges formában akár kivégzéssel is...
Vegyük kezünkbe például a Tolnai Világlexikonát, s nézzük, mi volt kiadása idején az akkori(!) jelenbéli múlt. Keressünk akkor még "javában" élő személyiségeket, hogyan vélekedett róluk a kortárs lexikonszerkesztő.
1927 (a HIT-JÓS kötet megjelenésének éve): Hitler, Adolf
"Bajor nemzeti szocialistapárti vezér, osztrák származású bajor katonatiszt, szül. 1889. Braunauban. Münchenben építészeti rajzoló és díszletfestő volt. A világháborúban (értelemszerűen az I. világháborúban, hiszen értelmes ember nem gondolta még akkor, hogy settenkedik már a II.! - közbeszúrás a cikk szerzőjétől) többször megsebesült; 1919-ig a németbirodalmi hadseregben szolgált. Egyik megalapítója a bajor nemzeti szocialistapártnak, s híveivel 1923. november 9-én Ludendorff támogatásával el akarta távolítani a kormányt, de Kahr, a kormányelnök idejében meggátolta a puccsot. Hitlert ötévi várfogságra ítélték, de már 1924 decemberében kegyelmet kapott." Csak szerényen kérdem meg, ki az a Ludendorff? Tudja MA valaki?
1929 (a SÖR-TÁV kötet megjelenésének éve): Sztalin, Josif Vissar
"Orosz bolsevista politikus, szül. 1879. Georgiában. Kora fiatalságában résztvett már az orosz szociáldemokrata mozgalomban, és hatévi kényszermunkára is ítélték. Kiszabadulása után az orosz szociáldemokraták bomlásakor (1903) Leninhez, a bolsevistákhoz csatlakozott. Továbbra is résztvett az orosz forradalmi mozgalmakban, száműzték is. A bolsevizmus győzelmekor a kommunista párt vezető titkára volt, és az orosz bolsevista politikusok elsői közé emelkedett. Sokat foglalkozott az oroszországi nemzetiségi kérdésekkel is. 1926-ban legyűrte az ellenzéket (Trockij), és azóta a bolsevista párt és a bolsevista politika élén halad."
Elismerem, szélsőséges, igen ismert példákat kerestem ki. Ráadásul a lexikon szerkesztése évében még mindkettő reálisan szemlélhető, objektíven ábrázolható személyiség volt - "diktátorcsírácska". Vajon milyen szavakat használt volna (mert volna használni!) a szócikk szerzője őket jellemezvén úgy tíz-tizenöt év múlva, ha, teszem azt, akkor áll kiadás alatt a Tolnai Világlexikona?
Pillanatok. Minden jelen csak pillanatokig tart. A "csatlakozót" elsöpri a jövő szele. Az értelmesen, önállóan, reálisan, biztos alapokon állva gondolkodó bölcsen nyilatkozik majdan százévesen. Nem mint milliomos, persze, nem mint körülrajongott magasrangú - "csak" százéves...

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. december 14., csütörtök 18:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület