CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  



Lex Pokol
avagy: leírom véleményem, amíg még szabadon tehetem


Pokol és törvény. Készül a Pokol-törvény. Leselkedik a Pokol-törvény. Ólálkodik a Pokol-törvény. "Hannibal ante portas". Hannibál a kapuk előtt van.

Tudjuk, Hannibálnak "annyi" lett - 'hazai terepen' verték meg végül... Hm. Vajon megverik-e - értsd: nem szavazzák meg, s nem emelik törvényerőre - e haló poraiból feltámadó törvénytervezetet választott jólfizetettjeink, a honatyák és honanyák?

Ha nem - nincs mese: újra tanulunk sorok közt olvasni. Aztán majd az jön, hogy újabb, még szigorúbb (még esztelenebb, még elvetemültebb!) törvény(ek) palackból kiszabadított szellemének szorongató kezétől rettegve újra óvatosan körbenézünk, mielőtt hangosan kimondanánk valamit, illetve, körbenézés nélkül suttogóra fogjuk (a baj csak akkor van, ha épp a besúgónak mondjuk véleményünk...), végül már nem mondunk senkinek semmit, s az utcán sem MEGYÜNK, hanem surranunk, nyakat behúzva... - de akinek valami miatt nem tetszünk, akárhogyan teszünk, annak akkor sem fogunk tetszeni, akkor is találhat bennünk hibát: és 'ENNEK KÖVETKEZMÉNYEI LESZNEK' !!!

Annyiféle verzió fog elterjedni ellenőrizhetetlenül a minden forrás megjelölése nélkül felröppenő aljasabbnál aljasabb, rettenetesnél rettenetesebb hírekből, amennyi 'nem szégyell' elterjedni! Országhatárainkon efféle táblával kellene akkortól fogadnunk az idelátogatót: "Üdvözöljük Horrországban!"

Hm. Lex Pokol. Sokatmondó elnevezés. Jó lenne, ha Menny úr, vagy Menny úrasszony is előállna az ő 'lex Menny'-ével! "Audiatur et altera pars!" - azaz: hallgattassék meg a másik fél is!

Sorok közt olvasásra újratanítóan írva: 'A milliárdos lakosú nagy keleti országban' például a gazdasági bűntettekért is kiszabatnak halálbüntetések. Feltámadt a keleti szél? Ideje már egy kis megfélemlítésnek? Először csak a tiltás, azután a büntetés, azután a legszigorúbb büntetés a 'csúnya vélemények' ellen? (A szép véleményeknek, persze, szabad út, sőt piros szőnyeg jár majd...)

Van az a mondásunk: "Isten nem ver bottal". Jómagam, ha idézem, így mondom, erősen hangsúlyozva a szót: "Isten nem BOTTAL ver". Politikusaink és egyéb magas rangúink nagyon rosszul járnának, ha e törvényt országgyűlésünk elfogadná. Híresztelés-"tengerárak" hömpölyögnének azontúl az országban, abszolút leleplezhetetlenül, megfoghatatlanul, s ha valakinek úgy hozná úri kedve, akkor olyannyira felkorbácsolhatná a hangulatot, hogy lincselés, gyilkosság lenne a vége. Ezt mi követné? Önbíráskodásra szakosodott, "fű alatti" rendőrcsoportok alakulnának, és elkezdenék a rendcsinálást... Ettől meg csak még nagyobb lenne a káosz...

Lex Pokol, Lex Pokol! Én a helyedben jobban meggondolnám, miféle lavinát indítok el, és NEM tenném meg azt a lépést, mely a hegy tetejéről az első kis hógombócot lerúgja.

- gyöngyös -

Anyagaink a LAP Stúdió támogatásával készülnek.



2001. január 04., csütörtök 19:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület