CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Beszélgetés dr. Gimesi Szabolcs polgármesterrel

Új idő elébe
Beszélgetés dr. Gimesi Szabolcs polgármesterrel

Vannak városok, amelyeket a szellem térképén csupa  nagybetűvel jelölnek.  Sopron ilyen. Sopronnak  rangja van.  Bármilyen idők is jöttek, ezt a rangot nem vehették el a helytől. Sopron neve egy  decemberi népszavazástól  ugyancsak fényt kap. A múlt, a történelem a városlakókkal él, és ami benne valóban érdemes volt a jövőre, formálja őket, része az életüknek. Tavaly az Úr születésének kétezredik, valamint a kereszténység felvételével egyidős magyar államiság ezredik esztendeje köszöntött ránk. Valóban kivételes időszakát éltük a ritka évfordulók egymásutániságának és csodálatos egybeesésének. A század- és ezredvégen az „idők jeleit” kutattuk, kultúráról, hűségről, a nemes múlt megbecsüléséről, a hogyan továbbról beszélgettünk dr. Gimesi Szabolcs polgármesterrel.
– Most, amikor az emberiség egy újabb kerek egységet, egy évezredet zár le, globálisan, lokálisan és egyéni szempontból is különleges súlyt kap a kultúra, mint a szellemi értékeket átmentő tevékenység. Elődeink persze nem tudhatták, hogy ennek a kultúrának olyan ereje lesz, hogy ezer éven át fennmarad.  Azt sem sejthette senki, hogy ebben a városban a polgári gondolkodásnak és kultúrának olyan erős, szerves együttélése alakul ki az évszázadok során, amely művészeket ihlet meg és köt a helyhez. A szellem embereinek közérzete mindig is visszahatott a polgárok közérzetére, és a nevezetes közgondolkodás  lényegét  éppen a kulturált életfelfogás meg a városhoz való ragaszkodás jelenti napjainkban is, amikor uniós csatlakozásunk nincsen olyan távol. Sopron az új évezred elején szeretné megérni, hogy ez bekövetkezzen. Ebben az  esetben  a városnak esélye van  visszanyerni  a  térség településhálózatában azt a szerepét, amelyet 1921 előtt betöltött – főleg kulturális és gazdasági értelemben.  Az a decemberi  népszavazás fontos üzenet hordozója: felelősséget érezni egymásért, a városért, sorsunkért.  A döntés a helyhez, a magyar nemzethez való kötődést erősítette meg. A város  polgársága az elmúlt évszázadokban többször bizonyította a magyarság iránti  elkötelezettséget, bár ezt Bécs árnyékában  nem lehetett tüntetően tenni. December tizennegyedike a mai soproniaknak a hagyományokat, a vállalható  múltat jelenti – azt a  szellemet, sajátos kultúrát, amit az itt élők hordoznak –, amely továbbra  is meghatározza gondolkodásukat. A magyarságtudat a határok nélküli Európában különös fontossággal bír majd. Úgy gondolom, hogy mi,  magyarok az eddig megszokottól eltérő, sajátos  kultúrvilággal léphetünk a közösségbe, ez pedig minden európait gyarapíthat.
– Mit kell tenni az utódoknak, hogy méltók legyenek az elődökhöz?
– Az elődök példájára és a település érdekeire figyelve kell élni és dolgozni. Élnünk és dolgoznunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy nosztalgia kerítsen bárkit is a hatalmába. Nem szabad csak hátra nézni!  Tudnunk kell előre tekinteni, akár a lábunk elé pillantva, akár a nagyobb távlatokat kutatva.  Egyre világosabban  látható,  tisztán érzékelhető, hogy a történelmi súlyú időszak, amelyet átélünk, mindenkitől megköveteli a felelősségérzetet a szabadsággal, a lehetőségekkel való élés tekintetében. A  történelmi múlt, a hagyományok ugyancsak sok mindent követelnek tőlünk, de az itt élők érdeke és igénye is.  Civitas fidelissima: a leghűségesebb város. Fordíthatnánk emígy: a leghűségesebb polgárok közössége. Legyünk tehát hűségesek a helyhez, a nemzethez, de az általános emberi értékek, a felelősségtudat, az egymás megbecsülése, az igazság keresése és a tenni akarás iránt is.
– Ismert a város meghatározó szellemi kisugárzása, amely az uniós csatlakozással még jobban hangsúlyt kap. Hogyan érhető el, hogy kulturális és idegenforgalmi szempontból Sopron – természetesen Burgenland egy részét is beleértve – a Pannon régió központja legyen?
– Mind kulturális, mint pedig idegenforgalmi tekintetben Sopron ragyogó adottságokkal rendelkezik. Nincs más feladat, mint ezeket az adottságokat gondozni, fejleszteni. Akkor működni fog a dolog. A célok sokfélék, de mind a nagy ügyet, a város jövőjét szolgálják. Lehet szövetkezni a természeti értékek, a  műemlékek óvására, meg arra, hogy az idegenforgalom révén  még közelebb kerüljön a város a világhoz, még vonzóbb  és lakhatóbb legyen. Az arculat kialakítása elkezdődött, a központi gondolat természetesen az, hogy egy végiggondolt és következetesen megjelenő vizuális képe legyen Sopronnak. Ehhez kapcsolhatók azután a különféle rendezvények, konferenciák, kiállítások, színházi bemutatók, hangversenyek, hagyományos fesztiválok, amelyek nyilvánvalóan szintén alakítják a város arculatát, ugyanúgy, mint például a cégek, a vállalkozók irodái, portáljai. A kultúra vonzza az idegenforgalmat, együtt jár a gazdasági fellendüléssel.
– A  lakosság egy része az osztrák bevásárló turizmusból, arra építve él.
– Harminc százalékkal csökkent a bevásárló turizmus, visszaesett a szomszédok vásárlási kedve a kereskedelmi és a szolgáltatási árak közti különbségek csökkenése miatt. Szeretnénk a minőségi turizmust erősíteni, igaz, ebben Kismartonnal és Bécsújhellyel kell konkurálnunk.  A  soproni kereskedőknek, illetve szolgáltatóknak  fel kell vállalniuk a kihívásokat. Tudomásul kell venni, már nem lehet bármit, bármi áron eladni és ez a tendencia csak erősödik. Elsősorban a belvárosban kell megtalálni az itteni boltok vonzó profilját, árukínálatát, stílusát. Ezzel  tudják továbbra is vonzóvá  tenni ezt a részt.
– Sopron az ország legdrágább városainak egyike. Az idősek, az egyedülállók, vagy a nagycsaládosok nem, vagy csak nehezen tudnak megélni. Hogyan segít az önkormányzat?
– Az önkormányzat pénzügyi lehetőségeinek függvényében növeli a rászorultak támogatására szolgáló összegeket. Ez jelenleg 200 és 300 millió forint között van.
– Az új évezredben mire futja a költségvetésből? Lehet, hogy további hiteleket kell felvenni?
– A költségvetés – ellentétben azzal, amit sokan hisznek – majdnem teljesen független a Globex-ügytől. Mindenekelőtt a struktúráján kell változtatnunk, hiszen intézményeink működésének fenntartása az összeg hetven százalékát emészti fel, rengeteg a dolgunk, sokszor hiányzik a pénz, százmilliókat kellene áldozni oktatási intézményeinkre, a kórházra, a műemléki védettségű épületek – négyszáz ilyen van a városban – felújítására és karbantartására…
– Melyek a jelentősebb beruházások?
– Az önkormányzat  odaállt a  jövő szempontjából fontos programok mögé, befejeződnek az ipari parkban a munkák, ezzel a város kellő reklámot kaphat a gazdasági életben; nagy reményeket fűzünk ehhez a beruházáshoz; elkezdődik a Magyar Művelődés Háza felújítása, átalakítása – az intézmény konferenciaközpont lesz; Sopron évente átlagosan száznyolcvan konferenciának ad otthont –, szeretnénk továbbá, ha a Széchenyi Istvánról elnevezett könyvtárunk méltó helyre kerülne, készülünk a szennyvíztisztító teljes rekonstrukciójára, sürgetjük a települést elkerülő autóút építését. Ezek a munkák, tervek  nemcsak az uniós csatlakozásra való tekintettel igénylik a cselekvést, de lépnünk kell annak érdekében is – az új idők ezt követelik –, hogy versenyképesek lehessünk más városokkal. Az 1921-es népszavazás üzenete nyolcvan esztendeje velünk van, velünk marad. Az ősök döntése megtartó erő, sugárzás, nemcsak a hazafias büszkeség fellobbanásában van jelen, hanem mindennapjainkban, az új idők jeleiben is.

Török Magda



2000. december 19., kedd 12:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület