CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  


A mélypont ünnepén
(részben Pilinszkytől kölcsönözve)

"Kiáltozás hallik Rámában, keserves sírás és jajgatás: Ráchel siratja fiait, s nem akar vigasztalódni, mert nincsenek többé."Mt 2.18

Magyarország elabortálta magát. Most látjuk csak igazán, hogy a sok helytelen döntés, az egészégügyi felvilágosulatlanság, az önzés lassan hogyan ásta meg egy nép sírját. Még nem teljes mélységű a verem, de már kevesen vannak az országban, akik meg tudnák mondani, az én korosztályom nyugdíját ki termeli meg.
Évente egy kisvárost veszítünk, és ennek nemrég még hozzá a kétszeresét pusztítottuk el, összesen többet, mint a világháború. Itt már csak teoretikus a kérdés: az Alkotmánybíróság előzetes határozata, a jóléti állam megteremtése. Hiszen ahogyan fogy a nemzet, úgy fogy keresztben és hosszában a család is.
Keresztben, amikor bármelyik fél otthagyja a másikat. A "felső tízezer", akiknek képe a bulvármagazinok oldaláról tekint ránk (mosoly a képen, könnyek a szövegben), példáját ebben könnyebb volt követni, mint a gazdagságban. Immár nem XY színész köti sokadik házasságát, de kovácsjános is, aki ebben már "világszínvonal".
Hosszában, mert hiába épültek meg a többgenerációs házak a panelok után, nem tölti meg több korcsoport. Hozzászoktak az önállósághoz, talán kompromisszumokra egyikük sem lenne képes, egyikük kifelé baktat már, a másik pedig az élet belsejébe.

(Apropó! Csak közbevetőleg! Tisztelt miniszterelnökünk a karácsonyi négyes beszélgetésben /riporternő, köztársasági- és házelnök/ arról beszélt, hogy a semmiből épült az első ház, és a lakáskérdést megoldották. Kénytelen vagyok arra utalni, hogy ha egyházi ügyekben illetékes tanácsadóját megkérdezi, az másként fogalmaz majd a semmit illetően. Ugyanígy kénytelen vagyok arra a saját tapasztalatomra utalni, miszerint valóban fontos, hogy egy családnak munkája, jövedelme és háza legyen, de nálunk, itt a nyugati határszélen nem a szegények építkeznek, viszont nekik vannak többnyire gyermekeik. A lakáskérdés pedig úgy oldódott meg, hogy ma már a "tanácsi" lakások igénybevételi első díja olyan magas, hogy a kérelmezők többsége inkább lemond a minőségi cseréről, és marad a budinál. Ha ez megoldás, akkor tényleg az elmúlt tíz évnek köszönhetjük.(?))

Nincs senki, akinek döntés előtt a véleményét ki lehetne kérni. Pszichológus még nincs, de kétségem sincs afelől, hogy kitermeljük magunknak a vérünk árán is a nyugati mintát. Erkölcsi kérdésekben az egyház túl szigorúnak tűnik sokak szemében.
Maradnak a világi, elénk állított példák, akik nem sok jóval kecsegtetnek.
Az abortuszok pedig tovább szedik áldozataikat. Azok közül már nem, akiket elkapartak, kimostak, tablettával tettek el láb alól. Most, hogy csaknem végeztek a megszületendőkkel, a generációk sorának másik vége kerül sorra az euthanázia formájában. Még megkérdezik, de vajon később megkérdezik-e, vagy csak rákerülünk a listára, hiszen az egészségügy pénzügyi helyzete katasztrofális, bővül a halállista megkérdezésünk nélkül is.
Szaporodnak az emlékeznivalók, szaporodik a gyászolhatók sora. Ma emlékezzünk meg mindazokról, akik már nem visszahozhatók, akiket a világ legvédettebb helyén, az anyaméhben ért a halál. Sokan állították egykor, hogy ez a fajta morális félrelépés mennyivel jobb az illegalitásnál. Most már ott tartunk, hogy nem tudjuk, hogy maga a beavatkozás, annak utólagos következményei (testileg és lelkileg), vagy a mentalitás miatt kialakuló általános erkölcsi hanyatlás okozza-e a nagyobb kárt?
Féltjük saját kis életünket, helyzetünket: sztrájkolunk, figyelmeztetünk és ezer legális és kevésbé legális módszerrel "pótoljuk" a kiesett jövedelmet, mindenki a saját normái szerint. Egy általánossá váló gonddal már biztosan gyarapítottuk a felettünk terpeszkedő, egyébként sem könnyű terheket.
- DI -



2000. december 27., szerda 21:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület