CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Sportcentrum  

Több kategóriában is megdőlt a 2000. évi fogási rekord

Havonta kívánok ezen a helyen beszámolni a horgászatra érzékenyek részére a Magyar Horgászban közölt érdekesebb eseményekről. Ezen túlmenően, ha valamelyik kedves horgásztársnak lenne mondanivalója, nyugodtan keressen meg e-mailen, és szívesen megjelentetjük írását vagy fényképét, illetve mindkettőt. Segítsetek, kedves horgásztársak, változatosabbá tenni ezt a rovatot!

JANUÁRI HORGÁSZ HÍREK

KÉREM FOLYAMATOSAN FIGYELNI EZT AZ OLDALT, MERT A CIKKEK EGYMÁS UTÁN KERÜLNEK RÁ, AHOGY IDŐM ENGEDI!

REKORDLISTA

PONTY

Vidákovics József a Gyékényes és Vidéke Lokomotív HE tagja a gyékényesi kavicsbánya tóban fogta ezidáig a 2000. év legnagyobb pontyát, ami 26,40 kg-nak (102/94 cm) bizonyult a mérlegelésnél. Október 8-án erős északi szélben délelőtt kezdett horgászni. A nagy ponty pontban 12-kor akart ebédelni, de nem gondolta, hogy csalafinta módon horog is van a vaníliás kukoricában. Pedig így volt. A 0,30-as zsinórt és a fenekező készséget tartósan húzni kezdte a szabadulás reményében. A 30-35 perces kölcsönös fárasztás ideje alatt a ponty többször partközelbe került, de mindig észbe kapott, és 40-50 m-re kitört. Aztán egyre inkább kifáradt a ponty nagypapa, és végül, gondolta, nem fárasztja tovább az izguló horgászt, inkább belefeküdt a szákba. Még egy nagy ponty bográcsban végezte földi pályafutását.

HARCSA

Bolla Róbert lőrinci horgász a Mátravidéki Erőmű hűtőtavában szeptember 20-án kényszerítette szárazra 40 kg-os (172/91 cm) harcsáját. A horgász egy stégen állva 0,35-ös zsinórra kötött nagy egyes horgára lótetűt fűzött, és harcsafogási szándékkal dobta be horgát. A horog beakasztása után a harcsa meglepődött, erős védekezésbe kezdett. A horgásznak emiatt csónakba kellett szállnia, és követni nagy erejű ellenfelét. A küzdelem két és negyed óráig tartott. A jól küzdő nemes ellenfél végül egy szájába nyúlt sikeres emeléssel a csónakba került. Nagy küzdelem, igazi férfi munka volt!

AMUR

Tekes Csaba nagykőrösi horgász az Atkai holtágban szeptember 3-án 26,40 kg-os (118/81 cm) amurt fogott. Érdekes, hogy az e havi rekorder ponty is pontosan ugyanilyen súlyú! A holtág vizébe 0,35-ös zsinóron mézes kukoricát kínált fel az éhes amuroknak. Gondolta, hogy még nem reggeliztek, és kora reggel már csalogatta az éhes amurokat. Nem is várakozott hiába, mert hét órakor már látogatója érkezett. A kölcsönös meglepődés után 15 perces húzd meg-ereszd meg játék következett. Persze, megint az ember lett a győztes. A szép amur a csónakból alámerített szákban kötött ki.

SÜLLŐ

Márta László felsőgödi horgász a Duna gödi szakaszán október 12-én 9,40 kg-os (84/55 cm) rekord süllőt fogott. Aznap a késő délutáni órákban 0,20-as zsinórón 4 cm-es FAT Rapalával vallatta a vizet, hogy lesz-e érdeklődő műcsalijára. Fél óra múlva jelentkezett is az érdeklődő, de olyan pechesen, hogy a hármas horog egyik szára a kemény száj szegletébe akadt. Nem adta olcsón az életét a rekord méretű süllő, hiszen 20 percig nem mutatta meg magát. Hanem amikor végre kimerült, és felfeküdt a víz tetejére, a szerencsés horgász izgalomba jött. Merítő szák nem volt nála, így még öt percig tovább fárasztotta, hogy amikor már úszásnyi ereje sem maradt, akkor emelhessee kézzel partra. Mindez este hét előtt néhány perccel történt. Nagy élmény lehetett!

CSUKA

Badar Zoltán fehérgyarmati horgász szeptember 28-án a Szamosújlaki víztározón fogta a 2000. év eddig bejelentett legnagyobb csukáját, 13,60 kg-osat (118/48 cm). A horgász 0,35-ös zsinóron úszós szerelést használt. 10 cm-es kárászát a fenék közelében kínálta ebédre. Fél tizenkettőkor a csuka úgy gondolta, itt az ebéd ideje és a korlátozottan mozgó kárászt befalta. Nagy volt a meglepetése, amikor nem arra tudott úszni, amerre akart, hanem valami erő mindig a part felé kényszerítette. Vagy 20 percig tudott ellenállni az emberi erőszaknak, de akkor úgy gondolta, mindennek van határa, és engedte, hogy partra emeljék. Sikerült is örömet okoznia.

BALIN

Lepold József dunaszekcsői horgász szeptember 10-én a Duna helyi szakaszán egy elsüllyedt hajó felett egy részes Rapalával 8,20 kg-os (81/58 cm) balint fogott. Ez a szép hal az abszolút rekordlista 4. Helyére került. 0,28-as zsinóron vezette a Rapalát 4-5 m-es vízben, amikor egy ránehezedés után már elakadásra gyanakodott, de megnyugvásra az "akadó" megindult. Következett a sokáig nem felejthető negyed óra, amikor hal és ember összemérte - nem teljesen sportszerű körülmények között - az erejét. A hal egyre fáradt, majd kimerülve feküdt a szákba, gondolva, hogy majdcsak megakad egy szálka a horgász torkán. Erről azonban nem érkezett jelentés.

FEKETE SÜGÉR

Lukács József szigetszentmiklósi horgász a XXXI-es csatorna űrbői szakaszán szeptember 14-én 2,38 kg-os (44/40 cm) fekete sügért zsákmányolt. Ez a fekete sügér a 2000 évi rekordlistát vezeti. Az idegenből betelepült hal a horgász saját készítésű plugjának nem tudott ellenállni, mivel ősei nem találkoztak hasonlóval. Érdekesség, hogy 2 nappal korábban ugyanezzel a csalival 2,31 kg-os (43/39 cm) fekete sügért fogott. Ügyes!

BUSA

Német Zoltán dédestapolcsányi horgász a Lázbérci tározóban augusztus 22-én 38 kg-os (118/93 cm) busát fogott. Ez is a 2000. évi eddigi legnagyobb busa, amit bejelentettek. A horgász pontyot szeretett volna fogni, ezért cukk kukoricát tett a 0,25-ös zsinórjára kötött horgára. Nagy volt a meglepetése, amikor az arra úszkáló hatalmas busa magával húzta a zsinórt, és akasztás után a horog beakadt a testébe. Mindez olyan jól sikerült, hogy hiába akart megszabadulni a testére kényszert okozó erőtől, az csak nem akarta engedni. Végül is az algaevő már nem tud több algát szűrni a vízből.

TÁVOLI VIZEKEN

A BALINÓLOM ÚJJÁSZÜLETÉSE

Jan Gutjahr régi horgászfolyóiratok tanulmányozása során találkozott egy 1973. évi közleménnyel, amely a Magyarországon már generációk óta használt eszközt, a balinólmot mutatta be. Ennek alapján készítette - 5-10 gr-os, pirosra festett ólmon acéldrótot átvezetve - saját horgászeszközét. Ennek előnye, hogy csekély légellenállásánál fogva nagyon messzire dobható, és újra kedvelik a balinok.

HALFOGÓ MESTER

A "mutatvány" a levegőből lélegzetelállító zuhanórepüléssel kezdődik. Az erőteljes test hatalmas erővel csapódik a víz felszínére. A víz fehéren, szökőkútszerűen fröcskölődik szét, ahogyan a sas rácsapódik. A sügér hiába mereszti fel hátuszonyát. A sas karmai könyörtelenül megragadják, hogy a fészkében váró fiókáinak vigye. A másik felvétel még szenzációsabb, a fotóművész azt a pillanatot kapta el, amikor a sas egyszerre két sügért emel zsákmányként a magasba.



Tvordy György

2001. január 10., szerda 16:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület