CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Visszájára fordult erkölcsi prédikációk a választásokon

Ne papolj, papa!
A választói pszihológia analízise

Az American Prospect című erősen liberális kritikai szemle Danny Goldberg tollából közöl cikket, nem kevesebbet állítva, mint azt, hogy a moralisták dumáikkal milliós nagyságrendben veszítették el a fiatalok szavazatait a Bush - Gore közötti versenyben, és hogy az elnökhelyettes (Gore) számos prédikációs jellegű expozéja végeredményben elnökségébe került.
A cikk számos politikai tényezőt összesítve és statisztikákkal alátámasztva bizonyítja, hogy - bár a haladó politikai struktúra az ifjúság részvétele nélkül abszurdum -, Gore és Lieberman nem vették figyelembe ezt, és mindketten kritizálták a fiatalokat. Ez azután igen jelentős réteg távolmaradását jelentette az urnáknál.
Stan Greenberg - Gore és Lieberman főtanácsadója - komoly figyelmet szentelt azoknak a károknak, melyek a demokrata pártot érték Clinton elnök és Monica Lewinsky viszonyával kapcsolatban, ugyanakkor rámutatott arra, hogy igen-igen diplomatikusan kell majd feltálalni az ügyet, mert a szavazók - bár elsősorban a családi etika értékeit nézik - utálják, ha politikai, vagy vallási motívumok keverednek a tények interpretálásába.
Lieberman ennek ellenére annyira hangsúlyozta a választási kampány alatt vallási elkötelezettségét, hogy ezt még egyébként vallásos alapértelmezésű szövetségek - például az Anti-Defamation League - is kritizálták.
Míg Bush óvatosan elkerülte a pop-kultúra kritizálását, Lieberman el nem mulasztotta volna, hogy TV-jelenései idején pár szót szóljon arról, mennyire ellenzi a vulgáris szövegeket stb. Mindez végsőfokon az urnák mellőzéséhez vezetett az ifjúság körében.
Figyeljük meg: ha a 18-29 életév közötti szavazók arányszámát vizsgáljuk a jelöltek között, akkor például Clinton 19 ponttal több ifjúsági szavazatot kapott, mint Bob Dole, és 11 ponttal többet, mint az idősebb George Bush 1992-ben
Viszont: Gore mindössze 2 ponttal előzte meg Busht, és ez olyan minimális, hogy kézenfekvő az ítélet: a ma ifjúságát nem lehet megnyerni ügyeknek etikai vagy metafizikai prédikációkkal. Egyébként is: az emberiség ma sokkalta kritikusabb, mint évszázadokkal ezelőtt, amikor kommunikációs eszközök hiányában a politikai, etikai, filozófiai sugalmak szájról szájra terjedtek, itt-ott egyéni ízekkel, ötletekkel gyarapodva. Ciceró idejében egy jó szónok történelmet csinált. Ez a sugalló és sugallott közötti élő kapcsolat mágikus ereje miatt volt. Ma a szónokló hangszínét, decibeljét kikeverik, modifikálják, mindenki a mondanivaló eszmei tartalmára figyel, és ha a szónok tűzbe jön, unottan csökkentjük a készülék hangerejét.
A cikk egyik legmegszívlelendőbb része: utalás arra, hogy a Republikánus Párt vallásos jobbszárnya nagyon népszerűtlen az amerikaiak körében, nem, mintha az amerikaiak nem lennének vallásosak, hanem mert utálják elfogadni a tekintélyre alapozott hatalmaskodást, ami a világi élet minden ágára kiterjedne. (Ha hagynák...)
Hm!... Csak Amerikában?...

- pagony -



2001. január 07., vasárnap 07:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület