A marhakór izgalomban tartja Európát
A marhakór és hatása az emberre
Az utóbbi időben egyre több helyen és alkalommal hallunk a marhakórról (BSE), aminek emberre gyakorolt hatása a Creutzfeld-Jakob betegség. Ennél a gyógyíthatatlan betegségnél az agy - a marhavészhez hasonlóan - szivacsszerűen elbomlik. A klasszikus forma és a BSE (marhavész) közötti összefüggést mindeddig nem sikerült bebizonyítani.
Az embernél a Creutzfeld-Jakob betegség eleinte emlékezetkiesésben, fejfájásban és álmatlanságban nyilvánul meg, és teljes emlékezetkieséshez vezet. A későbbi stádiumban járási zavarok lépnek fel és megszűnik a látó- és beszédkészség. A betegek az első szimptómák fellépése után kb. 6-12 hónapra halnak meg.
A betegség újabb változata, amely először Angliában lépett fel, a berlini Robert Koch Intézet adatai szerint Németországban eddig még nem fordult elő. Angliában eddig már 88-an haltak meg ebben a betegségben. A betegek valószínűen BSE marhahústól fertőződtek meg. A betegség kórokozója minden esetben káros mutációjú fehérje (prion). A klasszikus Creutzfeld-Jakob betegség változatának lehetnek genetikai okai is. Sajnos, amíg a beteg él, nem lehet megállapítani teljes biztonsággal, hogy a klasszikus, vagy a betegség újabb változatában szenved-e.
Az egyre több helyen felfedezett BSE-vel kapcsolatosan a különböző országokban egészségügyi óvó rendszabályokat hoznak. Angliában BSE-tesztet írnak elő tejtermékekre, hogy elkerüljék a tejtermék fogyasztásából származó BSE fertőzést. Az egereken eddig lefolytatott vizsgálatok azt mutatják, hogy a fertőzött tejen keresztül nem terjedhet a BSE. A Sunday Times szerint ezek a kísérletek három évig tartanak.
Németországban bevezették, hogy a Bundeswehr tagjai marhahúsmentes ételt kérhetnek. A 2000. október 1. előtt gyártott marhahús tartalmú konzerveket megsemmisítik. Stoiber bajor miniszterelnök megtiltotta 400 000 szarvasmarha megsemmisítését. Az EU-ban törvény, hogy a vágóhidakon minden levágott marhát meg kell vizsgálni BSE-re. Stoiber azt akarja, hogy a kifogástalan húst az EU költségén raktározzák.
A jövőben az EU-ban az agrár-szubvenciókat nemcsak mennyiségi, de fogyasztóvédelmi szempontokhoz is kötik.
ILC gyűjtéséből
Tvordy György
2001. január 16., kedd 12:42
|