CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Vízkereszt vagy...

Mt 2.1-12 Amikor a júdeai Betlehemben Heródes király idejében Jézus megszületett, bölcsek jöttek napkeletről Jeruzsálembe és kérdezősködtek: „Hol van a zsidók újszülött királya? Láttuk csillagát napkeleten s eljöttünk, hogy bemutassuk neki hódolatunkat.” Ennek hallatára Heródes király megriadt, s vele egész Jeruzsálem. Összehívta tehát a főpapokat és a nép írástudóit, és tudakozódott tőlük, hol kell a Messiásnak születnie. „Júda Betlehemében - válaszolták -, mert így jövendölt a próféta: Te Betlehem, Júda földje, egyáltalán nem vagy oly kicsi Júda nemzetségei közt, hisz belőled származik majd a vezér, aki népemnek, Izraelnek pásztora lesz.” Erre Heródes titokban magához hívatta a bölcseket, és pontosan megtudakolta tőlük a csillag feltűnésének idejét. Aztán elküldte őket Betlehembe: „Menjetek - mondta -, s szerezzetek pontos értesülést a gyermek felől! Ha megtaláljátok, jelentsétek nekem, hogy én is elmenjek és hódoljak neki.” Azok meghallgatták a királyt és útra keltek. S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. A csillagot megpillantva nagyon megörültek. Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával. Leborultak és hódoltak neki, majd elővették kincseiket, s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát. Mivel álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, más úton tértek vissza hazájukba.


A pásztorok, az egyszerű emberek után az értelmiség napja. A közvetett bizonyosságból induló, az észérveket felsorakoztatók kutakodó értelme: biztos, hogy jó csillagot követtek, biztos, hogy itt született a Megváltó? Szem és tudomány, következtetés, logika és praktikum. Az indulás milyen ismerős. Amikor az "igaz vallás" kritériumairól beszélt Ratzinger bíboros egy felszólalásában, elsőként az észt jelölte meg, aztán a hitet és az életet. Jézus az egyszerűeket szereti és kiválasztja, a bölcseket pedig tanítja.
Az evangélium első felében az ész szavát követik a bölcsek, és odatalálnak Jézushoz. A természetben, a körülöttünk levő világ csodáiban ma is minden kereső ráismer a törvények hozójára, és megnevezi a maga nyelvén. Tartalma nem kevesebb, mint a Teremtés Ura.
Figyeljünk azonban a szöveg második felére, mely felrúgja az emberi logikát, melybe belép a hit, amikor hisznek Isten üzenetének. Figyelnek a belső hangra (álmukban, vagy csak belülről hallva a figyelmeztetést), és a várttal ellentétes, kerülő utat választanak miatta. Ekkor válnak igazán hívővé, ezt az alapot már fel lehet használni Isten üzenetének továbbítására, akaratának megtételére.
A harmadik ismertető elemről nincs tudomásunk: nem tudjuk, hogyan éltek a továbbiakban a napkeleti bölcsek? Hallottak-e még Jézusról, esetleg kereszthaláláról? Megmaradt-e a hitük? Át tudták-e tenni a mindennapi élet dolgaiba? A folyamat azonban hasonló, nem sokat változott a kétezer év alatt. Unalmas? Egy cseppet sem, hiszen mindenkinek mint egyénnek szól az üzenet, személyes a lehetőség, az út, a hit, az élet. Ha mindez egybecseng a hármas kritériummal, nincs, ami miatt aggódnunk kellene.
Egy biztos: a folytatás legalább olyan nagy feladat, mint a felismerés; mert el kell ismerni, hogy vannak dolgok, melyek túlnőnek a természeten, nem annak törvényeit követik. S ez a racionalizmushoz szokott emberfőnek sokszor nehéz. Botrány, hogy ő, aki annyi mindent befogadott kis szürke agysejtjeibe, most hinni kényszerül, mert már az idők kezdete előtt túlnőtt mostani énjén a valóság.
Útjaink különbözők: van, aki még csak a csillagot követi, van, aki már a kerülő utat járja, van, akinek életén már észre lehet venni, hogy találkozott Jézussal. A fontos, hogy egyszer személyesen találkozzunk, még az előtt...!
- DI -



2001. január 05., péntek 07:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület