CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Mit jelent Ingridnek a Karácsony?! És mindnyájunknak...

Ingrid üzenete...
Nyitott szemmel és szívvel

Egy kedves soproni barátom továbbította Ingrid üzenetét. A konvencionális mondat most az lenne: „én nem ismerem Ingridet". De ebből csak az lenne igaz, hogy még nem láttam. De már ismerem. Nagyon. Mint a testvéremet.
És most továbbítom üzenetét az olvasónak.

"Karácsony 2000...

Igen, pár nap múlva... karácsony, szándékosan nem "szent" este. Minden este, minden nap, az élet minden perce "szent", ha a szeretet uralkodik.
Mit ér a "Szent" föld, ha megkövesedett gyűlölet élteti, egyetlen kinevezett "Szent" év, ha ezer év alatt nem tanultuk meg, mit ér a leg"szent"ebb ünnep, ha nincs megértés és bizalom, béke és nyugalom bennünk?
Az élet olyan, amilyenné mi magunk tesszük.
Igen, pár nap múlva... karácsony. Mégsem ez a "szent"nek nevezett ünnep a fontos. Mit ér a leg"szent"ebb ünnep annak, aki érzi, mennyi reményvesztett ember él betegen és magányosan, mennyi agresszió, szenvedés és gyász van a háborúkban, mennyi boldogtalan útkeresés az emberekben, aki tudja, mindenütt ezen a "szent" Földön ebben a "szent" évben ma is alszanak gyermekek csupasz földön az éhhalál küszöbén a koldusok országában otthontalanul és tartós kábulatban, a nagy jólét országában hánynak nem jut ma sem simogatás, szeretet, megértés.
Igen, pár nap múlva... karácsony. Ám engem nem felszabadult örömmel tölt el ez a "szent" ünnep. De reménnyel... hogy az a bethlehemi gyermek annakidején mégsem hiába született meg. Hogy a gyermekből lett férfi a keresztfán nem hiába adta életét értünk, emberekért. Mert ránk hagyott egy darabot az életéből, a hitéből meg kell tanulni, meg kell mutatni, élni kell az üzenetet, a hitet. Őszintén.
Igen, egy hét múlva... karácsony. Az üzenet, mint mindig, a szeretet, a feltétel nélküli, a mindent átfogó, az örök.

Ez a "szent", semmi más! "

Ingrid

Hadd fűzzek leveléhez valamit, ami az én karácsonyi hangulatomat is fikcióvá silányítja. Mit gondoltok, milyen cirkuszt csinálnának a világ muzulmánjai, az a hatszáz milló plussz, ha szent városukat, Mekkát két, magukat mindennek csak igazhitűnek nem mondható krakéler csoport, amelyeket kakasviadalokra fogadó pénzesek táplálnak, heteken, hónapokon, éveken át szisztematikusan rombolnának? Miért csak a keresztényekkel lehet ezt megcsinálni, hogy mindenféle politikai érdekből egyszerűen kihúzzák a történelmi szülőföldet egy világot átfogó vallási és - igen! - filozófiai és ideológiai eszme követőinek a lába alól? Oknyomozó trendeket követve azt kérdezzük, „akkor most mi az, hogy palesztinai? Elarabosodott zsidóság, vagy elzsidósodott arabok?" Ugyanis, ha a háttérben serénykedő politikai erőket vizsgáljuk, olyan jelenségekre bukkanunk, amelyek a Biblia születésének korszakában elképzelhetetlenek lettek volna.
Sajnálom, de muszáj így kimondani: „Amíg nincs konszolidált „Szent föld", a karácsony lehet kampánymozgalom, de igazi ünnep soha!"

- pagony -



2000. december 18., hétfő 07:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület