CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Várjuk a főiskolás, egyetemi élettel kapcsolatos történeteket

Becsületszék, hattyútollazás, babonák
Várjuk a főiskolás, egyetemi élettel kapcsolatos történeteket

Gál Péter erdőmérnök, népművelő munkáját segíthetik azok – Sopronban végzett bánya-, kohó- és erdőmérnökök, a város polgárai is –, akik a soproni diákhagyományokkal kapcsolatban minél több, megörökítésre méltó eseményt írnának meg a főiskolásokkal kapcsolatban, a balekok fogadásától kezdve a tanulmányokon át az életkörülményekig, a különleges esetekig.
1919 óta úgy a városhoz tartozik az Erdészeti és Faipari Egyetem, illetve  korábban jogelődje, a bányász-, erdész- és kohászhallgatók főiskolája, mintha alapítás óta a városé volna. A polgárok szállást, kamarát adtak ki a diákoknak, sok család leányát főiskolás fiú vette el. Voltak olyanok, akik mesterségükkel, illetve borukkal kapcsolódtak a diákélethez, mások pedig szemtanúi voltak vidám vagy komoly, netán tragikus eseménynek, amely a főiskolásokkal történt. Még mindig vannak olyanok, akik tárgyi emlékeket – fotókat, iratokat, rajzokat, esetleg filmtekercseket –  őriznek.
Minden szellemi vagy tárgyi emlék kincs lehet. A főiskolások diákéletét tekintve azt mondhatjuk, hogy nemcsak lehet, de az is, hiszen mind szakmatörténeti, mind néprajzi, kultúr- és helytörténeti szempontból a Kárpát-medence szinte minden tájáról idesereglett fiatalemberek soproni élete lényegileg a huszadik századi magyar sors pontos megmutatkozása.
Arra kérjük tehát az Olvasót, írja meg élményeit, illetve írjon arról, amiket ezzel kapcsolatban hallott, tapasztalt. Egy-egy tárgyi emlék története szintén fontos lehet. Elsősorban az 1948 előtti esztendőkre gondolunk. Az élmények, a visszaemlékezések a selmeci, soproni diákéletről szóló könyv létrejöttét segítik, egyúttal örömet szerezhetnek az olvasónak, hiszen a beérkező írásokat a régió hetilapja, a Nyugati Kapu is közli.
Néhány téma csak a gyűjtési kalauzból: az ágfalvi csatától a népszavazásig, leventemozgalom, Riff-kabil sorozás, szakestélytípusok, bányajárás, becsületszék, hattyútollazás, valétálás, hagyományteremtő kísérletek, vizsgázási babonák, tudományos tevékenység, a háziak „törvényei”, orvosi ellátás, népünnepélyek, éjszakai élet, lovagias ügyek, világmegváltó ötletek, feltűnő tulajdonságú egyének…
Az írásokat a szerkesztőség címére várjuk: Nyugati Kapu, 9400 Sopron, Szent György u. 12.

NyK



2001. január 05., péntek 10:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület