CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  


Az evangélium üzenete 2000.12.24.
Zenei melléklettel

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Lk 1,39-45 Mária még ezekben a napokban útnak indult, és a hegyekbe sietett, Júda városába. Zakariás házába tért be és üdvözölte Erzsébetet. Amikor Erzsébet meghallotta Mária köszöntését, örömében megmozdult méhében a gyermek, maga Erzsébet pedig eltelt Szentlélekkel. Nagy szóval felkiáltott: „Áldott vagy az asszonyok között, és áldott a te méhed gyümölcse! Hogy lehet az, hogy Uramnak anyja jön hozzám? Lásd, mihelyt meghallottam köszöntésed szavát, az örömtől megmozdult méhemben a gyermek. Boldog, aki hitt annak a beteljesedésében, amit az Úr mondott neki!”
A mai vasárnap - amellett, hogy belekeveredett a létező legrövidebb adventtel együtt az egy nappal előbbre hozott ajándékozási szokás - a bizonyosság vasárnapja. Krisztus - történelmi tény - itt járt a Földön, és ígéreteit sorra beteljesítette.
Igaz, hogy már "túl a sötétségen", de az egész év negyedik "leggyengébb", legrövidebb napján vagyunk. Nemcsak azért, mert oly rövid ideig van világosság, hanem azért is, mert oly "rövid" a hitünk, a hitbéli bizonyosságunk. Nehéz, mint Húsvét második fele - mert az, hogy egy embert kivégeztek, nem ritkaság a történelemben. A "probléma" ott kezdődik, hogy feltámadt. Itt áll meg a "tudomány". Ugyanilyen probléma a fogantatás kérdése, hiszen az, hogy eggyel több gyerek jött a világra, főleg akkor, még nem volt gond. Most már van olyan hely, ahol igen, és van olyan hely, ahol egyszerre gond is, öröm is. Például nálunk. Öröm az országnak, mert csökken a fogyás aránya. De gond a családnak a harmadik és negyedik: miből és ki fogja felnevelni? A Hiszekegyben a fogantatás mondatát főhajtással kíséri az Egyház, mert a titok előtt nem lehet mást tenni. Sok családban hajlanak meg hasonlóan ma is a fejek, mert van, amit Istenre kell, amit csak Rá lehet bízni!
A mai nap találkozás a létező, de testi valóságában már-még nem látható Istennel. Létrejön-e az a fajta nem látható, mégis testi kapcsolat, ami Mária és Erzsébet találkozásakor létrejött? Sokan be merik vallani, sokan nem, hogy ebből a típusú találkozásból élnek. Nap mint nap, egyik vasárnaptól a másikig. Abból a belső megmozdulásból, ami "visszaigazolja" a találkozás létrejöttét. Van Biblia, ahol úgy olvassuk a történteket, hogy "felujjong" Keresztelő Szent János Erzsébet testében Mária és Jézus látogatásán.
Ha a mai nap csak azon ujjong valaki, ami tárgyszerű teljességében körülfogható, akkor messze van még a bizonyosság erzsébeti fogalmától. A félelmem csupán az, hogy gyermekeinket magunk fosztjuk meg - a legnagyobb jóakarattal - annak érzékelésétől, ami miatt ujjongani is lehet.
Ujjongani ugyanis csak a megfogant Élet, a megfogant és rejtetten szívet dobbantó, élő Kapcsolat miatt érdemes. Gondoljunk erre ma, a tárgyak rivalizálásának estéjén!
- DI -



2000. december 22., péntek 20:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület