CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

A más szemével  

Max Planck atomfizikus évszázados igazságairól ír LC.Ingrid

Nem elég hinni!
A logika nem mond ellent!

Kitűnő új munkatársunk Lüdke-Csellich Ingrid a világ nagy fizikusainak egyikére, Dr. Max Planckra emlékeztet egy 100 éves jubileum alkalmából . A cikk azért is időszerű, mert sokak iránytűje lehet a materialista, sőt nem ritkán az idealista filozófiát is roncsoló eszmei zűrzavarban Isten fogalmának meghatározásánál.

A nagy német atomkutató, titkos tanácsos és professzor Dr. Max Planck (1858 -1947) termodinamikával kapcsolatos első publikációjának 100. évfordulója alkalmából emlékezünk erre a kivételes tehetségű kutatóra, aki egy tudóskongresszuson Firenzében az alábbiakat nyilatkozta:
"Eddigi materialista világképünk teljességgel téves és visszás. Anyag önmagában nem létezik. Az anyag csak egy erö, amely az elektronok és protonok láthatatlan bolygószilánkjait fogja össze annak az atomnak mikroszkópikus naprendszeréhez, amely minden látható anyag láthatatlan épitőköve. Mivel azonban sem intelligens, sem örök erő nem létezik, mögötte egy tudatos szellemet kell feltételeznünk.
Mivel azonban önmagában szellem sem létezik, hanem lényhez kell tartoznia, szellemi lényt kell a mulandó anyagvilág mögött feltételeznünk. Mivel azonban szellemi lény sem lehet önmagából eredően, hanem létét csak egy teremtőnek köszönheti, ezért tehát mi kutatók ma elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol az emberiség korábbi gondolkodói már mindig is voltak: Istennél és a teremtés igazságságának és valóságának isteni eredeténél!"
E ragyogó dedukció Istent a Mindennel azonosítja. Igen. MINDENÜTT Isten van jelen, keretet adva a mikro- és makrokozmosznak. A Mű legapróbb részlete is az alkotó szignatúráját hordozza.Viszont fel kell ismerni, hogy nem egy "ott fönt", felhők mögül leselkedő, a távolból minden titkot kileső, a "jót" mindig jutalmazó, a "rosszat" azonnal büntető és a halál pillanatában egy egész élet értékét egyoldalúan mérlegelő "valaki", hanem a minden atommagban és minden sejtmagban, minden tárgyban és minden élőlényben, egyszóval mindenben, ami körülöttünk és bennünk működő, teremtő SZELLEM által vezérelt őserő fejti ki hatását.
Ez avatja MINDENHATÓVÁ!...
*-*
LC Ingrid szemelvényei és gondolatai a Max Planck jubileummal kapcsolatban nemcsak nem mondanak ellent a modern keresztény, sőt távol-keleti hitfilozófiák Istenről alkotott elképzeléseinek, de sokkal inkább megerősíti azokat.
A földi élet értékeléséről és a halál utáni konzekvenciákról az l999-es év során II.János Pál pápa maga is latba vetette egyházfői hitelességét, amikor a mennyország és pokol mibenlétének tarthatatlanul elavult harsonás-kénköves vízióit elvetette, és mindkét szubjektumot ÁLLAPOTKÉNT, és nem valahol az Univerzumban létező fizikai konkrétumoknak jelölte meg, lángokban sütögetett, üvöltő gonoszokkal és mennyei kórusokat zsolozsmázó angyalokkal...
Sajnos, a vulgarizálás, anekdotaszerű dogmamagyarázgatás ma még egyre divatosabban járja. Oka az, hogy a tévén, filmeken felnőtt nemzedékek vizuálisan könnyebben befolyásolhatók, mint ha gondolkodásra kényszerítenék őket. Az ilyen képszerű mesemondás demonstrációi legtöbbször a közép- és újkori festők képei, illusztrációi, s mindez Istenből egy többé-kevésbé toleráns, de alapjában véve megközelíthetetlen rendőrtisztet csinál. Szerintem még sokáig eltart, amíg szegény Max Planck ideái megérlelődnek az emberiség elméjében. A nehézségek okairól később fogunk értekezni.

-pagony-



2001. január 19., péntek 07:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület