CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Űrvadász  

Hozza le a csillagokat az égről!

(Ne) vásároljunk csillagnevet!


Hamarosan itt van a karácsony. A városban sétálva mindenhol tapasztalhatjuk ezt. Csomagokkal rohanó emberek, estig nyitva tartó boltok Mindenki a karácsonyi ajándékokon töpreng. Azonban a számítógépes játékok, könyvek már kimentek a divatból. A holdtelek vásárlási láz is véget ért már. De itt az újabb örület... Megörökíteni a nevünket egy csillagkatalógusban - azaz vásároljunk egy csillagnevet!
Első hallásra elég merésznek tűnhet az ötlet, de az internetre felmenve hamar kiderül, hogy ez már 1979 óta legális üzlet. De vajon igazából a miénk a vásárolt csillagnév?

A www.csillagom.hu címen a következő reklámot találhatjuk...

"A legszebb ajándék – egyszerűen mennyei!

A Nemzetközi Csillagregisztrációs Központ 1979-től váltja valóra az égre törő álmokat. Egyedülálló és varázslatos lehetőség ez mindazok számára, akik szeretetüket, tiszteletüket ily módon szeretnék kifejezni. Még Hollywood sztárjait is vonzza a csillag elnevezések varázsa. Aki csillagot választ, olyan sztárok társaságába kerül, mint Fred Astaire, Diana hercegnő, Károly herceg, Clinton elnök, Harrison Ford, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, Elton John és még sokan mások. Gondolt már arra, hogy csatlakozzon e fényes listához? Ahogy az új távcsövek és egyéb műszerek egyre újabb felfedezéseket hoznak, Ön most kiválaszthatja a saját csillagát!

Húsz éve több mint egymillió ember nevezett már el csillagot, s közülük számos világsztár, pl. Diana hercegnő, Clinton, Stallone, Michael Jackson. Friderikusz Sándor, Zámbó Jimmy, Nagy Tímea, Pálffy István, Bajor Imre és Eszenyi Enikő: néhányan azon magyar sztárok közül, akikről már neveztek el csillagot

Anyák Napjára,  szülinapra,  névnapra,  Karácsonyra,  Mikulásra,  keresztelőre,  gyermek születésére,  esküvőre nászajándékként, érettségire, diplomaajándékként,  munkatársak,  osztálytársak,  tanárok búcsúztatására mennyei ajándék.  Vagy csak egyszerűen, mert:   Szeretlek!"

Ha valaki úgy dönt, hogy ajándékként megrendeli, akkor kap mellé egy gyönyörű, 41x31 cm nagyságú pergamen tanúsítványt (aranyozott olasz képkerettel),  megkapja annak magyar fordítását, egy csillagtérképet - melyen csillagunk pozícióját külön megjelölik -, egy csillagászatról szóló füzetet, valamint egy jegyet az egyik magyarországi csillagvizsgálóba. (Itt megtekinthetjük csillagunkat...)

Ez mind szép és jó lenne, ha csak ennyi lenne. Csak az a gond, hogy a csillagok névadásának joga a Nemzetközi Csillagászati Unió fennhatósága alá tartozik. Csillagnevünket  semelyik csillagkatalógusban sem fogják elismerni, azaz sehol sem lesz feltüntetve az, hogy a CBP5668 jelű csillag a CyberPress nevet kapta. (Egyetlenegy könyvben fog megjelenni, amelyet a regisztrációs szervezet ad ki három-négy évente. De az szép bőrkötéses könyv...)

Tegyük fel, hogy valaki úgy gondolja, ez azért mégiscsak jó dolog, és megér neki közel 50.000 Ft-ot a névadás. Boldogan megadja a kért adatokat, kifizeti a pénzt, aztán megkapja a megfelelő okmányokat; valamint egy jegyet abba a bizonyos csillagvizsgálóba (mely Pesten van) - de mindezt hiába, mert sem megnézni, sem megmutatni nem tudja majd a csillagát. Ugyanis jobb esetben az északi félgömbről választ (azaz olyan csillagot, amelyet az északi féltekéről lehet látni...) Igen ám, de a regisztráció már 1979 óta működik... A fényes csillagok már rég elfogytak, mára már csak a halványabbak maradtak. A fővárosból egy ilyen csillagot megtalálni a városi fények miatt szinte lehetetlen feladat...

Kellemes karácsonyt mindenkinek!

Bacsi
a CyberPress naptelekértékesítő-osztályának vezetője
(Vegyen most kedvezményes áron telket a Napon! Részletfizetési lehetőség!)



2000. december 18., hétfő 23:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület