CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

"Egy szocialista kormányzat soha nem tudja hatékonyan képviselni az ország érdekeit"

Az MDF elnöke Sopronban

Lezsák Sándor, a Magyar Demokrata Fórum elnöke az elmúlt hét végén - hazaúton Salzburgból - találkozott az MDF helyi szervezetének képviselőivel, és a sajtó munkatársaival, és interjút adott az iNteRNeTTo-Sopronnak: - A politikai elemzőket a választási kampány kezdete előtt megosztotta az a kérdés, hogy milyen lesz hangulatában, és aktivitásában az idei kampány. Egyesek legalább olyan harsányra számítottak mint 1990-ben, 1994-ben; mások viszont kifejezetten nyugodt előkészületekben hittek. Ön szerint kiknek lett igazuk?
- A választási kampány békésebb annál, mit ahogy azt egyes elemzők megjósolták. Én azt hiszem, hogy az ország tanult az előző két kampányból, de tanultak a pártok is. Jóval költségkímélőbb ez a kampány, és talán csendesebb is. De lehet, hogy csak arról van szó, hogy az MSZP és az SZDSZ a biztos győzelem tudatában, focinyelven szólva "labdatartásra" rendezkedett be. Ilyenkor szoktak potyagólokat kapni a döntetlenre vagy az előny megtartására játszó csapatok. Úgy gondolom, hogy ez az elkövetkező időszak még alkalmas lesz arra, hogy a nem szavazók eldöntsék hová álnak. Jó esélyeket látok arra, hogy a Dunán elúsznak az MSZP választási reményei. A dunai erőmű ígéretére gondolok. Úgy hiszem, hogy ez az ország nem akar egy több mint 600 milliárdos erőművet felépíteni, ami a költségvetést és családok pénztárcáját érintené. Ez a kormányzat az Expo lemondásával kezdte a ténykedését, most pedig egy ilyen 600 milliárdos beruházás ígéretével akarja befejezni.


Lezsák Sándor pártelnök és dr. Rumpf János, a helyi MDF-szervezet elnöke

- A Magyar Demokrata Fórum egyik emblematikus figurája volt, a "Továrisi konyec" plakát. 1998-ban a harmadik szabad választásokon ön milyen párhuzamot tudna vonni az 1990-es és a mostani választások között?
- Ma Salzburgban voltam, az Európai Demokrata Unió (EDU) jubileumi kongresszusán, ahol Európa jelentős keresztény-konzervatív pártjainak vezetői találkoztak. Schlüssel úrral az Osztrák Néppárt elnökével való találkozónkon szó eset az előbb említett plakátról. Ő úgy fogalmazott, hogy ez az egész kelet-európai rendszerváltó időszak egyik emblémája lehet. Ez a plakát nyilván azokat idegesítette, akiknek rossz volt a lelkiismeretük, és egy korszak végét jelentette. Azt tudtuk, hogy ez a korszak nem az egyik pillanatról a másikra fog elmúlni, hanem hosszú kínlódás és nyűglődés árán. Főleg amiatt, hogy 1990-ben az MDF-FKgP-KDNP koalíció nem kapta meg a 2/3-os többséget. A parlamentben nekünk nagyon nehéz volt a rendszerváltoztató alaptörvényeket elfogadtatni. Sok olyan kompromisszumot kellett meghozni, amelyik szinte mindenkinek az érdekeit valamilyen szinten sértette, és ezek meg is sértődtek az MDF-re. A választási verességünknek ez volt az oka. Ma már nem ez a feladat. Olyan kondícióban kell, hogy megkezdődjenek az Európai Uniós tárgyalások, ahol lehet az ország érdekeit képviselni, ezeknek üzleti tárgyalásoknak kell lennie, nem pedig mosolygós diplomáciai protokollnak. Egy szocialista kormányzat soha nem tudja olyan hatékonyan képviselni az ország érdekeit, mint egy keresztény-konzervatív polgári koalíció. Antall Józsefnek rendkívül nagy volt a tekintélye Európában, ezt most Salzburgban is érzékeltem, hiszen hét éven keresztül az EDU-nak az alelnöke volt. Viszzatérve a kérdésére: ma már nem a "Továrisi konyec" az embléma, hanem ez a jelmondatunk: biztonságot a mindennapokra!
- A közelmúltban dr. Gémesi György, az MDF ügyvezető alelnöke éles kritikát fogalmazott meg a minisztereknek kifizetendő prémiumok ügyében. Mi az MDF hivatalos álláspontja a kérdésben, hiszen a kormánypártok szerint 1990-1994 között jóval nagyobb százalékban emelkedtek a kormánytagok fizetései?
- Ez a kétharmados többséggel rendelkező MSZP-SZDSZ koalíció működését azzal kezdte, hogy megemelte a parlamenti képviselők jövedelmét. Akkor is megfogalmaztuk azt, hogy először teljesítmény szükséges a fizetés emeléshez. Most azzal védekezik a kormányzat, hogy az Antall-Boros kormányzat idején is voltak ilyen jutalmazások. Nem volt ilyen! Egyszerűen hazudnak! Joggal háborodott fel az ország közvéleménye, amikor olvasta a jelenlegi fizetésemeléseket. Egymillió ember nem tudja kifizetni a villanyszámlát és a lakbért. A gyógyszertári receptek 20 %-át nem tudják kifizetni, mert sokba kerül. Reméljük ennek tudatában fognak szavazni a polgárok az MSZP-SZDSZ koalícióról. Meggyőződésem, hogy az elmúlt négy évben a politikai tisztesség sérült a legjobban. Minden megtörténhet május 10-én.
majorm@sopron.hu
Fotó:Németh Péter



1998. április 28., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület