CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szinte hihetetlen  

A marhakór izgalomban tartja Európát

A marhakór és hatása az emberre

Az utóbbi időben egyre több helyen és alkalommal hallunk a marhakórról (BSE), aminek emberre gyakorolt hatása a Creutzfeld-Jakob betegség. Ennél a gyógyíthatatlan betegségnél az agy - a marhavészhez hasonlóan - szivacsszerűen elbomlik. A klasszikus forma és a BSE (marhavész) közötti összefüggést mindeddig nem sikerült bebizonyítani.

Az embernél a Creutzfeld-Jakob betegség eleinte emlékezetkiesésben, fejfájásban és álmatlanságban nyilvánul meg, és teljes emlékezetkieséshez vezet. A későbbi stádiumban járási zavarok lépnek fel és megszűnik a látó- és beszédkészség. A betegek az első szimptómák fellépése után kb. 6-12 hónapra halnak meg.

A betegség újabb változata, amely először Angliában lépett fel, a berlini Robert Koch Intézet adatai szerint Németországban eddig még nem fordult elő. Angliában eddig már 88-an haltak meg ebben a betegségben. A betegek valószínűen BSE marhahústól fertőződtek meg. A betegség kórokozója minden esetben káros mutációjú fehérje (prion). A klasszikus Creutzfeld-Jakob betegség változatának lehetnek genetikai okai is. Sajnos, amíg a beteg él, nem lehet megállapítani teljes biztonsággal, hogy a klasszikus, vagy a betegség újabb változatában szenved-e.

Az egyre több helyen felfedezett BSE-vel kapcsolatosan a különböző országokban egészségügyi óvó rendszabályokat hoznak. Angliában BSE-tesztet írnak elő tejtermékekre, hogy elkerüljék a tejtermék fogyasztásából származó BSE fertőzést. Az egereken eddig lefolytatott vizsgálatok azt mutatják, hogy a fertőzött tejen keresztül nem terjedhet a BSE. A Sunday Times szerint ezek a kísérletek három évig tartanak.

Németországban bevezették, hogy a Bundeswehr tagjai marhahúsmentes ételt kérhetnek. A 2000. október 1. előtt gyártott marhahús tartalmú konzerveket megsemmisítik. Stoiber bajor miniszterelnök megtiltotta 400 000 szarvasmarha megsemmisítését. Az EU-ban törvény, hogy a vágóhidakon minden levágott marhát meg kell vizsgálni BSE-re. Stoiber azt akarja, hogy a kifogástalan húst az EU költségén raktározzák.

A jövőben az EU-ban az agrár-szubvenciókat nemcsak mennyiségi, de fogyasztóvédelmi szempontokhoz is kötik.

ILC gyűjtéséből



Tvordy György

2001. január 16., kedd 12:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület