CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A kánai menyegző

Jn 2.1-11 Harmadnap menyegzőt tartottak a galileai Kánában, amelyen Jézus anyja is ott volt. Jézust is meghívták a menyegzőre, tanítványaival együtt. Amikor fogytán volt a bor, Jézus anyja megjegyezte: „Nincs több boruk.” Jézus azt felelte: „Asszony, a te gondod az én gondom. De még nem jött el az én órám.” Erre anyja szólt a szolgáknak: „Tegyetek meg mindent, amit csak mond!” Volt ott hat kőkorsó, a zsidóknál szokásos tisztálkodás céljára, mindegyik két-három mérős. Jézus szólt nekik: „Töltsétek meg a korsókat vízzel!” Meg is töltötték azokat színültig. Ekkor azt mondta nekik: „Most merítsetek belőle, és vigyétek oda a násznagynak.” Odavitték. Amikor a násznagy megízlelte a borrá vált vizet, nem tudta, honnan való - a szolgák azonban, akik a vizet merítették, tudták -, hívatta a násznagy a vőlegényt, s szemére vetette: „Először mindenki a jó bort adja, s csak amikor már megittasodtak, akkor az alábbvalót. Te meg mostanáig tartogattad a jó bort.” Ezzel kezdte meg Jézus csodajeleit a galileai Kánában. Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne.
A csodák"prototípusáról" olvassuk ma az evangélium-részletet. A teológia mint tudomány, természetesen külön fejezetet szentel a csodák kérdésének. Nem ritka a vastag könyv sem a megjelentek között, melyek hihetetlen alaposságal elemzik a részleteket. Sokszor találunk ezen könyvekben bonyolult ábrákat, melyek a történet dinamikáját, irányait jelzik. Rámutatnak a közös és a sajátos vonásokra. Mondom, tudományos, teológiai írások ezek. Elgondolkodtató, hogy van, akinek "megéri" egy életet annak szentelni, hogy beleássa magát a különböző irodalmi és biblikus forrásokba, analógiákat keressen és ellentéteket találjon.
Az evangélium nem mond sem többet, sem kevesebbet, mint azt, hogy ezzel a csodával kezdi meg Jézus a hasonló jelek sorozatát, "kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne."
Az alapvető tehát minden csodában az, hogy jel. A jeleknek pedig nagy szerepük van életünkben. Figyeljünk rájuk, mert következtetéseket lehet levonni belőlük. Nemcsak a "vörös égalja" és "Mári néni hexenschussának kiújulása" jel, mely minden meteorológusnál és békánál jobban jelzi a közeledő változást, de ezekben már bizalmunk van: kipróbáltuk, bevált.
János evangélista, "akit Jézus szeretett", Jézus csodáit is jelnek mondja. Minek a jelei ezek? Legközelebb áll hozzánk Jézus szeretetének gondolata, amikor a bénák járnak, a vakok látnak, a halottak feltámadnak. Látványos, és az érintettség szintjéig hálás jelek. Mi van ezen túl? Először is Isten dicsősége, mely a szeretetre hangolt, javunkat akarja, ha ez nem is mindig nyilvánvaló a számunkra.
Talán annak az ősbizalomnak a bemutatása (ez esetben Márián és a szolgákon keresztül), hogy az Istenfia ura mindennek.
Mindenkor jelzi, hogy a hit hiánya, az evangéliumi szegénység felváltása a korlátlan birtoklással ("aranyam, ezüstöm van ugyan, de hiába mondom, hogy kelj fel és járj") akadálya a csodának, de a hitetlenség megvallása ("segíts hitetlenségemen!") segítség a megvallónak és Jézusnak egyaránt. A jelek azért is vannak, mert általuk is kinyilatkoztatja isteni mivoltát Krisztus. A jelen idei, "mindennapi csodák" pedig azért, mert a jelek a múltban is és most is értünk vannak, hogy a tanítványokkal együtt, az ő híradásuk és saját tapasztalatunk alapján is higgyünk Benne.
- DI -



2001. január 12., péntek 08:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület