CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

Az F-1 pilótákra leselkedő veszélyek

F-1-es és egyéb érdekességek

Csökkenti-e a szex a sportteljesítményt?

Tanulmányok igazolják, hogy közvetlenül a versenyek előtti nemi közösülés semmiképpen sem csökkenti sem a férfiak, sem a nők erőnlétét. Természetesen lehet, hogy a sportolók a hosszú szerelmi éjszaka után fáradtnak és erőtlennek érzik magukat. Ennek oka azonban a kialvatlanság és nem a szex! Az edzők valószínűen csak azért tiltják a verseny előtti szexet, hogy versenyzőiket jobban ellenőrzésük alatt tarthassák.

Érdekességek a Forma 1 világából

Egy F-1 autó 2,8 mp alatt éri el a 100 km/óra sebességet, és 4,2 mp múlva már 160 km/órával száguld. Ha a vezető 100 km/óránál a fékre lép, az autó 2 mp-en belül megáll.

A pilóták igen nagy terhelésnek vannak kitéve a hirtelen gyorsulások és fékezések miatt, különösen kanyargós pályákon, mint a suzukai pálya. Egy hosszú szakasz utáni fékezéskor a pilótákra 4-szeres g hat. Egy 75 kg-os átlag súlyú F-1 pilóta ekkor 300 kg-osnak érzi magát. Főleg a nyakizomzatnak kell ezt a súlyváltozást elviselnie. Ezen túlmenően a pilótáknál verseny közben többszörös nyomás hat az agyra és a szív vér ellátására. Ez a szélsőséges megterhelés rövid idejű ájulást is okozhat, azonban a jól edzett F-1 pilótákkal ez nem történhet meg.

Moszkva F-1-et akar

Moszkva Oroszországba akarja vinni az F-1 cirkuszt. Jurij Luskov polgármester és Tom Walkingshaw, az angol TWR versenytársaság elnöke pénteken aláírt egy Moszkva külvárosában építendő F-1 pályára szóló megállapodást. Legkésőbb 2003-ra elkészül a pálya, tudósított az Interfax ügynökség.

A gépkocsi-nevek érdekes jelentései

Az Audi, Volvo és Fiat nevek latin eredetűek. Az Audi azt jelenti "hallgass rám", egyben megegyezik a cégalapító család nevével: August Horch - horch!=hallgass, figyelj!

A Volvo azt jelenti, hogy "gördülök", a Fiat jelentése pedig "legyen!". A Fiat másként értelmezve pedig a gyár nevének rövidítése: "Fabbrica Italiana Automobili Torino".

Molotov-koktél az Inter buszára

Elszabadult az erőszak az olasz labdarúgásban is. Az Inter és az AC Parma közötti visszavágó mérkőzés előtt ismeretlen tettesek egy molotov-koktélt dobtak a milánói csapat autóbuszára. Mivel az ablaküveg ellenállt, a csapatot valószínűen hajszál híján kerülte el a katasztrófa. A buszon jelentős tűzkár keletkezett. Marco Tardelli edző a merényletet "gyilkossági kísérletként" ítélte el. A tettesek elmenekültek.

Csalás a Paralimpián

A spanyol csapat elleni súlyos csalási vádak beigazolódtak. Az ibériai kosárlabda-csapat 12 játékosa közül tíz nem volt szellemi fogyatékos, mint azt állították, hanem teljesen egészséges. A csapatnak ezért vissza kell adnia az aranyérmet. Még vizsgálják, nem nyert-e még további négy érmet szintén nem fogyatékos sportoló - az úszóknál, az asztalitenisz egyéniben és atlétikában.

Merénylet Brkic kosárlabdázó ellen

Hasan Brkic jugoszláv kosárlabda-sztár merénylet következtében életét vesztette. A 26 éves Brkic-et az elmúlt héten kedden edzés után a belgrádi sportcsarnok mögötti parkolóban ismeretlen tettesek megtámadták, és két lövéssel a fején halálosan megsebesítették. A tettesek feltehetőleg autótolvajok voltak. A merénylet és annak súlyos következménye miatt a jugoszláv kosárlabda szövetség ebben az évben már nem enged kosárlabda-mérkőzést rendezni.

A hírek Ingrid Lüdke-Csellichtől származnak.



Tvordy György

2000. december 18., hétfő 16:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület