CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

dr. Raymond A Moody könyve a lélek 'visszatéréséről'.

Kapcsolatok a lét szférái között
Babits: "Hunyt szemmel bérceken futunk..."

Mielőtt a minap megjelent és osztatlan érdeklődésre számot tartó könyv - Dr. Raymond A. Moody Jr. „Visszatérés"-e - tartalmában lapozgatnánk, el kell mondanom a saját élményemet, mert az hiteles.
Nagyanyámat a negyvenes évek elején orvosi rendelettel tiltották el, hogy médiumként spiritiszta szeánszokon vegyen részt, mert attól tartottak, hogy a „külső nyomás" állandósulása folytán idegösszeroppanást kap. 1941-ben - már igen-igen öregecskén - a sakk még nagyon érdekelte.
Egy alkalommal, késő éjszaka, egy szomszédos sakk-csata után csendben vetkőztem falusi házunkban, de nagyanyám felébredt, és el kellett mesélnem a játszmák érdekességeit.
A kis asztalon akkor még petróleum mécses pislákolt... Nagyanyám egyszerre feltápászkodott és félbeszakított:
- Figyelj csak! Hallod?
- Mit? - én biza nem hallottam semmit.
- Valaki kavicsokat, vagy babot dobál az ablakra!
Vállat vontam, mert semmit sem hallottam, s így tovább meséltem a partikat. Nagyanyám egyre idegesebb lett:
- Mi van veled? Süket vagy? Nem hallod? Folyton dobálnak! Menj ki és nézd meg, ki csinálja?
Kedvetlenül, dúlva-fúlva mentem ki az udvarra, s jártam körül a házat az éjfél utáni sötétségben. Természetesen nem találtam senkit, és semmi gyanúsat.
Eloltottam a mécsest, és elaludtunk. Reggel a szomszédos posta táviratot kézbesített. Nagyanyám évek óta nem látott, Pesten élő bátyja költözött el éjszaka az élők sorából...
Majdnem hatvan év telt el közben. Tavaly, itt az amerikai ötcsillagos hotelben egy Gershwin-egyveleget zongoráztam. A húszperces produkció alatt valaki fellábatlankodott mögém a pódiumra és szótlanul ácsorgott. Amikor befejeztem, megszólalt:
- Én Gershwin reinkarnációja vagyok!
Előzőleg megfogadtam, hogy leteremtem az ipsét, amiért felmászott mögém a pulpitusra, az ilyesmit mindig utáltam. Ehelyett - leesett állal - megfordultam és rámeredtem:
- Whaaat? - dadogtam.
Ugyanis: a táskámban őrzött George Gershwin-fénykép EREDETI modellje, szakasztott mása állt mögöttem, ha a plasztikum művészei viaszból mintázták volna meg, akkor sem plántálhattak volna bele több hasonlatosságot a közkézen forgó fényképpel. Még ritkuló hajának tisztásai is a fénykép modelljét követték.
Persze, beszédbe elegyedtünk. Kiderült, hogy New Yorkban aznap született, amikor Gershwin meghalt, és már felnőtt korban hipnózisban olyan jól őrzött családi titkokat mondott el a Gershwin-famíliáról, amiket csak a legbennfentesebbek tudhattattak. Egyébként nem muzsikus: mérnök a californiai Burbankben és a filmgyárak próbafelvételeket készítenek vele egy készítendő Gershwin-filmhez, ahol - ha mint színművész is helytáll - a főszereplő eddigelé túl nem szárnyalható hasonlatosságot fog mutatni a film hőséhez.
Dr. Raymond A. Moody Jr. egyetemi tanár a pszichiátria területén két év óta tanulmányozza a hipnózisban kibontott emléksírokat, és kezdetben a hivatalos kétkedőkhöz tartozott, ami a reinkarnáció lehetőségét illeti. Egy ilyen cikkben lehetetlen egy akkora terjedelmű mű minden részletére kitérni, így csak egy pár érdekességet említünk:
Az amerikai film- és színpadi világ sztárjai közül Loretta Lynn, Shirley McLaine, Glenn Ford nemcsak hisznek abban, hogy előző életük volt, de például Glenn Ford azt állítja, hogy hipnotikus álomban nem egy, de több előző élet körülményeiről számolhat be. Vele esett meg egyébként, hogy bár franciául nem tud, hipnózis alatt folyékonyan beszélte a nyelvet; amikor pedig mint az 1800-as években élő Charles Stewart, skót zongoraművész „kelt életre", és hipnotizálói a zongorához vezették, Bach, Beethoven és Mozart műveit játszotta játszi könnyedséggel (SOS! Hipnotizőrök, hol vagytok?... a szerk.), noha felébredése után egy hangot se tudott leütni (képletesen...) a zongorán!
Willie Nelson, a country-énekes sztár legtöbbször mint texasi indián kel életre, Ernest Borgnine, a nálunk Marty c. filmjével a II. Világháború első nagy amerikai filmsikerét aratta, az ókori római légiókban szolgált mint centurion. Loretta Lynn több előző életet sorol fel: mint cherokee indián hercegnő, falusi amerikai háziasszony és írországi asszonyság. Elmondta azt is, hogy George király szeretője volt, s egy udvaronc tartotta fogva a király háta mögött, míg azt az összeesküvők lekaszabolták, utána őt magát is megfojtották.
Míg a Gallup szavazatvizsgáló iroda adatai szerint az amerikaiak 23 százaléka hisz a reinkarnációban, a távol-keleti vallások nagy hányada központilag szemléli a lélek költözködési hajlamait. Néhány évtizeddel ezelőtt egy protestáns misszionárius, Bieberauer Richard írt könyvet „Ez is India" címmel, amiben tanulmányozott és kivizsgált esetekről számolt be.
Ahogyan Shakespeare mondatja Hamlettel: „Vannak dolgok égen és földön ...mit bölcs elmetek fel nem érhet." A kereszténység csakúgy, mint a létező vallások zöme hisz a lélek örökkévalóságában, és egyben porhüvelyének halandóságában is. Ha ezt a két tételt axiómának fogadjuk el, akkor számolni kell azzal is, hogy az örökéletű lélek új megnyilvánulási formákat, otthont, porhüvelyt kereshet.
Hogy ez valóban elfogadható tézis-e vagy sem, azt az egyes vallások filozófiájával való összeegyeztethetőség döntheti el az egyén számára.

- pala-



2000. december 18., hétfő 17:19


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület