CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sakkvilág  

Lékó a professzionalista világranglista negyedik helyén!

Január 2.: A magyar sakk mérföldköve!
Lékó! A sakktörténelemben először!

A magyar sakkozás számos világnagysággal jeleskedett a XIX. és XX. században. A Maróczy, Szabó László, Portisch, Barcza, Polgár Judit produkálta fegyvertények kis országunkat nagyhatalommá avatták a szellemi sportok világában. Még azok a sakkozók is, akik elhagyták az országot és máshol teremtettek egzisztenciát maguknak, javarészt az új hazájuk játékos átlaga fölé emelkedtek. Többen, mint például Szabó és Benkő nagymesterek - világbajnoki elődöntőkön is részt vettek.
Ám az új évezred második napja, 2001. január 2. különleges ünnep a magyar sakkozás számára! Mégpedig kettős okból.
A hivatásos sakkversenyzők világszövetsége közzétette a világ 30 legerősebb játékosának listáját. Csak a lista kezdetét mutatjuk:
1. Kaszparov, 2. Kramnyik, 3. Anand 4. Lékó Péter! Az utánuk következő 26 játékos között egyetlen magyar sincsen. Pétert csak 3 világbajnok előzi meg, Kaszparov a múlté, Kramnyik a jelené, Anand pedig a most befejezett knock out rendszerű világbajnokságé.
Ez egy olyan sportágban, ahol a világszerte szaporodó versenyek és a növekvő tömegérdeklődés folytán a díjak, eredmények után loholó nagymesterekkel Dunát lehetne rekeszteni, s ahol a nap mint nap „keletkező" új nemzetközi és nagymesterek száma hazánk születési statisztikáját - gondolom - kenterben verné, ott bizony Lékó Peti negyedik helyes besorolása szenzáció! Ő nem „primus inter pares", hanem kifejezetten a világ egyik legjobbja, maga mögé utasítva olyanokat, mint Morozevich, Khalifman, Shirov,ó és az egész amerikai földrész minden egyes játékosa.
Nos, ha nem lenne elég, hogy a Bilek nagymester által befejezett, és Barcza tollával, annak haláláig, megírt magyar sakktörténeti munkát egy exkluzív fejezettel kell kiegészíteni - mert magyar férfi sakkozó eddigelé nem ért el hasonlóan magas besorolást a világ professzionális nagyjai között -, akkor ezt most tetézi a január 2. és 8. közötti esemény Budapesten, a Kempinski hotelben.
Lékó Péter január másodikán 12 játszmás gyorsított, úgynevezett „rapid sakk" párosmérkőzést játszik a hivatásos sakkvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen, naponta két játszmás programmal, január ötödike pihenő nap.
Magyar sakkozónak mindeddig nem volt módja a sportág világbajnoka ellen párosmérkőzést játszani. A gyorsított - rapid - sakk természetesen másfajta készséget és felkészülést igényel, mint a hagyományos időbeosztással játszott versenysakk, de olvasóinknak tudniuk kell, hogy a mai, rohanó időkben, amikor a sakk népszerűsítésének egyik legfőbb akadálya az, hogy az olykor egy-egy lépésre fordított 40-50 perces időfogyasztás lehetetlenné tette például a televízióban való közvetítést, a „gyors sakk" még akkor is a tömegek megmozgatásának fontos eszköze, ha elismerjük, hogy az ott váltott játszmák minőségi vagy művészi tartalma sokszor kivánni valókat hagy maga után...
Lapunk, a Cyberpress, a 6 napos meccs alatt szorosan követni fogja az eseményeket, és tájékoztatja majd olvasóinkat. Noha a párviadal favoritja Kramnyik, az új világbajnok - Lékó mellett szól, hogy nemcsak fiatal (21 éves), de a tavalyi FIDE-világbajnokot, Khalifmant is szégyenletesen elkalapálta, így a Kramnyik elleni meccs egyáltalán nem „lefutott"! Érzésünk szerint Péter úton van a valódi világbajnokság felé, és ez a meccs - bárhogyan is végződjék - ennek az ambiciózus törekvésnek első lépcsőfoka lehet!
Január 2. után figyeljétek naprakész beszámolóinkat a Cyberben!

Pagony Lajos
sakk-rovatvezető
lpagony@brinet.com



2000. december 31., vasárnap 16:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület