CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Kívánom, hogy égjen belénk ez a pillanat!

"Boldog lennék, ha én is kapnék egy szobát itt, és itt tudnám folytatni ezeket a szamár gondolatokat!"



Dr.Gál László főigazgató:
- Kicsit sokan vagyunk. (Derültség.) Őszintén megmondom, arra gondoltunk, hogy a műszaki átadás után néhányan felbontunk egy üveg pezsgőt, végigsétálunk, és bensőségesen megünnepeljük e nagy mű elkészültét.

Azután egyre bővült a kör, nőtt a mindenképpen meghívni célzottak száma, így komolyabb ünnepséggé változott a december 15-én, pénteken délelőtt 10.30-kor a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán megtartott "belső, előzetes megnyitó" (ahogyan Miszlivetz Ferenc minősítette az eseményt). A hivatalos, nemzetközi szintű megnyitót februárban fogják megejteni.

Hogy mit nyitottak meg most (még csak) szombathelyi szinten? Az Európa Tanulmányok Központ új épületrészét. A főiskola megmagasításával született egy új szint, itt tanulhatnak majd februártól az Európa Tanulmányok alapképzésben, illetve szakmai továbbképzésben résztvevő hallgatók.
Az építés jól szervezetten zajlott. A homlokzatot teljesen lebontották, ez idő alatt az utcafrontokra néző termek úgy tátongtak a külvilágba, akár a "Szállnak a darvak" című film egyik jelenetében a lakás...
Őszre, iskolakezdésre a falazás elkészült, nemrégen pedig már a bejárati, önműködő, kifelé nyíló kétszárnyú ajtókat is üzembe helyezték. Amíg nem lehetett használni az eredeti bejáratot, az épületbe oldalt vágtak egy ideiglenes ajtót (ezt már újra be is falazták egyébként). "Klasszikus" falépcső vezetett fel a földszintnél magasabban nyíló ajtóhoz. Ilyen körülmények fogadták még ősszel a hallgatókat, s azon nem főiskolás városi polgárokat is, akik az épületben az első emeleten működő Örökmozgó Művészmoziba igyekeztek.
Amint a későbbiekben szót kapott Eckler Dezső építész úr, az épület "átálmodója" elmondta: a '60-as évek elején határozták el Szombathelyen, hogy a megyei pártbizottság székházát itt építik fel. Meg is épült a lapostetős, késő-modernista pártház, mely a barokk térhez nem illett. (Biztosan sok olvasóm őrzi emlékezetében a Megyeháza mellett, a Püspöki Palotával szemben állt szögletes épületet!) '97-ben a volt pártházat a Főiskola megkapta. A nagy kérdés az volt - építészeti szempontból -, hogy lehet "begyógyítani" ezt a teret. Végül sikerült a házat külsőleg úgy átalakítani, hogy "rímel" a környezetében álló barokk épületek megjelenésére.

Bár - amint már írtam - ez csak amolyan előzetes megnyitó volt, megjelent, és köszöntötte az eseményen résztvevőket két úr az EU részéről is. Az első előadást (mely nemcsak európai léptékű volt, hanem globális témát fogott át) az új intézet falai közt Dr.Hankiss Elemér úrtól hallhatták a megjelentek. (A termek, szobák még nincsenek berendezési tárgyakkal ellátva, most, e belső megnyitóra "székezték csak be" a 403-404-es szobát, a bensőséges ünnepség színhelyét - ez még inkább közelhozta a megjelenteket, akik előzőleg már sétálgattak a folyosón, gyönyörködtek az ablakokból nyíló csodálatos panorámában, s be-bekukkantottak a nyitott ajtókkal álló, berendezési tárgyak nélküli szobákba. A februári "igazi" megnyitóra már bútorzat, számítógép stb. minden a helyén lesz.)

A címben idézett mondatot a fiatal Győrffy Gábor úr mondotta, az alcím viszont Hankiss Elemértől származik, aki e szavakkal zárta előadását, melyről külön fogok beszámolni Önöknek, Kedves Olvasóim.

Az ünnepségen egyébként emléklap-átadás is lezajlott (négyen kapták, ha jól figyeltem), az épület átnemesítőjét, az építész urat pedig ajándékkosár is megillette (ha jól láttam, óriási üveg "étvágygerjesztő" ital próbált elrejtőzni a celofán mögött... a nevét nem mondom, mert nyilván ütközne a reklámtörvénnyel; csak annyit: régi, magyar szabadalom, s továbbvivője már volt amarikai nagykövetünk...) Egy derűs hang erre beszólt a sorok közül: "Szívesen segítek!"...

A többiek sem maradtak egy kis kínálás nélkül: az esemény után pezsgő és néhány falat várta a folyosón berendezett állófogadásra ott maradókat.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2000. december 15., péntek 23:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület